Vândut de rude, căutat de mamă

130

Viaţa familiei Maria din Balş a fost dată  de curând peste cap. Pe patul de moarte, mama bărbatului i-a dezvăluit cel mai mare secret: unul dintre fiii săi gemeni pe care-l ştia mort de 30 de ani, trăieşte. El ar fi fost vândut de bătrână şi de naşa bărbatului. De când bunica şi-a mărturisit păcatul pentru a nu-l lua cu ea în mormânt, soţii Maria şi-au jurat că vor face tot ce pot pentru a-şi găsi copilul furat chiar de cei dragi. Eforturile lor sunt susţinute şi de Nicuşor, fratele geamăn pe care l-au crescut, ajuns preot în Spania.

Nu şi-a văzut bebeluşul mort…

Femeia i-a născut pe gemeni acum 30 de ani, la maternitatea Spitalului judeţean din Slatina. Cei doi gemeni aduşi pe lume au fost botezaţi Alexandru şi Nicuşor. Aveau fiecare câte 1,4 kg, după cum reiese din registrul de naşteri al spitalului. Evenimentul a avut loc pe 1 noiembrie 1984. La o zi după ce mama i-a adus pe lume a primit cumplita veste că unul dintre bebeluşi a murit. Cel care dispăruse se numea Alexandru. Femeii nu i s-a arătat cadavrul copilului, dar nici ea nu a cerut să-l vadă. Nu-şi mai aminteşte dacă a semnat ca trupul micuţului să fie incinerat, cert este că, la insistenţele soacrei sale, nu l-a mai luat acasă.

“Când a venit soţul cu un sicriu mic făcut pentru copil soacra şi naşa s-au opus să-l iau. Au zis că nu am ce face, de ce să-l iau, unde să-l îngrop… Eu cred că ele au vândut copilul”, îşi aminteşte mama gemenilor.

A mărturisit după 30 de ani

Bătrâna care a mărturisit secretul după 30 de ani este bunica paternă a lui Alexandru, copilul pierdut de familie. Dezvăluirea secretului a fost făcută înainte să plece de pe această lume. De faţă au fost mai multe consătence de ale bătrânei din Osica de Jos, dar şi fiul ei, tatăl gemenilor.

“Eu, personal, am întrebat-o pe mama dacă trăieşte şi a dat afirmativ din cap. Eu sunt convins că fiul meu, Alexandru, trăieşte. Sunt convins că totul a plecat de la mama şi cumnata ei, naşa mea. Nu am să-mi găsesc liniştea până nu-l găsesc. Am să-l caut până dau de el. Să ştiu că este bine şi să-i spun cum se face că el nu a crescut lângă noi. Vreau să fim cu toţii la masă”, a susţinut Gheorghe Maria, tatăl gemenilor.

Bătrâna acuzată de afecţiuni psihice

Naşa bărbatului care şi-a pierdut copilul acum 30 de ani  (cumnată a sa şi nora bătrânei) neagă mărturisirile făcute de bătrână pe patul de spital. Ea susţine că aceasta suferea de afecţiuni pishice şi neagă orice implicare a sa în acest caz.

“Nu ştiu de ce bătrâna a spus ce a spus, că eu nu am auzit-o. Sunt invenţii ale unei minţi bolnave. Bătrâna avea probleme psihice. Nu am niciun fel de legătură cu ce s-a întâmplat acum 30 de ani. Tot ce ştiu este că unul dintre gemeni a murit la scurt timp după naştere. De ce şi ce s-a întâmplat cu el, nu am de unde să ştiu eu. Îmi amintesc că am îndemnat-o să nu mai aducă acasă cadavrul micuţului. Pentru binele ei, al mamei”, susţine naşa soţilor Maria.

Întâmplări ciudate

Mărturisirea bătrânei a venit pe fondul unor îndoieli săpate de timp în sufletul părinţilor lui Alexandru. Unele chiar de fiul lor, Nicuşor. Acesta a avut unele premonţii potrivit cărora fratele lui geamăn trăieşte. Le-a crezut pentru că se spune (există chiar şi nişte studii) că gemenii, mai ales cei care sunt identici, simt unul durerea celuilalt. Ba, mai mult: i s-a întâmplat de multe ori, pe vremea când locuia în ţară, să i se spună că a fost văzut prin locuri pe unde nu fusese.

Vrea să-şi cunoască fratele geamăn

Nicuşor este convins şi el că fratele geamăn trăieşte. El nu îşi acuză doar bunica şi naşa de dispariţia lui Alexandru, ci şi pe părinţii care atunci nu au cerut să-şi ia acasă copilul anunţat ca decedat pentru a-l îngroapa creştineşte şi s-au mulţmit cu un certificat de deces.

“A fost foarte trist când am aflat de la tata că bunica a mărturisit existenţa lui Alexandru. Noi ştiam oficial că e mort. Vina pentru această situaţie aparţine şi părinţilor mei. Deşi nu l-au văzut mort, e fratele meu, au acceptat cu uşurinţă ce li s-a spus despre el şi au cedat îndemnurilor bunicii de a nu-l lua acasă pentru a-l înhuma.

Am avut, de la un timp, unele îndoieli că Alexandru este mort dar… nicio dovadă concretă… Unele suspiciuni le-am avut la analizarea CNP-ului care nu corespunde cu cel al poliţiei. Să dea bunul Dumnezeu ca eforturile noastre, ale părinţilor şi ale celor care ne sunt alături, să dea roade şi să-l găsim. Îmi doresc nespus de mult să-l cunosc, să-l îmbrăţişez şi să afle adevărul despre ce s-a întâmplat acum foarte mulţi ani, de ce nu a crescut alături de mine”, a afirmat Nicuşor, fratele lui Alexandru.

Aşteaptă ajutor din partea poliţiştilor

Soţii Maria, Teodora şi Gheorghe, au apelat la oamenii legii să-i ajute să-şi găsească copilul declarat mort în urmă cu 30 de ani şi despre care au aflat de la mama bărbatului că este în viaţă. Primul care a făcut o astfel de solicitare a fost Gheorghe Maria. A mers la Poliţie la scurt timp după mărturisirea mamei sale, făcută pe patul de moarte, acum aproape o lună de zile.

,,Înainte să moară, mama m-a chemat şi, de faţă cu toate femeile care o păzeau, mi-a spus că Alexandru trăieşte şi că adevărul despre ce s-a întâmplat cu el îl ştie Cecilia, cumnata mea şi naşa noastră şi a copiilor. Aveam bănuieli că acesta-i adevărul de pe la vârsta de 13 ani a gemenilor. Ele s-au accentuat odată cu timpul. Acum s-au transformat, prin această mărturisire, în certitudine. Am venit la Poliţie să sesizez dispariţia copilului. Le-am povestit tot ce s-a întâmplat atunci şi în timp… Sperăm să ne ajute să-l găsim”, a declarat Gheorghe Maria. Soţia bărbatului a venit în ţară din Spania special pentru a depune şi ea o sesizare.

,,Sper ca demersurile poliţiştilor şi ajutorul primit din partea TVR care ne-a preluat cazul şi al celorlalte televiziuni care ne mediatizează situaţia disperată să aflăm informaţii despre Alexandru. Sunt sigură că este în viaţă şi că-l vom găsi”, a susţinut cu lacrimi în ochi femeia.

Nu vor să facă probleme nimănui

Teodora şi Gheorghe nu au acuzat pe nimeni de drama lor. Nici pe asistenta care a fost de serviciu în acea noapte şi fără ajutorul căreia nimeni nu s-ar fi putut atinge de copil. Nu au mers să ceară socoteală nici doctorului Iordache, cel cu care i-a adus pe lume pe gemenii Nicuşor şi Alexandru, sau naşei sale.

,,Nu am mers să vorbim cu domnul doctor ca să nu se creadă că-l acuzăm de ceva. Cu naşa nu am vut nicio discuţie pentru că, dacă a făcut aşa ceva, nu ar recunoaşte fapta. Noi nu vrem să facem probleme nimănui, nici măcar celor care ne-au pricinuit această durere. Vrem doar să ne recuperăm într-un fel copilul. Să-i spunem adevărul, să înţeleagă că nu l-am abandonat şi că ne-a fost luat. Am înţeles de la poliţişti că actele sunt în regulă, ceea ce face munca lor extrem de dificilă. În această situaţie toată speranţa noastră se îndreaptă către oamenii de bunăcredinţă care ne pot ajuta cu informaţii. Ne gândim că ne pot veni în ajutor chiar şi părinţii adoptivi ai lui Alexandru. Noi nu vrem să li-l luăm pe băiat, ci doar să ştie adevărul, că nu l-am dat sau că nu l-am abandonat”, ni s-a destăinuit Teodora.

Un prim pas a fost făcut

Ajutaţi de ziarişti, cei doi soţi au aflat numele asistentei care a fost de serviciu în noaptea în care i-a adus pe lume pe copii. Speră ca femeia, ieşită între timp la pensie, să-i ajute să facă lumină în această beznă în care trăiesc de o viaţă de om. Deocamdată fosta asistentă nu a putut fi contactată, ea fiind plecată din localitate. Vecinii spun că femeia are doar o fată şi nu doi copii aşa cum a susţinut iniţial fratele ei, domiciliat în Sprâncenata.

Surse din cadrul administraţiei locale susţin chiar că fosta asistentă de la maternitate ar avea băiatul amintit de frate… înfiat. ,,E vorba de Ana… Tiţa cum îi spun oamenii. Ea a fost asistentă la maternitate… Are doi copii, un băiat şi o fată… Din câte ştiu eu, băiatul ar fi fost înfiat…”, a afirmat un important reprezentant al administraţiei locale.

Fosta asistentă a ajuns în vizorul familiei Mihai după ce nepoata acestora a susţinut, cu ani în urmă, pe vremea când era doar o adolescentă, că l-ar fi văzut pe vărul ei Nicuşor prin preajma blocului în care locuia într-un moment în care ar fi fost, practic, imposibil… Iar nepoata, fiica naşei acuzate de complicitate la dispariţia lui Alexandru, stă la doar câţiva paşi de asistenta care  a fost de serviciu când s-a născut băiatul căutat…

Fotografia fratelui poate ajuta la găsirea lui Alexandru

În speranţa că oamenilor le va fi mai uşor să le vină în sprijin, soţii Maria au lipit prin cele mai aglomerate zone din Slatina mii de afişe cu chipul lui Nicuşor, fratele geamăn al copilului căutat, pe care au trecut numărul lor de telefon.

,,Vom lipi astfel de afişe atât în Slatina cât şi în alte localităţi din zonă, unde ar putea să fie copilul, unde am primit informaţii că ar fi fost zărit Nicuşor, fără ca el să fi fost vreodată. E clar că a fost văzut Alexandru. Sperăm să primim cât mai repede veşti. Simţim că ne lasă puterile. De când soacra mea a făcut mărturisirea, nu mai putem dormi şi mânca.

Ne clătinăm din picioare… Durerea din suflet se accentuează cu fiecare zi care trece fără să-l vedem. Era mare şi până acum, dar nu aşa. Atunci aveam unele semne că ar putea fi în viaţă, acum avem o certitudine. Sunt convinsă că soacra mea a spus adevărul. A vrut să nu plece pe lumea cealaltă cu sufletul împovărat de acest secret pe care l-a ţinut atâta amar de vreme”, a mai spus mama care îşi caută cu disperare fiul furat cu trei decenii în urmă.