CSM a prezentat bilanțul dosarelor lui Bercea Mondial

79

Potrivit datelor furnizate Consiliului Superior al Magistraturii de către Parchetul Curții de Apel  Craiova, în perioada 2006-2014, parchetele de pe lângă instanțe au soluționat 28 de dosare în care era implicat interlopul de la Drăgănești-Olt Bercea Mondial, finalizate cu 24 de soluții de neîncepere a urmăririi penale (NUP), două cu scoaterea de sub urmărire penală (SUP) și tot atâtea rechizitorii. Repartizarea la nivel de parchete a celor 28 de dosare ale lui Sandu Anghel arată după cum urmează: 2 dosare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova; 7 dosare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt; 9 dosare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina; 9 dosare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal; un dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Alte 13 cauze au fost instrumentate de DIICOT, interlopul fiind trimis în judecată într-un singur dosar.

După numeroasele dezvăluiri făcute de posturile TV și la presiunea presei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în sfârșit, să facă o verificare a dosarelor în care este implicat Bercea Mondial. Astfel, secția de procurori a CSM a cerut Inspecției Judiciare să verifice la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Serviciul Teritorial Craiova – DIICOT, Biroul Teritorial Olt – DIICOT, dar și la DNA-Craiova, modul în care s-a efectuat cercetarea penală și maniera în care au fost instrumentate dosarele înregistrate și soluționate, în perioada 2006-2014, pe numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Verificările CSM nu cuprind, însă, și modul în care dosarul de tentativă de omor al lui Bercea Mondial i-a fost luat procurorului Eugen Iacobescu de la Parchetul Tribunalului Olt, care descoperise legăturile lui Bercea Mondial cu fratele președintelui României, Mircea Băsescu.

În urma discuţiilor şi analizei, a reieșit că la unităţile în cauză au fost înregistrate un număr total de 28 de dosare, respectiv două la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova (PCA), şapte la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, nouă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, nouă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal şi unul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Dintre acestea, dosarele de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova înregistrate în anul 2011 au fost soluţionate tot în anul 2011 prin rechizitoriu, în toate celelalte cauze dispunându-se o soluţie de scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală potrivit art.10 alin.(1) lit. d din Codul de procedură penală anterior, toate celelalte fiind soluţionate cu neînceperea urmăririi penale.

„Cauzele înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina au ca obiect în principal infracţiuni de lovire, ameninţare, lipsire de libertate în mod ilegal, săvârşire în raport cu membrii familiei sau infracţiuni mărunte de înşelăciune; cauzele înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt vizează fapte penale mai grave, inclusiv infracţiuni de dare de mită, spălare de bani, tentativă de viol”, se precizează în comunicatul CSM.

La aceste 28 de dosare în care procurorii au dat aproape tot atâtea soluții favorabile lui Bercea Mondial, CSM a adăugat alte 13 dosare instrumentate de DIICOT. În aceste 13 cauze, Sandu Anghel a primit NUP în 9 dosare, în trei situații s-a dispus fie conexarea cauzelor, fie declinarea competenței în favoarea PCA Craiova, doar un singur dosar fiind soluționat cu trimiterea în judecată.