Muzeul Județean Olt vă invită luni, 20 octombrie, să participați la vernisajul expoziției „Muzeul Benzii Desenate din Romania”, care va avea loc la Galeria Artis a Muzeului Județean Olt, cu începere de la orele 11.30. Expoziția se constituie într-o panoramă a celei de-a noua arte, acoperind 90 de ani din istoria sa (de la nașterea lui Haplea, în 1924, până la apariția romanului grafic „Cei de dincolo: În trecătoare”, în 2014). Vor fi expuse planșe și desene originale, serigrafii, afișe și albume ale celor mai reprezentativi 50 de autori de benzi desenate români sau de origine română. Vor fi prezentate la un loc lucrări ale unor autori români publicați în străinătate: Sandu Florea și Șerban Cristescu în SUA; Mircea Arapu, Augustin și Dan Popescu, Cristian Păcurariu, Ileana Surducan, Marco Ilin în Franța; Mihai Timoșencu în Ucraina; Costel Curelaru în Italia.
Printre piesele ce vor fi expuse la Galeria Artis se va afla și cea a artistului născut la Caracal, Vintilă Mihăescu, un pictor și grafician în a cărei operă artistică găsim lucrări de pictură, grafică, tapiserie, desen și ilustrație de carte. El va fi prezent cu o planșă originală desenată în timpul Salonului Internațional al Benzii Desenate de la Constanța. Alături de acesta se va a găsi o piesă a altui caracalean – Viorel Chirea, este vorba de o planșă din albumul „Arcașii începutului lumii”.
Muzeul Benzii Desenate este un proiect de autor al artistului Alexandru Ciubotariu. Proiectul a debutat pe 16 iunie 2011 ca spaţiu fizic sprijinit de Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Institutul Cultural Român, Rețeaua Europenană a Institutelor Culturale Naţionale în România, Centrul Belgian de Bandă Desenată Bruxelles şi Asociaţia Bedefililor din România. Muzeul a fost deschis la etajul IV al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală şi a avut două spaţii expoziţionale, o mediatecă (bibliotecă şi spaţiu de proiecţie), o zonă destinată creaţiei şi atelierelor, precum şi un spatiu pentru dezbateri. Au fost organizate o serie de conferinţe consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri cu participarea unor autori şi editori, ateliere de creaţie, sesiuni de live drawing, lansări de carte, proiecţii de filme şi, nu în ultimul rând, concerte. Din păcate, muzeul a încetat să existe ca spaţiu fizic, dar continuă să activeze ca proiect, desfăşurând diferite activităţi de încurajare şi promovare a benzii desenate româneşti.