Liviu Dragnea a inaugurat digul de la Icoana

103

Vicepremierul Liviu Dragnea, alături de ministrul Bugetului Darius Vâlcov, a inaugurat digul de la Icoana și Corbu, o investiție foarte importantă pentru cele două localități în valoare de 19.000 lei și care nu este încă finalizată în întregime. Alături de cei doi reprezentanți ai Guvernului, la inspecția lucrărilor digului de la Icoana s-au aflat și deputații PSD Daniel Bărbulescu, Emil Moț, Dan Ciocan, Florin Iordache, Alexandru Stănescu și Virgil Delureanu, neputând lipsi de la această acțiune nici președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Olt – Paul Stănescu și Marius Oprescu.

Prin Hotărârea de Guvern din 23 aprilie 2014, privind promovarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții prin alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru prevenirea și înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de inundații, a fost alocată suma de 19.000 mii lei pentru regularizarea râului Vedea, o regularizare ce are rol de apărare pentru localitățile Icoana și Corbu. Conform proiectului de regularizare în zona Icoana au fost realizate până în momentul de față lucrări de regularizare albie prin indiguire pe o lungime de 7,6 km, însemnând printre altele: lucrări de recalibrare albie – 11.205 metri, diguri – 7.370 m, consolidare mal – 4.675 m, dig dirijare anrocamente – 160m, consolidare taluz dig – 2.585.m, subtraversări prin dig – 8 bucăți.

„Este o lucrare foarte importantă pentru această zonă, apără două mii de case și patru mii de locuitori. S-au realizat lucrări de recalibrare a cursului Vedea, ceea ce înseamnă lucrări de lărgire, de adâncire, s-au făcut praguri de fund. Este o lucrare realizată pentru un debit de apă care, după datele celor de la Apele Române, apare o dată la 100 ani. La ce s-a făcut până ân momentul de față, se va continua cu o supraînălțare pe două porțiuni de dig, în așa fel încât să nu mai existe probleme, toată lumea să fie mulțumită și să nu se mai întâmple ca în 2005 când au fost inundate o mie de gospodării.

Este o lucrare care putea fi făcută de mulți ani de zile. Este bine că s-a făcut și acum, Guvernul Ponta a dat dovadă de o altfel de atitudine, atunci când se apucă de ceva vrea să și finalizeze. Sunt foarte multe șantiere începute în România în ultimii 10-12 ani și nu au mai fost finalizate. Nu se știa unde să se aloce banii, dar acum lucrările s-au prioritizat și e bine că am început această lucrare și am dus-o până la sfârșit și o întreagă zonă este protejată”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Inundațiile din această primăvară au afectat, la Icoana, 610 locuințe, 142 hectare de teren agricol, 22 km drumuri comunale, 2,5 km drumuri județene, în timp ce la Corbu au fost afectate 207 locuințe, 1.600 ha teren agricol, 22 km drumuri comunale, valoare pagubelor fiind de 3.996,8 mii lei la Icoana și 6.031,96 mii lei la Corbu. Valoarea totală a pagubelor produse de inundațiile din primăvara acestui an în județul Olt a a fost de peste 10.000 mii lei.