După câștigarea a patru titluri europene, Adina Diaconu a devenit lidera noii generații

69

Cu patru medalii de aur câștigate la recent încheiatul Campionat European de Tineret la tenis de masă, slătineanca Adina Diaconu, pregătită de Petre Arnăutu, nu numai că a fost desemnată cea mai bună jucătoare a turneului final, dar Federația Internațională de Tenis de Masă a numit-o chiar lidera noii generații. Adina și-a adjudecat aurul european la individual, dublu feminin, dublu mixt și la echipa. România a câștigat în total 11 medalii la această ediție a Campionatului European desfășurat în Italia, la Riva del Garda, clasându-se pe primul loc în clasamentul pe națiuni.

În perioada 11-20 iulie, la Riva del Garda (Italia), s-a desfășurat Campionatul European de tineret la tenis de masă, printre sportivii lotului României aflându-se și două slătinence – Adina Diaconu și Diana Lupu. Supremația tenisului d emasă românesc s-a văzut și la această ediție a turneului final, România clasându-se pe primul loc în topul naţiunilor, obţinând 11 medalii: aur cu echipa feminină, argint cu echipa masculină, aur în concursurile individuale – feminin şi masculin, aur şi argint la dublu mixt, aur în proba de dublu feminin.

Sportiva pregătită la Slatina de Petre Arnăutu, Adina Diaconu, cea mai bună cadetă a lumii şi-a confirmat statutul de favorită, şi-a câştigat toate finalele şi şi-a îndeplinit visul de a spune „adio” competiţiei cadetelor cu stil. Ea fost desemnată cea mai bună jucătoare a turneului, după ce și-a adjudecat nu mai puțin de patru medalii de aur, la echipe, la individual, la dublu feminin și la dublu mixt. Proba de dublu feminin a fost o victorie româno-belgiană, având în vedere că Diaconu a făcut echipă cu Lisa Lung (Belgia), jucătoare pe care o învinsese atât în finala de individual, cât și în cea de dublu mixt, acolo unde a făcut pereche cu Cristian Pletea. Perechea româno-belgiană a dispus în finală de cuplul francez Leili Mostafavi / Romane Le Scour cu scorul de 3-2 (7-11,11-9,11-4,7-11,11-6). În proba de simplu cadete, Adina a învins-o cu 4-0 pe Lisa Lung, scor pe seturi 11-8,11-7,11-9,11-4.

„Sunt foarte fericită acum. Pierdusem împotriva Mariei Taylakova în proba pe echipe și am fost sub mare presiune. Anul trecut a fost o surpriză că am jucat finala, dar în această ediție toată lumea aștepta rezultate mari de la mine. De asemenea a fost ultimul meu an la cadeți, astfel că am vrut să-mi iau rămas bun în stil mare,” a declarat Diaconu pentru site-ul oficial al competiției.

Finala de dublu mixt a fost un duel în mare parte românesc. Adina Diaconu și Cristian Pletea i-au învins pe Rareș Șipoș/Lisa Lung, scor 3-0 (11-2,11-4,12-10). Sportiva noastră a avut un singur moment de ezitare la această ediţie a Campionatelor Europene, în timpul finalei feminine pe echipe, atunci când şi-a pierdut partida de deschidere, împotriva rusoaicei Maria Taylakova. Din fericere, ea a depăşit acest moment greu, a pus punct finalei pe echipe, 3-1, urcând alături de colega şi prietena ei Andreea Dragoman pe cea mai înaltă treaptă a podiumului şi aducând al zecelea titlu european la echipe, feminin, României.