De Sfântul Ilie, comunele Colonești și Șerbănești sunt în sărbătoare

154

Finele acestei săptămâni este foarte aşteptat în comuna Coloneşti, dar și la Șerbănești. În timp ce la Colonești are loc, astăzi, cea de-a XI-a ediție a Festivalului Călușeresc „Ilie Martin”, la Șerbănești puteți participa la cea de-a cincea ediție a „Sărbătorii secerișului”, ce va debuta duminică de la orele 16.00. Ambele evenimente se vor bucura de prezența unor invitați speciali care cu siguranță îi vor delecta până târziu în noapte pe cei interesați să participle.

Festivalul Călușeresc „Ilie Martin”

Localitatea Coloneşti, poarta de intrare dinspre judeţul Argeş în Olt, nu putea să găsească un alt arc de triumf mai semnificativ decât Festivalul Căluşeresc „Ilie Martin”, dedicat numeroaselor generaţii de căluşari care au frământat, cu opincile lor, aceste ţinuturi din care s-a plămădit intrarea în legendă a celebrului vătaf de căluşari Ilie Martin. Acesta este un erou a cărei faimă a depăşit cu mult graniţele ţinutului natal. Succesul intrării în legendă s-a datorat inspiraţiei de a-şi împleti destinul cu cel mai viguros, misterios şi magic dans ritual românesc, căluşul, ale cărui virtuozităţi şi practici le-a făcut cunoscute şi peste hotare.

Astăzi, cu începere de la orele 11.00, se dă startul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Căluşăresc „Ilie Martin“. Concursul cuprinde spectacole de căluş oferite de mai multe formaţii de profil din judeţ şi nu numai. În plus, invitaţi de onoare vor întregi o atmosferă mult aşteptată de locuitorii din Colonești, dar și de cei din comunele învecinate. Reprezentanții administrației locale s-au gândit să dea un aer deosebit manifestării, fiind prima ediție care se desășoară pe stadionul din localitate și nu lângă Căminul Cultural „Ilie Martin”. Manifestările vor debuta la orele 11.00 cu un meci de fotbal între echipa locală Vedița Colonești și FC Olt Slatina. De la orele 15.00 este programat să înceapă concursul călușeresc, ce va fi urmat de un recitaluri susținute de Nicu și Nina Spânu, Mâțu Stoian, Emilia Dorobanți și Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”.

Drumul pâinii…

Săptămâna se va încheia cu cea de-a cincea ediție a „Sărbătorii secerișului” de la Șerbănești, una inițiată de primarul Titi Peligrad, care a promis că în fiecare an, de Sfântul Ilie, această sărbătoare a șerbăneștenilor va cuprinde acțiuni noi care să-i încânte pe participanți. Evenimentul va începe la orele 16.00, cu inaugurarea Căminului Cultural, urmat de vernisajul expoziției „Drumul pâinii”, o expoziție ce anul trecut s-a bucurat de un real success. A fost o expoziţie de produse de panificaţie tradiţionale folosite la sărbători şi în diferite momente ale vieţii precum nunta, ursitorile după naşterea copiilor, înmormântarea, organizată cu ajutorul etnografului Rada Ilie, care a prezentat publicului vizitator şi toate obiceiurile locale referitoare la pâine. “Am prezentăm drumul pâinii pornind de la spicul de grâu, bobul de grâu, făina, coca frământată, pâinea şi toate tipurile de pâine întâlnite la diferitele momente din an şi din viaţă, pentru că în zonă tradiţia este foarte bogată şi avem zeci de tipuri de pâine, de la pâinea pentru ursitori, pentru mireasă, pâinea soacrei, colaci, colindeţii împărţiţi colindătorilor, colacul lui Moş Crăciun, mucenicii unşi cu miere, cozonacii de sărbătoare”, preciza etnograful Rada Ilie.

După vernisajul acestei expoziții, va avea loc un program artistic susținut de ansamblurile folclorice din Crâmpoia, Vâlcele și Șerbănești. În final vor avea loc recitaluri susținute de Steliana Sima, Ion Popa și Ansamblul profesionist „Doina Oltului”.