Magie prin fotografie

86

Pasionații de fotografie din Slatina vor avea posibilitatea să-și demonstreze calitățile în cadrul unui concurs organizat în perioada octombrie 2014 – 30 septembrie 2015 de către Primăria Slatina. Concursul de fotografie digitală „Slatina – Magie prin fotografie”, se va desfășura pe două secțiuni și îşi propune să susţină activitatea culturală locală prin încurajarea exprimării artistice a locuitorilor Slatinei şi să promoveze locuri, legende şi monumente ale municipiului transpuse în fotografii sugestive, realizate într-o manieră artistică personală.

Organizatorii concursului au stabilit ca în prima secţiune a manifestării, ‚‚Poza lunii’’, să fie desemnată, în fiecare lună timp de un an de zile, o poză câștigătoare din totalul fotografiilor transmise lunar de participanţii la concurs. Pozele înscrise în concurs vor trebui, însă, să ţină seamă de tematica de concurs propusă, aceasta fiind diferită de la lună la lună.

În cea de-a doua secțiune a concursului – Poza Anului – vor intra pozele câștigătoare din fiecare lună, cei interesați să se participe trebuind să completeze o fișă de înscriere disponibilă pe site-ul Primăriei Slatina. Din juriul care va face desemnarea câștigătorilor vor face parte trei jurnaliști din mass-media locală, doi profesori de arte de la unitățile școlare din județ și câte un reprezentant al Primăriei Slatina și al Centrului Cultural Eugen Ionescu. Stabilirea câştigătorilor se va face în baza punctajului obţinut din partea comisiei de jurizare cumulat cu punctajul obţinut în urma voturilor de pe site-ul dedicat competiţiei, fiecare având pondere de 50% în punctajul final. În funcţie de numărul celor înscrişi, se va face o ordine a preferinţelor exprimate şi va fi oferit un punctaj fiecărui participant. Spre exemplu, dacă vor fi înscrişi 30 de concurenţi, cea mai apreciată poză va primi 30 de puncte din partea comisiei, fotografia clasată pe locul al doilea va primi 29 de puncte, cea clasată pe locul al treilea va primi 28 de puncte şi tot așa până la ultima clasată care va primi un punct. La fel se va proceda şi în cazul voturilor obţinute pe site. Punctajele se vor aduna, iar concurentul cu cel mai mare punctaj va fi desemnat câştigător. În caz de egalitate, se va ţine cont de votul comisiei de jurizare. La stabilirea câştigătorului secţiunii „Poza anului” nu se va ţine cont de niciun punctaj anterior obținut la secțiunea ‚‚Poza lunii’’, notarea şi votarea pozelor urmând să plece de la zero.

Limita de înscriere pentru secţiunea „Poza lunii” este data de 15 a fiecărei luni de concurs. Înscrierea în concurs pentru secţiunea ‚‚Poza anului’’ se va face automat, în urma câştigării titlului de ‚‚Poza lunii’’. Evaluarea lucrărilor în cadrul secţiunii ‚‚Poza lunii’’ se va face timp de 10 zile lucrătoare, începând cu data de 01 a următoarei luni de concurs. Evaluarea pozelor la secţiunea ‚‚Poza anului’’ se va face timp de 10 zile lucrătoare, de la desemnarea pozei câştigătoare pentru luna septembrie 2015. Anunţarea câştigătorilor se va face în cea de-a 11 zi lucrătoare, după evaluarea lucrărilor. Temele de concurs pentru secțiunea ‚‚Poza lunii’’, vor fi anunţate în prima zi lucrătoare a fiecărei luni de concurs, termen de la care fotografiile vor putea fi înscrise în concurs.

• Condiţii de participare

Participanții vor transmite fotografiile pe e-mail la o adresa ce va fi făcută publică până la startul oficial al competiţiei – 1 octombrie 2014. Pentru fişierele care depăşesc 25MB transmiterea se va face prin transfer cu transmiterea link-ului de download la adresa de e-mail anunţată de Primărie. Fiecare poza (sau link de download de la care vor fi descărcate pozele) trebuie însoţită de detalii privind autorul, titlul lucrării, şi caracteristicile aparatului foto cu care a fost făcută fotografia. Detaliile vor fi cuprinse în fişa de înscriere în concurs care trebuie să însoţească fotografiile. Sunt acceptate doar fişiere de tip JPEG şi TIFF, fiecare participant putând trimite maxim 3 imagini.

În ceea ce privește condiţiile tehnice ale fotografiile înscrise în concurs, trebuie menționat faptul că sunt acceptate doar poze digitale, rezoluţia minimă acceptată este de 4700 px (latura mare a fotografiei) la 250 dpi pentru a putea fi tipărite şi expuse în cadrul unor expoziţii locale. Pozele trebuie să fie cât mai puţin prelucrate/editate grafic. Vor fi acceptate fotografiile cu persoane private doar dacă au fost realizate într-un spaţiu public şi dacă acestea nu lezează dreptul persoanei la viaţă privată. Imaginile trimise nu trebuie să conţină: semnături, watermark, borduri sau rame.

• Premiile concursului

Evident că la fiecare concurs se acordă și premii, Primăria Slatina oferind câte un card de memorie sau ramă foto digitală pentru câștigătorii secțiunii „Poza lunii”, iar pentru secțiunea a doua se oferă trei premii. Premiul I constă într-un aparat foto profesionist, premiul II – licenţă photoshop valabilă cel puţin 2 ani; premiul III – set accesorii foto (trepied, blitz, acumulatori). La finalul concursului vor fi selectate 100 de lucrări pentru a fi incluse într-un catalog de promovare a oraşului, iar alte 12 lucrări vor fi incluse în calendarul pe 2016 realizat de Primăria Municipiului Slatina.

Participanții la concurs ar putea fi recompensați și din alte surse, Primăria Slatina stabilind că orice persoană interesată, instituţie, agent economic, asociaţie sau fundaţie poate acorda premii concurenţilor, indiferent dacă aceştia au fost sau nu desemnaţi câştigători.

1 COMENTARIU

Comments are closed.