Şi locuitorii din Morunglav scapă de coşmar

65

Localnicii din Morunglav nu mai au de ce se teme că furia Olteţului. Noile lucrări de apărare sunt aproape gata Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt spun că de această dată  soluţia tehnică aleasă este una potrivită, iar lucrarea îşi va dovedi eficienţa şi apele râului nu vor mai ,,mânca” din malul stâng.

La fiecare ploaie puternică, Olteţul înghiţea, până acum, suprafeţe importante din gospodăriile localnicilor din Morunglav, aflate pe malul stâng.

 Drumul Judeţean care treversează localitatea se afla şi el în pericol de a se prăbuşi în albia râului. De ani de zile, oamenii disperaţi au făcut numeroase demersuri la autorităţi să se implice ca să nu-şi piardă agoniseala. Până acum au reuşit să-şi salveze acareturile mutându-le de mai multe ori de pe marginea prăpastiei.

,,De ani de zile, Olteţul mi-a tot furat din curte. Am mutat de mai multe ori coteţele păsărilor, pătulul şi chiar WC-ul. Dacă nu le mutam la timp riscam să se prăbuşească în Olteţ cu mal cu totul”, ne-a declarat unul dintre cei şapte proprietari de gospodării aflate pe malul râului.

De-a lungul anilor au fost demarate două lucrări menite să-i apere pe oameni de furia apelor, să întărească malul. Lucrările au fost, însă, de mântuială.

,,Cică au făcut dig aici… Aşa de bine l-au făcut că a venit Olteţul şi… vorba cântecului, l-a luat, iar noi tot cu frica în sân trăim. Nu ştim cine răspunde de banii luaţi de ape în acelaşi timp cu pământul nostru, dar eu cred că ar trebui să răspundă cineva…”, susţinea tanti Maria.

Lucrările de apărare realizate acum se ridică la peste trei milioane de lei şi se spune că vor dura. Nu vor mai fi ,,luate” de ape. Soluţia tehnică este adaptată solului din care este alcătuită albia râului. ,,Lucrările anterioare nu au rezistat pentru că soluţia tehnică nu a fost una adaptată albiei râului care este din nisip, deci extrem de maleabilă. În funcţie de viteza cu care curge, râul îşi tot modifică albia. O tot mută, în funcţie de cum doreşte”, ne-a declarat inginerul Tudor Păduraru, şef SGA Olt.

Primarul localităţii, Alexandru Niţă, are motive de bucurie. Numeroasele sale demersuri făcute la administraţia judeţeană, Serviciul de Gospodărire a Apelor şi chiar la Guvern, nu au fost în zadar. Acum poate veni în faţa oamenilor, care-şi pierduseră orice speranţă că vor scăpa de furia Olteţului, şi să nu fie nevoit să ridice din umeri a neputinţă.