Cupoane DA, alimente BA

97

Zeci de mii de locuitori ai judeţului Olt au primit la începutul lunii trecute cupoanele care le permit să intre în posesia alimentelor de la UE. Deşi li s-a spus că vor putea să le ridice după alegeri, începând cu 17 noiembrie, niciun beneficiar nu ştie când le va ridica şi nici de unde. Mai grav este că nici primarii nu pot să-i ajute pentru că nici ei nu ştiu. Până când Ministerul Fondurilor Europene va finaliza licitaţiile pentru stabilirea firmelor care vor face aprovizionarea cu produse, autorităţile locale încearcă să pună la punct procedurile pentru distribuirea pachetelor cu alimente.

 

Tanti Florica, din comuna Osica de Sus, judeţul Olt, are 80 de ani şi o pensie de 350 lei. La începutul lunii a primit de la factorul poştal un tichet pentru a ridica ajutorul oferit de Comunitatea Europeană sub formă de alimente. A tot aşteptat că-I va spune cinev de unde să ridice zahărul, mălaiul, făina şi restul produselor. Cum nimeni nu i-a spus ceva în legătură cu alimenteleoferite de Uniunea Euorpeană femeia şi-a luat inima în dinţi şi a procedat ca mulţi alţii: s-a dus la primar să-l întrebe de alimente.

Nu mică i-a fost mirarea bătrânei când a aflat de la Ion Ciocan că nu ştie nici când şi nici de unnde ar trebui să ridice alimentele. Ba mai mult: deşi este primarul comunei şi ar trebui să ştie cine ce face şi cum, el nu cunoaşte, în acest caz, nici numărul consătenilor care au primit acasă cuponul aducător de alimente gratuite.

,,Este pentru prima dată câd noi suntem, practic, scoşi din schemă la distribuirea alimentelor. Nu ştim nici măcar cine a primit cupoane şi ar trebui să intre în posesia alimentelor. Tot ce ni s-a spus este că alimentele vor veni ambulate în câte două cutii pentru fiecare destinatar. Dacă vor fi aduse prin curier, de factorii poştali sau ni se vor da nouă… iar nu ştim. Vin aproape zilnic oamenii şi ne întreabă iar noi nu ştim ce să le spunem pentru că nici nouă nimeni nun e-a spus nimic în legătură cu această acţiune. Tot ce ni s-a cerut a fost să veghem la calitatea produselor ce vor ajunge la oameni şi ni s-a adus la cunoştinţă cum ar trebui să fie alimentele ca să fie conforme din punct de vedere al calităţii”, a declarat primarul comunei osica de Sus, Ion Ciocan.

Asemenea lui, şi alţi primari s-au plans că sunt nevoiţi să ridice din umeri a necunoaştere la întrebările adresate de locuitorii săraci ai comunităţilor pe care le conduc.

 

Ministerul Fondurilor Europene cel care gestionează în acest an distribuirea alimentelor către cei mai săraci români abia de organizează licitaţiile pentru alegerea firmelor care vor furniza alimentele. În acest timp, prefecturile care supraveghează derularea distribuirii produselor, tot din acest an, se ocupă de constituirea unor comisii.

,,În distribuirea alimentelor de la UE, Insptituşia Prefectului de Olt are doar rolul de a supraveghea distribuirea produselor. De derularea acestora se ocupă ministerul Fondurilor Europene, care gestionează programul la nivel naţional”, a afirmat Monica Ţone, purtătorul de cuvât al Instituţiei Prefectului de Olt.

Ce vor face membri acestor comisii, cu exactitate nimeni nu putea spune zilele trecute. Între timp, în urma solicitării de informaţii de către noi, parcă a început să se mişte puţin lucrurile. Cel puţin pe partea cu organizarea. Instituţia prefectului de Olt a adus în discuţia comisiilor constituite la nivelul instituţiei problema alimentelor şi a distribuirii lor. Ba, mai mult, reprezentantul Guvernului ponta în teritoriu Silviu Neacşu a dat asigurări că produsele vor ajunge la cei îndreptăţiţi până la sărbători.

 

Pentru că Ministerul Fondurilor Europene nu are structuri în teritoriu, nu are cine să se ocupe de această acţiune. Cât priveşte răspunderea, ea va fi plasată de la o instituţie la alta precum adresele plimbate între acestea.

,,Noi nu avem cunoştinţă de absolute nimic în legătură cu acest program: nici câţi beneficiari sunt în judeţ şi nici ce produse ar urma să primească oltenii săraci. Am înţeles că produsele şi cantitatea ar fi scrisă pe cupoanele primite. Singra noastră implicare a fost, practic, la nivel naţional, prin punerea la dispoziţie a bazei de date cu persoanele beneficiare de venit minim garantat”, a susţinut Ileana Ghiţă, director AJPIS Olt. Aceasta a precizat că au primit de la ministerul de resort o adresă prin care li se solicită recuperarea cupoanelor disptibuite ilegal şi îndrumarea beneficiarilor nemulţumiţi către Ministerul Fondurilor Europene. Adică, mai exact, nea Ion de la Ianca, la cei 66 de ani ai lui, ar trebui să-I solicite informaţii despre alimentele pe care urmează să le primească, direct de la ministrul Eugen Teodorovici. Cum+ E problema lui. Dacă ştie să scrie şi se descurcă la Poştă poată să-I trimită o depeşă… Dacă se simte în putere, are ceva bănuţi strânşi la batistă şi vrea să mai vadă capitala… se poate deplasa până la biroul acestuia. Îi sfătuim pe toţi oltenii care aşteaptă de două săptămâni produsele să se înarmeze cu răbdare, să nu ia cu asalt biroul primarului şi nici pe cel al directorilor de deconcentrată că nici ei nu ştiu prea multe despre acţiune. Cât priveşte Instituţia prefectului, aici, cel mult vi se va spune componenţa comisiei vare va veghea ca produsele să ajungă la cei amărâţi. Atunci când ele vor veni şi în cantităţile şi condiţiile impuse de furnizor.

 

În baza cupoanelor transmise, beneficiarii ar urma să primească două pachete gata ambalat cu: făină, zahăr, mălai, conserve de porc şi vită, şi pate de ficat. Valoarea totală a produselor se ridică la 128 lei. Ele urmează să ajungă la pensionarii cu venituri de până în 400 de lei, şomerii, beneficiarii venitului minim garantat şi la persoanele cu handicap. Anul trecut, în Olt, au primit alimente de la UE, 76.000 persoane. Valoarea lor a fost însă de doar 80 lei.