Bazaliu și-a făcut loc în Dream Team-ul românesc

427

Oltchim Rm. Vâlcea a fost cea mai galonată și performanță echipă de handball feminin din România, ani la rând monopolizând competiția internă și ajungând până în finala Campionatului European.  Înregimentând de-a lungul anilor cele mai bune jucătoare din țară, și prin prisma suportului financiar de care beneficia, echipa Oltchim Râmnicu Vâlcea era considerată, pe drept cuvânt, Dream Team-ul României. Din păcate, căderea combinatului Oltchim a dus și la destrămarea unei echipe care a adus atâta faimă țării noastre, din care au făcut parte de-a lungul timpului mai multe jucătoare născute la Slatina.

Dream Team-ul României s-a refăcut, însă, la București, primăria Capitalei suportând acum o echipă din care fac parte multe din fostele jucătoare de la Oltchim și care pare să calce pe urmele clubului de la Vâlcea. În această vară, după ce și-a adus un aport substanțial la câștigarea aurului mondial la junioare, handbalista Bianca Bazaliu, originară din Slatina, a semnat pentru șase ani cu CSM București, noul Dream Team al României. Bianca s-a alătura unui proiect de succes – CSM București

Născută pe 30 iulie 1997, la Slatina, Bianca Maria Bazaliu este fără îndoială vedeta echipei naționale feminine de handbal a României Under 18, care în vara aceasta a cucerit titlul de Campioană Mondială. Bazaliu s-a clasat a doua în topul marcatoarelor la Campionatul Mondial din Macedonia, cu 76 de goluri înscrise, și a fost votată în echipa ideală a turneului ca cel mai bun intermediar stânga al competiției.  Evoluțiile foarte bune de la CSM-LPS Slatina și mai ales comportarea extraordinară de la echipa națională a făcut ca mai toți antrenorii din România să-și dorească să-și asigure serviciile sale, în condițiile în care Bianca se afla și la sfârșitul contractului cu echipa pregătită de Gavril Kozma, sub îndrumarea căruia a evoluat și la naționala României.

Până la urmă, Bianaca Bazaliu a ales să se alăture unui club care are un proiect pe termen lung și care în momentul de față este pe primul loc în Liga Națională, având prima șansă la câștigarea campionatului. În schimbul a 8 mii euro ce au intrat în conturile clubului slătinean ce a format-o, Bianca a semnat un contract pe șase ani cu CSM București, iar oficialii clubului s-au arătat extrem de fericiți de reușita acestui transfer, lucru confirmat și de comunicatul postat pe site-ul clubului: „Am dat lovitura! CSM București continuă să-și completeze dream teamul la handbal femini cu vedete din tânăra generație. Ultimul transfer este o adevărată lovitură, de valoare și de imagine, și reprezintă o victorie în lupta la distanță cu alte rivale din campionatul intern. Începând de vineri, 8 august 2014, Bianca Bazaliu (17 ani) este jucătoarea Clubului Sportiv Municipal București, cel mai bun inter stânga de la Campionatul Mondial Under 18 din Macedonia semnând cu clubul nostru pentru următorii șase ani, până în 2020. Bianca Bazaliu va face parte din prima echipă și reprezintă una din marile noastre promisiuni: proiectul CSM București este unul pe termen lung. Bianca Bazaliu s-a format la Slatina și a fost unul dintre liderii naționalei Under 18 care a cucerit titlul mondial la junioare U 18”.

„Mi-am sacrificat copilăria…”

Cel mai bun inter stânga al Campionatului Mondial din Macedonia, Bianca Bazaliu, și-a început cariera handbalistică la vârsta de șapte ani, cel care a descoperit-o fiind antrenorul de la LPS Slatina Gavril Kozma, cel care se ocupă acum de pregătirea handbalistei și la lotul național de junioare și căruia Bianca ține să-i mulțumească din suflet pentru tot ce a făcut pentru ea, mai ales că îl consideră ca fiind un al doilea tată.

„Am descoperit handbalul pe când eram în clasa a II-a, când am fost selecționată împreună cu alte college de școală, care între timp au abandonat acest sport. Mi-a plăcut de la început și îmi foarte mult acest sport pentru care mi-am sacrificat copilăria. Și vreau să spun că nu aș fi ajuns unde am ajuns fără sprijinul și fără suportul profesorului Kozma, un adevărat pedagog și un om desăvârșit de la care am învățat tot ceea ce știu acum”, a declarat Bianca.

Se știe că Slatina, și județul Olt, a fost și încă mai este o adevărată pepinieră de handbaliste pentru România, multe dintre ele ajungând la echipe de top din țară, dar și din străinătate, câștigătoare de Liga Campionilor cum este Cristina Vărzaru, alături de care acum Bianca evoluează la CSM București. De cele mai multe ori, aceste handbaliste au ajuns la performanțe de invidiat fără a avea vreun sprijin deosebit, în afară de cel moral, căci din punct de vedere financiar tot timpul lucrurile nu au stat așa cum ar fi meritat. Nu au provenit din familii înstărite, dar au muncit mult și au avut alături niște profesori și antrenori care au știut cum să scoată tot ce e mai bun din ele. La stau lucrurile și în cazul Biancăi, părinții ei trăind într-un apartament cu chirie și lucrând la Poșta Română. Modești din fire și din punct de vedere financiar, dar inimoși la suflet, ei au făcut sacrificii imense pentru ca Bianca să poată practica acest sport și să ajungă la o asemenea performanță.

„Părinții Biancăi sunt nişte oameni modeşti, dar de mare caracter. Au făcut sacrificii mari pentru ca fata lor să poată practica un sport de performanţă, lucruri care nu stau la îndemâna oricărui părinte. Sper ca, din acest moment, destinul fetei să se schimbe şi să le arate celor care i-au dat viaţă că eforturile familiei Bazaliu n-au fost de prisos. E un copil minunat, un mic star al liceului de-acum. A avut, însă, și momente delicate în carieră, în care eu am încercat să o ajut aşa cum am considerat de cuviinţă şi pe propriile resurse. Cariera ei se putea încheia anul trecut când, înainte de Europene, la un turneu amical, a căzut o nemţoaică pe piciorul ei şi i-a provocat ruptură de menisc. Am intervenit imediat şi am operat-o la Bucureşti cu bani de-acasă”, povesteşte Kozma.

„Bianca a vrut la handbal de la 7 ani. Nu a forţat-o nimeni, ea a venit acasă de la şcoală şi a spus că vrea la domnul Kozma. Şi a ajuns până în acest punct datorită antrenorului, care i-a fost mai mult ca un tată. Cred că în ultimii 3 ani a petrecut mai mult timp în sală şi în cantonamente decât acasă. Nu ştie ce este un club de noapte, nu ştie ce înseamnă ieşit la suc, și asta nu pentru că i-a interzis cineva, ci pentru că preferă să se antreneze. În timpul liber se duce la sala de forță și lucrează individual. Practic, Bianca nu știe altceva decât sală de forță, antrenament și școală”, spune și Marinela Bazaliu, mama handbalistei.

Pentru performanța de a cuceri aurul mondial, Ministerul Tineretului și Sportului a recompensat-o pe Bianca Bazaliu cu suma de 18.000 lei, la care s-au adăugat alți 10.000 lei din partea Consiliului Județean Olt, care în același timp a hotărât să-i acorde titlul de cetățean de onoare al județului Olt, la fel cum s-a întâmplat și cu antrenorul Gavril Kozma.