Anchetatorii lui Bercea, verificaţi de CSM

55

Activitatea majorităţii procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi de la unităţile din subordine de la Slatina şi Caracal este verificată în aceste zile. Controlul vizează modul cum au fost date soluţiile în cauzele care-l privesc pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi pe ceilalţi membri ai familiei sale. Inspectorii vor să afle dacă procurorii care au instrumentat cele 68 de cauze, în care era acuzat de săvârşirea de infracţiuni economice sau cu violenţă, aflate în ultimii opt ani pe masa procurorilor din Olt, au fost soluţionate corect sau nu.

Din 2006, procurorii din Olt l-au cercetat pe interlop şi membrii familiei sale pentru o paletă largă de infracţiuni: evaziune fiscală, spălare de bani, camătă, tâlhărie, ameninţare, tentativă de omor, lovituri cauzatoare de moarte, trafic de persoane, sechestrare, etc.

Cel mai mediatizat caz peste care s-a aşternut tăcerea este cel prin care fiii interlopului l-au înjunghiat pe fostul viceprimar al Slatinei, Valeriu Matei, şi au dat cu maşina peste unul dintre prietenii acestuia.

Potrivit procurorului Adrian Aspra, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, doar în 9 cazuri colegii săi care au instrumentat dosarele întocmite pe numele lui Sandu Anghel, sau a membrilor familie sale, au dispus trimiterea în judecată a acestora.

Verificarea activităţii anchetatorilor a fost decisă la mijlocul săptămânii trecute de Secţia pentru procurori a Consiliului  Superior al Magitraturii, după ce pe numele interlopului, condamnat pentru tentativă de omor, a fost întocmit un nou dosar penal pentru cumpărare de influenţă. Cauza a fost disjunsă din cea care-l priveşte pe Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, aflat şi el în arest preventiv.

Rezultatul acţiunilor de verificare dispuse ar trebui stabilit până miercuri 16 iulie a.c., conform dispoziţiei CSM.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, se află încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova unde ispăşeşte o pedeapsă de opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor după ce, în februarie 2011, interlopul şi-a înjunghiat un nepot, într-un bar din oraşul Drăgăneşti Olt.

Tot în spatele gratiilor se mai află, în urma unor hotărâri definitive, Fănica Anghel, soţia interlopului şi Florin Anghel, unul dintre fii.

 În arest preventiv, se află şi Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, iar alţi doi dintre copiii acestuia sunt cercetaţi sub control judiciar pentru şantaj în cazul care-l priveşte pe Mircea Băsescu.

Pentru a soluţiona noul dosar penal întocmit pe numele lui Sandu Anghel, procurorii DNA Craiova au efectuat săptămâna trecută noi percheziţii la două imobile din Drăgăneşti Olt, aparţinând rudelor interlopului: fiicei sale Gabriela Anghel şi uneia dintre surorile lui Sandu Anghel.