Preşedintele de la FC Olt Slatina, Ionuţ Ivan, a fost ales vicepreşedintel al Ligi Profesioniste de Fotbal la Liga 2. Dacă nu avem o echipă competitivă care să acceadă în primul eşalon fotbalistic, bine măcar că avem pe cineva în forul de dicizie al ligii secunde.
În urmă cu ceva timp a avut loc adunarea în care reprezentativele eşalonului secund şi-au decis şefii şi regulamentul care să stea la baza desfăşurării compentiţiei din această ligă.
În ceea ce priveşte durata unui mandat în Biroul Executiv al FRF a fost stabilită la doi ani, fiind stabilită o limită de cel mult două mandate consecutive. S-a lămurit şi o problemă ridicată de unii conducători, aceea a înlocuirilor în caz de retrogradare sau promovare a cluburilor reprezentante, dar şi a pierderii dreptului de reprezentare al clubului de către cel ales. Astfel, cei care vor veni ca înlocuitori vor prelua funcţia pe perioada rămasă până la finalul celor doi ani regulamentari ai mandatului.
Alegerea membrilor Biroului Executiv s-a făcut pe baza propunerilor venite de la conducătorii cu drept de vot prezenţi la şedinţă. Nominalizările pentru cele două locuri de vicepreşedinţi, câte unul pe serie, au fost Dan Tulpan de la Gloria Buzău (seria I) – propus de preşedintele Rapidului CFR Suceava şi Ionuţ Ivan de la FC Olt (seria II) – propus de către CSM Râmnicu Vâlcea. Cei doi au fost votaţi în unanimitate, după care s-a trecut la alegerea celor patru reprezentanţi din Biroul Executiv.
Prepeliţă a declinat nominalizarea
Cinci oficiali au fost propuşi pentru cele patru locuri disponibile în Biroul Executiv. Pentru seria I, nominalizaţii au fost Virgil Munteanu (Fortuna) – propus de Baloteşti, Ştefan Stana (Berceni) – propus de Rapid CFR, Constantin Prepeliţă (Unirea Slobozia) – propus de FC Olt. Ultimul a declinat nominalizarea din motive personale, astfel că pentru seria I au fost aleşi Virgil Munteanu şi Ştefan Stana, primul cu 14 voturi pentru şi celălalt cu 16, restul până la 19 fiind abţineri.
În seria a II-a, lucrurile au fost mai simple, cu doar două nominalizări: Constantin Stancu (Mioveni) – propus de Gloria Buzău şi Bogdan Medrea (CSM Râmnicu Vâlcea) – propus de FC Olt. Ambii au fost aleşi, cu una, respectiv două abţineri.
Iată componenţa finală a Biroului Executiv al LPF2: Auraş Braşoveanu – preşedinte; Dan Tulpan, Ionuţ Ivan – vicepreşedinţi; Virgil Munteanu (Fortuna), Ştefan Stana (Berceni), Constantin Stancu (Mioveni) şi Bogdan Medrea (CSM Râmnicu Vâlcea) – membri
Noi reglementări
După Adunarea Generală Extraordinară a FRF a avut loc şi şedinţa Comitetului Executiv în care s-a discutat şi problema eşaloanelor inferioare. După cum bine ştiţi, în ultima şedinţă a comitetului federal s-a aprobat ca în sezonul 2014-2015 să se meargă pe un sistem competiţional cu două serii de 14 echipe la nivelul Ligii 2, însă tot atunci s-a votat ca în teren să fie folosiţi la acest nivel câte un jucător Under 19, Under 21 şi Under 23 în acelaşi timp.
Această ultimă propunere a stârnit nemulţumirea oficialilor de cluburi, care s-au plâns pe bună dreptate că mai au pic şi vor face contabilitate la meci şi nu fotbal, pentru a nu încălca regulamente, mai ales când apar accidentări sau eliminări. De aceea, în cadrul Adunării Generale a LPF2 s-a decis să se înainteze Comitetului Executiv propunerea de a se păstra varianta din sezonul 2013-2014, adică doi Under 21 concomitent. Pe aceeaşi listă de propuneri s-a aflat şi cea referitoare la data de start a noului sezon, avansându-se data de 30 august şi nu cea de 6 septembrie aşa cum se vorbea pe culoarele FRF.
Demersul forului condus de Auraş Braşoveanu a avut succes, astfel că s-u aprobat în Comitetul Executiv atât revenirea la doi U21, cât şi data propusă de cluburi.
„În Comitetul Executiv s-a renunţat la varianta cu unul, unul, unul (n.a. – un U19, un U21, un U23). S-a revenit la varianta cu Under 21, cu obligativitatea ca din sezonul următor să se treacă la doi de Under 19”, a explicat Braşoveanu pentru Liga2.ro
Retrogradarea în funcţie de Liga 3
O altă propunere a LPF2 către Comitetul Executiv a fost cea privind retrogradarea la finalul sezonului 2014-2015. Astfel, la Mogoşoaia s-a propus ca din fiecare serie să cadă câte patru echipe, însă momentan nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Explicaţia este una destul de simplă, fiind legată de situaţia Ligii 3 în acest moment.
„Nu s-a putut lua o decizie în ceea ce priveşte retrogradarea la acest moment, deoarece nu ştim cu câte echipe şi în ce format va începe eşalonul trei. Până nu se va stabili sistemul competiţional acolo, nu se poate stabili nimic. Chiar dacă se vehiculează şi varianta de patru serii, eu sunt convins că până la urmă tot şase vor fi, aşa cum s-a discutat data trecută în Comitetul Executiv. Depinde acum de câte echipe se vor înscrie”, a detaliat Braşoveanu.
Ionuţ Ivan: „Să retrogradeze din Liga I atâtea echipe cât este nevoie, dar să nu se implice la sistemul Ligii a II-a”
Decizia LPF, de a micşora numărul de echipe din Liga I, începând din sezonul 2015-2016, doar pentru ca forţele din primul eşalon să împartă mai mulţi bani, a nemulţumit cluburile din Liga a II-a. Preşedintele de la FC Olt Slatina, Ionuţ Ivan, se alătură valului de nemulţumiri pornit la aflarea acestei decizii cu iz financiar.
„LPF să îşi vadă de sistemul lor competiţional, la Liga a II-a şi Liga a III-a, FRF trebuie să ţină cont de părerile şi interesele cluburilor din aceste eşaloane. Majoritatea cluburilor din Liga a II-a doresc un sistem competiţional cu două serii a câte 16 echipe fiecare, din care să promoveze patru echipe, primele două din fiecare serie. Dacă ei vor să îşi facă 14 echipe, este treaba lor, dar să nu ne dea nouă competiţia peste cap, obligându-ne să promoveze doar câte o echipă din fiecare serie. Astfel, s-ar diminua mult şansele multor echipe de a spera la un loc de Liga I. Dacă LPF vrea reducerea numărului de echipe la Liga I, atunci să retrogradeze atâtea echipe cât este nevoie, dar să nu se implice în organizarea Ligii a II-a. Oricum, eşaloanele inferioare au fost mereu sacrificate pentru interesele Ligii I”, a spus Ionuţ Ivan.