Sătenii din Urzica au dat în judecată guvernanţii…

70

Primăria Urzica din judeţul Olt a dat în judecată Ministerul Mediului. Administraţia locală vrea ca judecătorii să-i oblige pe guvernanţi să-şi respecte angajamentele luate faţă de peste două sute de localnici care au cedat diverse suprafeţe de teren pentru crearea de perdele forestiere. Sătenii trebuie să primească drept compensaţie cca. 135.000 lei.

Deşertificarea a scos de-a lungul anilor, din circuitul agricol al comunei Urzica, sute de ha. Pentru a împiedica acest fenomen, săteni au cedat din proprietăţi pentru înfiinţarea de perdele forestiere. Nu doar câţiva, ci sute. Potrivit contractelor încheiate, trebuiau să primească de la stat o compensaţie de câteva sute de lei pentru un ha.

Guvernanţii şi-au respectat obligaţia doar la început. De trei ani ei nu le-au mai plătit sătenilor compensaţiile financiare la care aveau dreptul, potrivit Codului Silvic.

Sătulă de nemulţumirile oamenilor din comună, administraţia locală a făcut tot felul de demersuri pe la minister. Pentru că problema nu s-a rezolvat, Primăria Urzica a dat în judecată Ministerul Mediului şi speră să obţină o hotărâre judecătorească prin care să-i oblige pe guvernanţi să le dea oamenilor banii.

,,Am trecut de faza de mediere. Avem termen în septembrie. Din discuţiile avute am înţeles că banii nu s-au primit pentru că o persoană din minister a uitat să notifice Comisia Europeană despre acest fapt, iar acum, dacă ar plăti, banii ar fi consideraţi ajutoare de stat”, a susţinut Ion Spiridon, primarul comunei Urzica.

La Urzica au fost înfiinţate perdele forestiere pe 55 ha. Potrivit programului accesat de comunitatea locală ar mai trebui create perdele forestiere pe alte 5 ha. Pentru că nu şi-au primit banii promişi, sătenii refuză să-şi mai dea pământul degradat.