Cancerul pulmonar îi macină pe olteni

243

La fiecare trei zile doi olteni mor datorită cancerului de plămâni iar anual peste  două sute sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Această boală reprezintă, susţin surse oficiale, a doua cauză de deces în judeţ, după bolile cardiovasculare. Trei sferturi dintre bolnavi sunt din mediul rural iar 80% dintre cei diagnosticaţi cu cancer pulmonar sunt bărbaţi. Principalele cauze ale îmbolnăvirii sunt: tutunul, poluarea şi stresul.

 

Plămânii oltenilor în mare suferinţă

Bolile pulmonare fac, de câţiva ani, ravagii în judeţul Olt. Medicii reuşesc cu greu să ţină piept avalanşei de pacienţi care li se adresează. Indiferent că vorbim de cabinetele din policlinici sau de medicii care asigură asistenţa medicală de specialitate din spitale, aceştia nu au timp nici ,,să respire”. Un exemplu îl constituie Secţia de Pneumologie a SJU Slatina de la Scorniceşti unde cu greu poate fi găsit un pat liber, internările fiind făcute, de cele mai multe ori, cu programare.Starea de fapt este recunoscută oficial de specialiştii care încearcă să pună cât mai corect diagnsticul pentru ca pacienţii să beneficieze urgent de tratamentul necesar.

,,Anual avem peste 1400 de internări în secţie. O parte dintre pacienţii care ajung la noi sunt diagnosticaţi, în urma analizelor efectuate, cu cancer pulmonar. Numărul lor este din ce în ce mai mare. Pe lângă internările obijnuite ave din ce în ce mai multe persoane pe car le tratăm în sistem de –internare de zi”, a declarat dr. Alin Rusu, medic şef Secţie Pneumologie SJU Slatina.

 

Din ce în ce mai mulţi bolnavi

Statisticile Direcţiei de Sănătate Olt arată o evoluţie îngrijorătoare a cazurilor de cancer pulmonar. În special în ceea ce-i priveşte pe pacienţii din mediul rural.

;,La finele lunii septembrie avem în evidenţă aproape 900 de persoane diagnosticate cu cancer pulmonar. Dintre acestea, 443 de pacienţi provin din mediul urban, restul locuiesc în mediul rural. De şa începutul anului au fost înregistrate 163 de noi cazuri de cancer pulmonar, peste 100 provenind din mediulrural. Comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut, au fost diagnosticaţi cu cancer cu 10% mai multe persoane. De la începutul anului, se înregistrează o creştere dublă în ceea ce priveşte decesele cauzate de cancerul pulmonar, comparativ cu primele nouă luni ale lui 2013”, a declarat Manuela Ştefan, purtător de cuvânt al DSP Olt.

Statisticile oficiale mai arată că 75% dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar locuiesc în mediul rural şi au acces mai greu la asistenţă medicală, iar 80 % dintre persoanele diagnosticate cu această boală incurabilă sunt bărbaţi.

 

Mor mai repede decât sunt diagnosticaţi

Media de viaţă a bolnavilor de cancer pulmonar este în judeţ, susţin specialiştii, sub cinci ani, ea fiind influenţată atât de stadiul descoperirii bolii, de restul afecţiunilor de care suferă pacientul şi de rezistenţa organismului în faţa bolii.

,,Durata de viaţă a pacienţilor bolnavi de cancer pulmonar diferă de la pacient la pacient. Cel mai mult o duc cei cărora boala le-a fost descoperită în faza incipientă, cum se spune. Nimeni nu se vindecă ci, printr-un tratament corect, bolnavul poate spera la câţiva ani de viaţă în plus. Şi în ceea ce priveşte pacienţii cărora boala le-a fost depistată în aceiaşi fază există diferenţe în privinţa speranţei de viaţă. Unii trăiesc mai mult pentru că, exceptând suferinţacauzată de această boală, organismul său este puternic, neafectat de alte boli majore care să-l slăbească în exces”, a susţinut dr. Mihaela Samoilă, medic pneumolog.

 

Cauzele îmbolnăvirilor cu această boală nemiloasă sunt multiple, susţin specialiştii. Principalele cauze rămân în continuare: tutunul şi poluarea. În ultimii ani s-a stabilit că un factor important care influenţează îmbolnăvirile de cancer îl reprezintă stresul cotidian.