Niculescu, varianta oltenească a Martinei Hinggis

151

Monica Niculescu a împlinit pe 25 septembrie 27 ani, iar în urmă cu câteva zile și-a făcut un extraordinar cadou de ziua ei – a câștigat al doilea turneu WTA din carieră, la Guangzhou, după ce în ultimul act a învins-o pe Alize Cornet (locul 22 WTA), scor 6-4 6-0. Jucătoarea de tenis născută la Slatina a câștigat primul turneu WTA în februarie anul trecut, în Brazilia, două luni mai târziu ajungând pe locul 19 în clasamentul mondial, cea mai bună clasare din carieră. „Sunt foarte fericită, am făcut un turneu foarte bun, am avut încredere în mine și am reușit să câștig. Nu mă gândeam la începutul turneului că pot câștiga, de fapt nu acesta a fost obiectivul meu la acest turneu. Totuși, după ce am reușit în primul tur victoria împotriva Bojanei Jovanovski, am prins încredere și am știut că pot ajunge departe. Am început mai greu în meciul cu Alize Cornet, dar apoi am jucat foarte bine. Știam că o să am un meci greu cu ea, însă mă bucur că a ieșit bine până la urmă. Este al doilea meu titlu WTA și e un sentiment aparte. Cred că este foarte dificil să se joace împotriva mea deoarece returnez multe mingi, alerg mult și lupt pentru fiecare minge. Bineînțeles, canicula și umiditatea au făcut ca meciul să fie și mai greu”, a declarat Monica Niculescu după cea de-a doua izbândă într-un turneu WTA.

După performanța de săptămâna trecută din China, Monica Niculescu a urcat pe locul 41 în lume şi se află pe doi în România, după Simona Halep, însă drumul până aici a fost lung și anevoios. Monica a început să joace tenis de la 6 ani, când părinţii ei au decis că nu i-ar strica să facă un sport. A ajuns să facă performanţă pentru că este ambiţioasă, muncitoare, dar mai ales pentru că are talent. Când era mai mică îi admira tare mult pe Martina Hingis şi Andre Agassi, iar acum este pregătită să le egaleze performanţele. Se antrenează câte patru ore pe zi cu Călin Ciorbagiu, omul care îi călăuzeşte evoluţia de 5 ani şi care spune că „marea ei calitate este că poate să câştige un meci şi când are o zi mai puţin bună”.

„Am început tenisul la vârsta de  6 ani, împreună cu sora mea Gabi, şi l-am avut ca antrenor pe Vasilică Rotaru. De câţiva ani, antrenorul meu este Călin Ciorbagiu”, spune Monica.

O mare specialistă a probei de dublu, Monica Niculescu este jucătoarea cu cea mai mare experienţă în Cupa Federaţiei din lotul actual al României, fiind cooptată în echipă încă din perioada junioratului. Monica deţine alături de sora sa Gabriela un record de invidiat în aceasta competiţie, cele două câştigând opt partide de dublu din tot atâtea meciuri disputate împreună.

După un sezon 2008 excelent, în care a urcat în top 50 atât la simplu, cât şi la dublu, Monica Niculescu a început să viseze frumos. „Îmi place mult să fiu alături de cele mai bune jucătoare din tenisul românesc. Îmi place atmosfera de la Cupa Federaţiei, faptul că formăm toate o echipă, că ne încurajăm între noi şi, nu în ultimul rând, iubesc să joc pentru România. Ne înţelegem foarte bine între noi şi o avem alături pe Ruxandra Dragomir, care are o experienţă incredibilă şi ne ajută mult pe teren şi chiar în afara lui”, spune Monica Niculescu.

Debut alături de sora ei

Deși s-a născut la Slatina, practic toată viața monica a trăit la București, acolo unde a și făcut primii pași în tenisul de câmp, alături de sora ei, Gabriela. Tatăl celor două fete a decis că e bine ca acestea să înceapă să facă un sport, și nu unul oarecare. Nu le-a spus, îndă, care sunt intențiile sale, ci le-a „lăsat” pe ele să hotărască să meargă la tenis.

„Primii paşi i-am făcut într-o dimineaţă de toamnă, când tatăl meu ne-a luat de mânuţă pe mine şi pe sora mea, Gabriela. Cred că aveam vreo cinci ani, iar sora, şase, tata spunându-ne că ieşim puţin să ne plimbăm. Mare ne-a fost mirarea când ne-am oprit lângă nişte terenuri de tenis la un club din cartierul în care locuiam. Îmi amintesc că am fost foarte încântată când am văzut copiii jucându-se cu mingea şi racheta. Aproape simultan cu sora mea i-am spus tatălui meu: «Tati, vreau şi eu să mă joc». Din acel moment am început să mergem la acel club regulat”, povesteşte Monica. Ulterior, părintele i-a dezvăluit că scopul promenadei fusese atins, iar cea care în prezent e a doua jucătoare a României a prins rapid firul ghemului, deşirându-l apoi din plăcere.

„Când eram mici, sora mea, Gabriela, mă bătea mai mereu, dar acum, în ultimii ani, cred că am egalat. Pur şi simplu îmi plăce să joc, asta îmi este motivaţia. Fiecare partidă e dificilă în felul ei şi în asta constă frumuseţea tenisului. Visul meu de copil a fost să devin o mare jucătoare şi, pe măsură ce obţineam succese, aveam senzaţia că încep o carieră”. Au mai trecut însă multe anotimpuri până la conştientizarea amănuntului că e jucătoare profesionistă, iar statutul actual l-a atins printr-un şir lung de sacrificii.

Performanța se obține cu sacrificiu

„Sunt o luptătoare cu simţul umorului, dar viaţa de sportiv presupune sacrificii. Stai foarte mult departe de cei dragi, ani la rând fără vacanţe, restricţii în alimentaţie, schimbări de fus orar, dormit prin aeroporturi, antrenamente istovitoare”. Acum, toate aceste sacrificii sunt percepute mai uşor, pentru că Monica și-a văzut visul cu ochii. A câștigat două turnee WTA și a ajuns în primele 20 de jucătoare ale lumii, la începutul anului trecut.

Până la a ajunge aici, Monica a muncit mult și a încercat să-și schimbe tehnica pentru a-și îmbunătăți performanțele, lucru pe care l-a și reușit în ultimii trei-patru ani. Dacă prin 2008 se afla între primele 200 de jucătoare ale lumii, acum este între primele 50. Secretul ascensiunii îl spune chiar Monica: „Categoric, schimbările aduse în jocul meu şi în mentalitate de către antrenorul meu, Călin Ciorbagiu. El a avut curajul să-şi asume responsabilitatea unor schimbări radicale în tehnica şi în tactica jocului meu şi a crezut în mine când absolut nimeni nu mai credea. A venit cu o tactică nouă, o tactică complet diferită de joc comparativ cu ce făceam până atunci, o cu totul altă mentalitate şi atitudine, practic m-a reinventat ca jucătoare”.

„Am crezut mereu că va ajunge atât de sus. Am lucrat la psihicul ei, dar acesta se construieşte concomitent cu progresia rezultatelor. Monica deţine o putere de muncă şi o forţă de concentrare extraordinare”, explică antrenorul Monicăi. În plus, fostul antrenor al Mădălinei Gojnea a cizelat şi câteva detalii tehnico-tactice în jocul slătinencei. „A devenit mai agresivă. Am schimbat dreapta – acum loveşte cu două mâini – şi am pus accentul pe lovitura liftată în detrimentul slice-ului. În acelaşi timp, am lucrat la creativitatea ei în joc, dar şi la serviciu, capitole la care a progresat mult. Mai are însă anumite probleme la cel de-al doilea servicu”, recunoaşte Ciorbagiu.

Agassi și Hinggis, favoriții Monicăi

Printre jucătorii pe care îi admiră se numără Andre Agassi şi Martina Hingis, însă i-ar plăcea să joace o partidă împotriva lui Stefi Graff, chiar dacă toți trei s-au retras din competițiile sportive. „Martina Hingis m-a impresionat întotdeauna prin usurinţa şi naturaleţea cu care juca tenis, iar Agassi, prin originalitate şi caracterul lui deosebit”.

Atunci când nu este angrenată în vreun turneu sau nu se pregătește alături de colegii săi de la clubul bucureștean ACS monaco, Monica Niculescu adoră să călătorească, însă nu este mare fană a muzeelor, ci mai degrabă merge la zoo sau la acvariu. Shoppingul este o altă pasiune a jucătoarei, un plimbare pe la mall fiind binevenită oricând în călătoriile sale. În timpul liber preferă să fie alături de familie şi prieteni, să citească sau să se uite la filme. Filmul ei favorit este Butterfly Effect și actorul ei favorit este Ashton Kutcher „Imi place să ascult muzică, în special muzica  R&B, Rihanna, îmi place să fac cumpărături la mall, îmi plac maşinile  BMW şi salata de boeuf”.