Doinele și baladele pun stăpânire pe Drăgănești-Olt

153

La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc o nouă ediție a Festivalului de doine și balade „Ileana Constantinescu” de la Drăgănești-Olt, ajuns acum la vârsta de 39 ani. Și anul acesta Casa de Cultură din oraș ce-i poartă numele privighetorii de la Comani va fi gazda tradițională a unui festivalul menit să redescopere cele mai frumoase și originale doine și balade, fiind de asemenea și un cadru prielnic de afirmare a celor mai valoroși interpreți vocali din toate zonele țării, pentru a demonstra autenticitatea și originalitatea doinelor și baladelor românești, precum și arta interpretativă a acestui gen muzical.

Casa de Cultură Ileana Constantinescu din Drăgănești-Olt, gazdă de tradiție a Festivalului Național de Doine și Balade „Ileana Constantinescu”, organizează anul acesta, pe 26 septembrie, cea de-a XXXIX-a ediție a unui festival rebrenduit anul trecut, până în urmă cu doi ani acesta fiind cunoscut ca și Festivalul de doine și balade „De la Drăgănești la vale”.

Desfășurat pe parcursul a 38 de ediții fără întrerupere, festivalul, unic prin specificul său, se organizează pe o singură secțiune – soliști vocali cu vârsta cuprinsă între 15 și 65 de ani. Sunt așteptați în ținutul doinelor și baladelor, la Drăgănești-Olt, unul sau doi soliști reprezentativi din județele țării, care vor avea ca repertoriu de concurs obligatoriu o doină și o baladă cu sau fără acompaniament orchestral. Pe parcursul concursului, concurenții vor fi susținuți de orchestra

Ansamblului profesionist „Doina Oltului”. În pauzele concursului, pe scena festivalului de la Drăgănești vor urca, pentru a încânta publicul, o serie de soliști de muzică populară de la Ansamblul „Doina Oltului”, ansambluri de dansuri din zonă, Ansamblul Rapsozii Oltului de Jos, dar și solistul de muzică ușoară Ion Popa.

Privighetoarea de la Comani

Anul trecut a fost pentru prima dată când festivalul de doine și balade de la Drăgănești-Olt s-a desfășurat sub o altă titulatură, după ce autoritățile locale au decis ca acesta trebuie să poarte numele celebrei soliste Ileana Constantinescu

Privighetoarea de la Comani, așa cum I se mai spune, a cântat, a imprimat şi a susţinut sute de concerte pe scenele de la sate şi oraşe fără discriminări. la fel şi în străinătate. A participat, de altfel, la numeroase turnee naţionale şi internaţionale, ducând frumuseţea cântecului oltenesc pe scene din Rusia, Germania, Iugoslavia, Statele Unite, Canada, Ungaria sau Suedia. În anul 1962 a fost laureată a Festivalului Internaţional al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki. Tot timpul a colaborat cu dirijori celebri, cum ar fi: Victor Predescu, Nicu Stănescu, Ionel Budişteanu, Ion Albeşteanu, Marius Olmazu, George Vancu, Paraschiv Oprea şi mulţi alţii. A fost angajată ca solistă în 1966 la „Brâuleţul” din Constanţa, în ’70, la „Flacăra Prahovei”, Ploieşti, iar între 1973-1978 la „Doina Ilfovului”, Bucureşti. Printre orchestrele cu care a cântat se numără: „Doina Argeşului” şi „Doina Olteniei”, dar mai ales a fost solistă la „Ciocârlia” şi „Barbu Lăutarii’, şi la Teatrul Muzical „Gheorghe Dima” din Braşov. Este una din artistele cele mai iubite din România, primind nenumărate semne de preţuire.

În anul 1999, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, Societatea Română de Radiodifuziune a organizat un spectacol în cinstea cântăreţii unde s-a spus, printre altele: „orice piesă din repertoriul Ilenei Constantinescu este o antologie folclorică”. Mai mult, cu prilejul celei de-a XXVII-a ediţie a Festivalului de doine şi balade „De la Drăgăneşti la vale”, Primăria oraşului Drăgăneşti-Olt, Consiliul local, oamenii de cultură au considerat că este necesar ca interpreta să fie omagiată, prin atribuirea numelui său Casei de Cultură orăşeneşti, iar anul trecut autorităţile au decis ca şi festivalul de la Drăgăneşti să-i poarte numele. La acestea se adaugă nenumărate Diplome de Excelenţă, dar, mai ales, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler (în 2004) după ce mai întâi (în 2002) a primit medalia „Serviciul Credincios” clasa a III-a, pentru contribuţia excepţională în promovarea culturii şi spiritualităţi româneşti.