ADR laudă Primăria Slatina pentru implicarea în accesarea de fonduri europene

90

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia au efectuat marți o vizită în județul nostru cu scopul de a vedea stadiul proiectelor finanțate din bani europeni. S-a dorit astfel prezentarea rezultatelor unor investiții finanțate prin POR 2007-2013, implementate în județul Olt, precum și valoarea adăugată a acestora în dezvoltarea comunităților regionale și locale, prin vizite la locațiile unor proiecte reprezentative din municipiul Slatina și orașul Balș. În programul celor de la ADR au intrat vizite la Centrul de Îngrijire și Asistență Slatina, ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Clubul nautic și de agreement „Plaja Olt” și central istoric al municipiului, în timp ce la Balș s-a urmărit reabilitarea și reamenajarea cartierului Orașul Nou, dar și modernizarea, dezvoltarea și echiparea ambulatoriului din cadrul Spitalului Orășenesc Balș.

„Cei de la ADR au venit pentru a vedea cu ochii lor cum se transformă un oraș cu ajutorul fondurilor europene. În momentul de faţă vorbim despre contracte cu fonduri europene de aproximativ 200 milioane de lei, incluzând cele 3 cereri de finanţare semnate pentru reabilitarea blocurilor, pentru 36 de blocuri. Mai avem încă 74 de blocuri care vor fi reabilitate pe fonduri europene. Centrul Istoric și Clubul Nautic ”Plaja Olt” sunt obiective importante nu doar pentru orașul nostru, ci au potențial de a atrage și turiști. Îmi doresc ca pentru bugetul 2014-2020 să fim mult mai eficienţi, iar slătinenii să fie la fel de mulțumiți”, a precizat Minel Prina, primarul municipiului Slatina.

„Procesul de reabilitare al Ambulatoriului de Specialitate al SJU Slatina a constat în două component. Una a fost cea prin care s-a realizat tot ceea ce înseamnă ambulatoriu, a fost reabilitat din punct de vedere al construcţiei, spaţiile au fost igienizate, s-au făcut lucrări de dotare pe partea de canalizare, de infrastructură. A doua component a constat în dotarea cabinetelor de specialitate cu aparatură performanță, peste 40 de cabinete fiind dotate cu dispozitive medicale uzuale de genul stetoscop, tensiometru, până la aparatură de înaltă performanţă, osteodensiometru, tomograf retinian. Investiţia s-a ridicat la peste 5 milioane de euro, cea mai mare parte fiind folosiți pentru infrastructură, iar restul pentru dotarea cu aparatură și dispositive medicale. Prin ambulatoriul acesta trec zilnic peste două mii de personae, el deservind pacienții din întreg județul Olt”, a declarat Cătălin Pătru, director medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina.

Edilul Slatinei a vorbit și despre importanța proiectului  ce prevede amenajarea Clubului Nautic și de Agrement „Plaja Olt”, dând exemplu de bună practică c ear trebui urmat și de către alte administrații. „Suprafața totală amenajată numai pe uscat este de 7 hectare, și tot ce s-a realizat aici până acum nu s-ar fi putut face fără să fi accesat aceste fonduri. Acest obiectiv de investiţii e unul turistic, ce se adresează cetăţenilor atât în sezonul rece, cât şi în cel estival. Ce se întâmplă prin acest program este un exemplu de bună practică ce ar trebui urmat de toate autorităţile de management”, a mai precizat edilul.

Cei de la ADR SV Oltenia s-au arătat extrem de mulțumiți de ce au văzut și au lăudat administrația de la Slatina pentru implicarea  de care a dat dovadă în accesarea fondurilor europene. „Din 2007 și până în prezent au fost contractate 78 proiecte, însumând peste 78 milioane euro, unul dintre principalii beneficiari fiind Primăria Slatina. În momentul de față avem în diferite faze de contractare 15 proiecte ce ar trebui să fie contractate până la sfârșitul acestui an”, a declarat coordonatorul Departamentului de Implementare POR în SV Oltenia, Dorian Delureanu.
Până la data de 30 septembrie 2014, la nivelul regiunii SV Oltenia, au fost contracte un număr de  522 de proiecte,  în valoare nerambursabilă de  743,29 milioane euro, care acoperă toate domeniile de intervenție ale Programului Operațional Regional.