Examenele naţionale nu ne-au scos… în faţă

104

48,55% a fost promovabilitatea la BAC înainte de contestaţii. După soluţionarea celor aproape 1000 de contestaţii, promovabilitatea a crescut cu un procent, rămânând sub jumătate cu mai bine de 10 procente sub media pe ţară. Surprizele privind clasamentul liceelor în funcţie de rezultatul elevilor nu au lipsit nici de la examenul din acest an.

Eforturi susţinute pentru un efect imperceptibil

Liceenii olteni şi-au demonstrat pregătirea la examenul de BAC. Rezultatele obţinute au fost sub cele aşteptate de dascălii care au făcut sute de ore suplimentare cu elevii, doar, doar vor obţine note mult mai bune ca la ediţiile trecute. Mai bune au fost, dar nu la nivelul aşteptat. Faţă de rezultatul de acum un an, promovabilitatea a fost cu 4 procente mai mare: 48,55%

„Procentul de promovabilitate pentru seria curentă este de 55,96%. Aşa cum ştiţi, promovabilitate înseamnă, pentru examenul de bac, medie pe probă scrisă cel puţin nota 5 şi medie totală 6, pentru toate cele trei probe scrise. Faţă de anul trecut, rezultatele sunt în creştere. Anul trecut, după contestaţii, procentul a fost 44,24%, iar acum, procentul general înainte de contestaţii e de 48,55%. Ne aşteptam la mai mult, trebuie să recunoaştem, pentru că eforturile pe care le-au depus colegii care au făcut foarte multe ore de pregătire. Am adus profesori universitari de la Craiova, să aducă un plus de pregătire candidaţilor noştri la examenul de bacalaureat. Din păcate, prezenţa nu a fost una foarte bună la aceste pregătiri”, a declarat Felicia Man, inspectorul şcolar general.

Mihai Viteazul, rămâne în fruntea liceelor din judeţ

Procentul de promovabilitate nu a adus modificări în fruntea clasamentului celor mai bune licee din Olt. Chiar dacă nu toţi liceenii de la Liceul Teoretic ,,Mihai Viteazul” din Caracal au trecut examenul maturităţii, numărul celor care au reuşit a făcut ca această unitate de învăţământ să se menţină pe primul loc, cu un procentul de 92,11%. Pe locurile următoare s-au clasat colegiile ,,Minulescu” şi ,,Greceanu” din Slatina cu 86,94% şi, respectiv, 85,17%. Primele două ,,menţiuni” au revenit elevilor de la Colegiul Naţional ,,A.I.Cuza” din Corabia care în procent de 80,95% au trecut hopul reprezentat de acest examen şi celor de la Liceul Teoretic ,,Petre Pandrea” din Balş care au obţinut Bacalaureaul în procent de 80%.

Demnă de toată lauda este performanţa elevilor de la liceul din Iancu Jianu care au promovat examenul maturităţii în procent de 60%.

Din păcate există şi o contraperformanţă la acest examen. Trei unităţi de învăţământ preuniversitar se pot ,,lăuda” cu faptul că niciunul dintre liceenii înscrişi la Bac nu a reuşit să treacă de probele acestui examen. La fel de slab s-au prezentat la examenul maturităţii şi elevii care au absolvit Colegiul Naţional Agricol „Carol I” Slatina, unde doar 2,78% au trecut probele.

Un precedent periculos

Opt liceeni au fost exmatriculaţi de la acest examen pe motiv că au încercat să fraudeze una dintre cele trei probe scrise. Unii dintre ei au fost prinşi în timp ce utilizau fiţuicile de către profesorii supraveghetori, alţii pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere montate în sălile de examen. Printre aceştia s-au aflat şi trei liceeni de la Colegiul Naţional ,,Ion Minulescu”. În acest caz, supraveghetorii au surprins un tânăr care utiliza celebrele fiţuici pentru rezolvarea subiectelor. La părăsirea examenului el şi-a pârât doi colegi care, a spus el, ar fi folosit aceleaşi surse de inspiraţie. Printre cei doi se afla şi Elena Toma, cea căreia îi aparţineau fiţuicile. Cei doi elevi pârâţi de colegul lor au fost înştiinţaţi, după a doua probă, după vizionarea imaginilor de pe camerele video, că sunt excluşi de la Bacalaureat pentru tentativă de fraudare  a examenului. Acest lucru presupunea pierderea probelor susţinute şi interzicerea de a se mai prezenta la următoarele două ediţii ale acestui examen. Elena Toma a apelat la instanţa de judecată, solicitând o ordonanţă preşedinţială prin care i s-a permis continuarea examenului. Fata se judecă acum cu Comisia de Bac pentru a i se recunoaşte examenul. Primul termen este pe 16 iulie a.c. Dacă fata va avea, în final, câştig de cauză şi dacă va reuşi să anuleze şi ordinul ministrului Educaţiei prin care sunt aplicate multiplele sancţiuni pentru cei care sunt descoperiţi că au încercat să fraudeze examenul, atunci se va crea un precedent extrem de periculos. Instanţele s-ar putea trezi cu o avalanşă de cereri prin care să li se acord despăgubiri de către minister pentru că au fost impiedicaţi să susţină examenul când au dorit sau pentru că li s-au anulat anumite probe pentru care nu există dovezi că au trişat.

Elevi de 10

La ediţia din această vară a Bacalaureatului şase liceeni au trecut examenul cu media 10, după ce au obţinut nota maximă la toate probele. Cinci dintre ei au reuşit performanţa amintită din prima, cel de-al şaselea după soluţionarea contestaţiilor. Jumătate dintre liceenii de 10 sunt de la Colegiul Naţional ,,Ion Minulescu” – Bogdan Mihai D.P Tudose, Dan Constantin Claudiu D. Vişan, doi – Ştefania Corina S. Cebuc şi Maria Olivia M. Torcea, de la Liceul Teoretic ,,Mihai Viteazul” din Caracal, iar cel de-al şasele Mădălina Mioara V. Urecheatu a absolvit Liceul Tehnologic “Constantin Brâncoveanu” din Scorniceşti.  Mădălina vine să demonstreze că dacă ai valoare şi eşti serios poţi obţine tot ceea ce vrei pe plan educaţional chiar dacă nu frecventezi cursurile unei unităţi de top. Acelaşi lucru demonstrează şi două adolescente care au susţinut în această vară Evaluarea Naţională. Maria Gabriela D. Marcu, Şcoala gimnazială comuna Giuvărăşti şi Miruna Narcisa F. Orzaţă, Şcoala gimnazială comuna Scărişoara au obţinut doar note maxime la probele examenului naţional. Cum tinerele au absolvit gimnaziul tot cu nota maximă, ele vor fi admise la liceul pe care şi-l doresc. Alţi elevi care au trecut cu 10 de probele de la Evaluarea Naţională sunt: Elena A. Bocai, Şcoala gimnazială “Virgil Mazilescu” Corabia; Doina F. Chiroiu Jitianu, Şcoala gimnazială “Nicolae Titulescu” Caracal; Maria Loredana A. Diaconu, Şcoala gimnazială “Gheorghe Magheru” Caracal; Bogdan I. Ficiu, Şcoala gimnazială “Virgil Mazilescu” Corabia; Adela Daria C. Neaşcu, Şcoala gimnazială “Virgil Mazilescu” Corabia; Eduard Cristian V. Popescu, Şcoala gimnazială “Vlaicu Vodă” Slatina; Maria Iulia A. Silinescu, Şcoala gimnazială “Vlaicu Vodă” Slatina.

După cum se poate observa, dacă este să întocmim un clasament al celor mai bune şcoli din judeţ în funcţie de numărul elevilor cu note maxime, pe primul loc s-ar situa Şcoala gimnazială “Virgil Mazilescu” Corabia. Fie că a obţinut nota 10 la Bacalaureat sau la Evaluarea Naţională, copiii vor fi premiaţi de către Guvern. Primii vor intra în posesia unui premiu de 3.000 lei, ceilalţi vor primi 2.000 lei.

Felicitări tuturor acestor tineri care ne fac să ne simţim mândri de ei dar şi părinţilor şi dascălilor lor care au ştiut să-i îndrume spre aceste performanţe care nu sunt unice în palmaresul lor.