„Oltenii şi restu’ lumii”, cel mai important festival de umor din ţără a împlinit anul acesta 20 ani. Începând de joi, 9 octombrie, Slatina s-a transformat pentru patru zile în capitala umorului, iar autorităţile au pregătit suprize pe măsura evenimentului. Startul la umor şi distracţie s-a dat, ca de obicei, la Podul Olt, acolo unde preşedintele Consiliului Judeţean Paul Stănescu şi primarul Slatinei Minel Prina au intrat în posesia paşaportului de oltean, odată cu actorul Marius Bodochi, invitatul special al celei de-a XX-a ediţia a Festivalului „Oltenii şi restu’ lumii”.
Ca de fiecare dată, pentru buna organizare a festivalului s-au făcut „vinovaţi” Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, Consiliul Judeţean Olt, Primăria Municipiului Slatina, Consiliul Local al municipiului Slatina, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina, Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“, Muzeul Judeţean Olt, Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ Slatina, Ansamblul Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiţionale „Doina Oltului“.
De buna dispoziţie a slătinenilor s-a ocupat Valentina Fătu, Vasile Muraru, Andrei Duban, Jean Paler, Ansamblul Profesionist Doina Oltului, Nicu Paleru, Ovidiu Homorodean, Matteo, Sofia Vicoveanca, Deepcentral, Spitalul de Urgenţă, Ana Lesko, Keo şi Skizzo Skills şi Maria Ciobanu. Ca o noutate, la această ediţie jubiliară au urcat pe scena festivalului ansambluri aparţinând mai multor etnii: Ansamblul de dansuri grecesti „Irini”, Ansamblul de dansuri bulgăreşti „Asiga”, Ansamblul folcloric „Sveti Nikola” (sârbi), Ansamblul folcloric „Katiuşa” (ruşi lipoveni), Ansamblul folcloric aromân „Dor”, Ansamblul folcloric „Dobrogeana”
Nu au lipsit, bineînţeles, concursurile de caricatură, de bancuri sau concursul de epigrame, expoziţiile de caricatură, iar pentru cei mai chef de distracţie mustăria „La Căţeaua Leşinată” le-a stat la dispoziţie cu diferite licori d-ale lui Bachus, dar şi cu mititei, cârnaţi şi pastramă. Târgul meşterilor populari a fost o altă atracţie a festivalului, la deschiderea căruia a participat şi o delegaţie de ofiţeri americani, care şi-au luat câteva ceasuri libere de la Baza NATO de la Deveselu.
Cei mai pricepuţi bucătări au avut grijă ca şi anul acesta să prepare cea mai bună ciorbă de praz cu care se laudă oltenii. Şi au avut cu ce, aceasta constituind unul dintre punctele forte ale festivalului
Organizatorii au pregătit şi câteva evenimente culturale – expoziţii de fotografie, lansări de carte sau filme de comedie, dar şi o expoţiţii cu vânzare de fruncte, produse lactate sau preparate din carne. Printre manifestările pregătite de organizatori mai putem aminti epoziţia de Caricatură ,,Istoria Literaturii Române-Erata” şi lansarea Albumului de Caricatură ,,Negru pe alb”- aparţinând caricaturistului brăilean Costel Pătrăşcanu.
Aşadar, toţi slătinenii, dar nu numai, au avut ocazia să se distreze pe cinste la gala umorului oltenesc, care anul acesta s-a bucurat şi prezenţa unei delegaţii din Anglia. Este vorba de reprezentanţii unei primării din Anglia şi ei unei organizaţii non-guvernamentale, „Românca”, cu care Primăria Slatina a avut schimburi de experienţă.