Aproximativ 10 locuitori ai comunei Grădinari există în realitate dar nu şi în scriptele oficiale. În situaţia lor sunt alte câteva sute de olteni care trăiesc cu greu pentru că nu au acte de identitate. Lipsa documentelor care să le ateste existenţa face ca ei să nu-şi primească drepturile. Demersurile de a intra în legalitate sunt anevoioase şi costisitoare.
S-a născut adult…
Gheorghiţă Avram din comuna Grădinari are 31 de ani. Toată lumea-l ştie dar, oficial, pentru autorităţi, el nu exista pentru că nu avea acte de identitate. Autorităţile au aflat acest lucru când i-au cerut să vină cu ele pentru întocmirea dosarului de ajutor social.
,,Nu ştiu dacă am avut vreodată acte. Buletin nu am avut. Tot ce ştiu este că m-am născut pe la Slatina. Nu am avut nevoie de acte, nu mi le-a cerut nimeni până acum, că la şcoală nu am fost”, ne-a declarat bărbatul care nu are oficial niciun venit, câştigându-şi existenţa din munca cu ziua sau din mila vecinilor.
Lipsa actelor de identitate îl împiedica pe Gheorghiţă să intre în posesia drepturilor ce-i revin din calitatea de cetăţean… că la achitarea obligaţiilor către stat nu are nimeni acte.
Aproape om cu acte-n regulă
De ceva timp, tânărul nu mai este o fantomă. După câteva luni de eforturi, primarul Mihai Ioana a reuşit să-i scoată actele necesare emiterii certificatului de naştere.,,Mă bucur mult că am şi eu acte acum. E ca şi cum m-am născut iarăşi”, a spus Gheorghiţă. Primarul Mihai Ioana este cel care îl va ajuta să-şi obţină şi cartea de identitate şi astfel să devină un om cu drepturi depline. ,,Gheorghiţă, acum te aştept la mine ca să-ţi fac buletin şi după să vii ca să-ţi fac dosar de ajutor social”, i-a transmis.
Oameni fără identitate
În situaţia lui Gheorghiţă mai sunt alte aproape 10 persoane din comuna Grădinari. ,,Din câte cunosc eu, în localitate mai sunt cel puţin 8-9 persoane. Au fost multe, dar cu ani în urmă, cam vreo 200 au intrat în posesia documentelor de identitate în cadrul unui program finanţat de fundaţia pe care o conduceam. Am făcut atunci acte de identitate pentru 1000 de cetăţeni de etnie rromă din 14 localităţi”, a afirmat primarul din Grădinari.
Numărul oltenilor fără documente de identitate este însă de ordinul sutelor, în ciuda eforturilor autorităţilor de a la face acte de identitate. Situaţia exactă a oamenilor fantomă nu este cunoscută de nicio autoritate din judeţ.
Intrarea în legalitate, costă
Intrarea în legalitate a acestor oameni nu este deloc o treabă simplă şi nici la îndemâna oricui. Demersul necesită cunoştinţe, timp şi chiar resurse financiare, toate acestea lipsindu-le majorităţii cetăţenilor fără documente de identitate.
,,Demersurile pentru scoaterea unui certificat de naştere sunt anevoioase, în special pentru persoanele adulte. După vârsta de un an nu mai este suficient declararea, ci se impune o hotărâre judecătorească, iar la baza acesteia se impune şi un certificat medico-legal. Sumele necesare pentru obţinerea actelor nu sunt foarte mari pentru o persoană normală, care are un venit cât de cât. Pentru aceşti oameni însă, înseamnă un efort în acest sens”, a declarat Cristina Mihai, consilier pe problemele rromilor în cadrul Instituţiei Prefectului.