Ion Băluţă, trecut bine de şaizeci de ani, fost mare director la SMR Balş pentru o lungă perioadă de timp, a ajuns zilele trecute din nou după gratii. Nu în arestul poliţiei, ci direct la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din reşedinţa judeţului vecin. Curtea de Apel Craiova a decis condamnarea sa la patru ani şi opt luni, într-un alt caz de corupţie. Decizia judecătorilor craioveni este definitivă şi vine la mai puţin de un an de la eliberarea sa din penitenciar. Ion Băluţă a executat deja o altă pedeapsă privativă de libertate, de patru ani, pentru delapidare, fiind acuzat de sustragerea unei cantităţi imense de aluminiu din fabrica de pe malul Olteţului. Judecătorii piteşteni, cei care l-au condamnat defintiv pe marele fost director de la SMR, au stabilit în dreptul acestuia şi achitarea către firma din Balş a sumei de 938.414 lei.
O nouă condamnare…
Ion Băluţă nu este singurul condamnat din dosarul judecat de magistraţii de la Curtea de Apel Craiova. Trei ani şi şase luni de închisoare a primit şi Liviu Dumitrăchescu, unul dintre subalternii săi, doar că sancţiunea primită de acesta este cu suspendare.
Cei doi au de achitat către SMR Balş despăgubiri civile în cuantum de 988 de mii de lei, la care se adaugă dobânda legală din iulie 2005. Magistraţii au mai decis ca Băluţă şi Dumitrache să nu mai poată beneficia de mai multe drepturi civile precum ocuparea funcţiei de administrator sau director al unei societăţi comerciale, de a fi ales sau a alege, a ocupa o funcţie publică numită, etc.
În cazul lui Băluţă, în acest dosar, era bine să se fi mulţumit cu sancţiunea primită de la judecătorii bucureşteni care l-au condamnat cu suspendare… A făcut recurs ca să nu fie doar nemulţumirea procurorilor de caz şi s-a ales cu o pedeapsă mai mare şi cu executarea ei în regim de detenţie.
Motorină pentru locomotive date la fier vechi
Cei doi inculpaţi au fost condamnaţi în acest dosar pentru delapidare în formă continuată. Practic Băluţă şi Dumitrache au fost cercetaţi începâd cu 2005, după plecarea primului din fruntea SMR de către Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, ca urmare a sesizărilor depuse de noua conducere a firmei bălşene. Neregulile vizează înregistrarea mai multor nereguli privind aprovizionarea societăţii cu diverse produse care nu erau necesare sau nu puteau fi utilizate în procesul de producţie. Practic cei doi au dispus şi girat cantităţi imense de motorină, timp de mai mulţi ani, pentru funcţionarea unor locomotive inutilizabile.
Manevrele ilegale ale celor doi au fost aşa de clare încât practic procurorii nu au făcut decât să pună cap la cap unele documente din contabilitatea societăţii. Culmea este că la un moment dat Băluţă justifica motorina, achiziţionată fictiv de la o firmă protejată ca să nu-i spunem deţinută, ca fiind consumată cu funcţionarea unor locomotive casate sau vândute ca fier vechi. Şi nu este vorba de câteva tone de motorină, ci de sute de tone.
Miliarde de lei de recuperat de la Băluţă
Ion Ciucă, actualul director al SMR Balş, speră ca debitele stabilite de magistraţi în dreptul lui Băluţă să fie recuperate cât mai repede. Astfel, firma care nu stă tocmai pe roz, să redevină ceea ce a fost, o societate etalon pentru economia oraşului de pe Olteţ, care să asigure pâine pentru mulţi dintre locuitorii urbei.
În urma celor două decizii de condamnare a lui Băluţă, acesta ar trebui să achite către SMR suma de peste 2,5 milioane lei. Celor aproape un milion de lei în urma primei condamnări li se adaugă alţi aproape un milion lei din această ultimă condamnare, ambele sume fiind supuse fiind purtătoare de dobânzi şi penalităţi care se ridică şi ele la câteva sute de mii de lei dacă nu vor depăşi 1.000.000 lei.
Are Băluţă de unde plăti…
Bucuria actualei conduceri nu poate fi negată, doar că ea nu este văzută doar ca o îngenuchiere a celui care a pus pe butuci o fabrică profitabilă, nevoită ulterior să trimită acasă sute sau chiar mii de angajaţi, ci ca pe una împotriva unui sistem. Prin forţa financiară pe care Băluţă a căpătat-o prin căpuşarea incredibilă a firmei din Balş, el şi-a cumpărat extrem de multă influenţă în rândul oamenilor legii de pe plan local şi nu numai. Astfel se explică şi numeroasele termene acordate în cele două dosare, dar şi deciziile de rejudecare a cauzelor şi transferarea lor de la o instanţă la alta. Până la urmă, sistemul creat de Băluţă a fost învins, acesta a primit două condamnări cu executare şi are de dat firmei pe care a condus-o ani buni sume imense, menite să-l bage în faliment personal, în ciuda averii impresionante deţinute: case în Balş şi în alte cinci localităţi din judeţ şi din ţară, o adevărată flotilă de avioane utilitare, conturi impresionante la diverse unităţi bancare. De o parte dintre bunuri, acesta nu a mai putut beneficia, ele făcând deja obiectul unor dosare de executare silită ca urmare a debitului de peste 900.000 lei stabilit în cadrul primei condamnări.
,,Nu pot spune că nu mă bucur de condamnarea sa. Nu mă bucură faptul că se află în închisoare, ci faptul că au fost stabilite despăgubiri care să acopere prejudiciul creat de acesta societăţii. Noi vrem să ne recuperăm banii pe care i-a sustras sub o formă sau alta şi să îi folosim în demersurile noastre de a ne reveni din punct de vedere financiar”, a susţinut Ion Ciucă, actualul director al SMR Balş, recunoscând, însă, că procedura de executare silită în asemenea cazuri nu-i tocmai uşoară şi lipsită de costuri.
Alte condamnări sunt pe… drum
Ion Băluţă va ispăşi, din cauza vârstei, doar o treime din cei patru ani şi opt luni, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul condamnării precedente. Pedeapsa sa nu se va finaliza la finele anului trecut pentru că un alt dosar în care fostul director de la SMR este judecat se apropie de decizia magistraţilor, iar pe rol se mai află un alt dosar…