Trăiesc într-o lume fără niciun sunet, cu toate că în jurul lor este foarte mult zgomot. Dansul îi ajută pe cei cu deficienţe de auz să demonstreze societăţii că sunt la fel ca şi noi toţi semenii lor, chiar dacă au o problemă mai specială.
Şi asta ne-au demonstrat cei 60 de tineri finalişti ai concursurilor zonale din toată ţara, persoane cu deficienţe de auz din cadrul a 12 filiale judeţene ale Agenţiei Naţionale a Surzilor din România (ANSR), care au participat la finala ce a avut loc la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, printre concurenţi aflându-se şi o parte din echipa Filialei Slatina a ANSR care a câştigat primul trofeu al Festivalului „Graţie pe aripile dansului”, acum doi ani de zile.
O lume aparte
E clar că cei care au deficienţe de auz sau de vorbire trăiesc într-o lume aparte, deşi încearcă din toate puterile să ascundă acest lucru şi să se adapteze la condiţiile unei vieţi obişnuite, deşi statul, trebuie s-o recunoaştem, nu face prea multe pentru a veni în sprijinul lor. Noroc cu organizaţiile non-guvernamentale care încearcă pe cât posibil să-i sprijine şi să-i integreze în societate.
Una din instituţiile care vine în sprijinul şi ajutorul acestei categorii de persoane este şi Agenţia Naţionale a Surzilor din România (ANSR), o instituţie care în urmă şapte ani nici nu avea filială la Slatina. Însă, începând cu 2007 s-a înfiinţat şi Filiala Slatina, care a obţinut personalitate juridică, după ce timp de 40 de ani a activat în cadrul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România ca şi grupă ce a aparţinut Filialei Teritoriale Piteşti. Filiala a primit acreditare în iunie 2012 pentru serviciile de consiliere socială, orientare profesională, informaţii în/şi din limbaj mimico-gestual, socializare şi petrecerea timpului liber pentru membrii ei.
„ANSR Slatina deserveşte un număr de 320 membri activi care frecventează filiala, dar sunt sprijinite şi persoanele care sunt în evidenţele statistice ale instiţutiilor de profil în asistenţa socială din judeţul Olt, persoane cu deficienţă de auz şi vorbire (surdomuţi, surzi, hipoacuzici). Aceştia sunt sprijiniţi în comunicarea cu instituţiile publice, prin interpretul autorizat în limbaj mimico-gestual.
Membrii noştri se implică în activităţi sociale şi de reconversie profesională, sport şi cultură, aducând în decursul anilor o imagine favorabilă filialei, în mod special pe linia sportivă şi culturală locală, naţională şi chiar internaţională. Concursurile naţionale, cum a fost şi cel organizat la Slatina în urmă cu ceva timp, sunt pentru tinerii surzi rampa de lansare în descoperirea propriilor talente, dovedind de multe ori pentru ei însăşi şi pentru cei din jurul lor că deficienţă poate deveni ambiţie şi eficientă. Activităţile culturale în care s-au evidenţiat cel mai mult membrii noştri sunt arta şi creaţia artistică, dans popular şi modern, pantomima şi teatru mimat, iar ca activităţi sportive – minifotbal, tenis de masă şi şah.
Pe de altă parte, pe baza unor protocoale de colaborare cu Prefectura Olt, Consiliul Judeţean şi DGASPC Olt, DJST Olt, AJOFM Olt, unele primarii din judeţul Olt, noi oferim posibilitatea instituţiilor locale şi judeţene să eficientizeze acordarea facilităţilor legislative actuale pentru această categorie socială defavorizată, în mod special pentru acordarea facilităţilor persoanelor cu handicap existente în Legea 448/2006”, ne-a precizat Doina Savin, director executiv Filiala Slatina ANSR.
Graţie pe aripile dansului
Nu cu mult timp în urmă a avut loc Festivalul Naţional de Dans Modern pentru Persoanele cu Dizabilităţi „Graţie pe aripile dansului”, ediţia a II-a, o competiţie ce se adresează persoanelor surdo-mute şi organizată, din cauza complexităţii ei, o dată la doi ani, ediţia inaugurală având loc în 2012 la Braşov. Pentru că prima ediţie a festivalului a fost câştigată de echipa Filialei Slatina a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, această a doua ediţie a fost organizată la Slatina de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Olt, cu sprijinul Primăriei Slatina.
Astfel, 60 de tineri finalişti ai concursurilor zonale din toată ţara, persoane cu deficienţe de auz din cadrul a 12 filiale judeţene ale ANSR au participat la finala ce a avut loc la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, printre concurenţi aflându-se şi o parte din echipa Filialei Slatina a ANSR care a câştigat primul trofeu al Festivalului „Graţie pe aripile dansului”.
Concursul s-a desfăşurat pe cinci secţiuni: dans de societate standard – vals, tango; dans de societate latino american – cha-cha, salsa, rumba, samba; dans modern – disco, hip-hop, breakdance, rapp; un numărul la alegere – french cancan, balet, dans de caracter. Cea de-a cincea secţiune a constituit o noutate la această ediţie, fiind prima dată când concurenţii şi-au putut demonstra calităţile în secţiunea cântec în limbaj mimico-gestual
Invitaţi speciali ai festivalului au fost reprezentanţii Trupei de Pantomimă din Slatina, dar şi Mihai Grecu, preşedintele ANSR şi în acelaşi timp preşedintele juriului din care au mai făcut parte Iuliana Bălăiţă – instructor coregraf Fundaţia pentru Tineret Olt, Ion Dicu – consilier DGASPC Olt, Doina Epure – Fundaţia pentru Tineret Olt, Georgiana Grigore – inspector specialitate Primăria Slatina, Magdalena Dobrescu – consilier Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Olt.
Pentru fiecare secţiune a concursului, filialele au putut înscrie concurenţi la individual, pereche şi grup, organizatorii acordând în final un total de 33 de premii, trofeul fiind adjudecat anul acesta de către dansatorii Filialei Craiova. Din motive întemeiate, anul acesta Filiala Slatina a participat doar cu şase dansatori, dar care au reuşit să impresioneze şi de data aceasta juriul, ei reuşind să câştige trei premii: premiul I la dans modern hip-hop – pereche, premiul II la dans modern break-dance – grup; premiul I la dans de societate latino-american – grup.
În clasamentul general, aşa cum precizam mai devreme, locul întâi şi trofeul celei de-a doua ediţii a fost cucerit de Filiala Craiova, locul secund revenind filialei de la Sibiu, în timp ce ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Filiala Oradea, ai noştri terminând competiţia pe locul patru. Premiul juriului a fost acordat surzilor din Braşov, premiul special l-a adjudecat Mariana Majaru din Satu Mare, în timp ce premiul de popularitate i-a revenit Iulianei Ionaş din Sighetu Marmaţiei. Reprezentanta Fundaţiei pentru Tineret Olt, Iuliana Bălăiţă, a oferit şi ea două premii speciale, acestea ajungând la Loredana Tâmplaru (Craiova) şi Florentina Opriş (Sibiu).
Dansează cu sufletul
Deşi trăiesc într-o lume fără sunet, aceşti tineri vor să demonstreze prin dans că sunt la fel ca noi toţi chiar dacă se confruntă cu o problemă mai aparte. Însă, în spatele acestor numere de dans pe care le realizează fără să audă muzica se ascund zeci de ore de antrenament şi foarte multă muncă.
„Dansează cu ajutorul vibraţiilor melodiilor pe care le simt în picioare, dar mai ales prin ceea ce văd la noi, ce le arătăm. Am putea spune că ei dansează cu sufletul, şi nu o fac din dorinţa de a fi aplaudaţi din milă, ci pur şi simplu pentru că reuşitele lor chiar merită să fie aplaudate. Nu e uşor să dansezi fără să auzi muzica, doar numărând paşii şi simţind vibraţiile, dar ei vor să demonstreze că au puterea să facă acest lucru, să arate tuturor că sunt nişte tineri normali, chiar dacă mulţi îi consideră poate anormali”, ne-a mărturisit Doina Savin.
„E destul de greu să dansezi fără să auzi muzica, dar pentru noi este o plăcere şi o bucurie să facem acest lucru, deşi un dans se poate învăţa după zeci de ore de muncă. Noi dansăm practic după vibraţiile pe care le simţim şi după ceea ce ne arată instructorii sau urmărind videoclipuri pe internet”, spun la unison cei şase dansatori (cinci fete şi un băiat) ai Filialei Slatina ce au făcut parte din trupa care a câştigat trofeul la prima ediţie a concursului ce le este destinat.