Misterul unui cadavru…

57

Poliţiştii au fost sesizaţi, la începutul acestei luni, prin 112, de un bărbat din Caracal că şi-a găsit unchiul mort în casă. Acesta a susţinut că a descoperit cadavrul în stare avansată de descompunere în timp ce făcea curăţenie în locuinţa bătrânului. Din primele cercetări făcute de oamenii legii la faţa locului s-a constatat că  bărbatul de 78 de ani decedase de câţiva ani şi nu prezenta urme evidente de violenţă. Ei au dispus efectuarea necropsiei pentru a se stabili cu exactitate data şi cauza decesului.

A murit, Dumnezeu să-l ierte!

Cam ăsta-i principiul după care se ghidează anchetatorii în cazul bătrânului găsit mort la Caracal după câţiva ani. Altfel nu se explică lentoarea cu care se clarifică acest caz extrem de ciudat. Cel puţin în ceea ce priveşte descoperirea cadavrului bărbatului. Acesta ar fi fost, susţine nepotul care a dat peste el, descoperit întâmplător. Nepotul venise, aşa, după mulţi ani în care nu-l mai văzuse pe bătrân, să facă ordine prin casă.

El susţine că nu avea o legătură prea strânsă cu ruda sa, iar dispariţia acestuia de la domiciliu nu i s-a părut suspectă pentru că omul obişnuia să dispară cu lunile, timp în care se interna prin spital.

,,Pleca frecvent de la domiciliu şi se interna prin spital. Nu spunea când pleca şi nici că intenţiona să meargă la spital. Pleca singur şi se întorcea precum pleca. Nu eram în relaţii prea amiable. Ultima dată l-am văzut acum aproape trei ani”, a susţinut nepotul bătrânului găsit mort.

Pensia bătrânului ridicată de nepot

Există persoane care susţin că pensia bătrânului al cărui cadavru a fost descoperit de nepot a fost ridicată chiar de acesta. Şi, nu-i vorba de o lună, două ci de o durată de câţiva ani. Potrivit afirmaţiilor acestora, nepotul ridica banii din contul deschis la BRD, pe numele bătrânului, cu ajutorul cardului.

,,Eu cred că ştia că bătrânul murise dar nu au spus nimic pentru a-i lua banii. Venea aici, într-un bar, şi trimitea, lună de lună, pe cineva să-i scoată banii bătrânului pe motiv că el nu ştia să utilizeze cardul. Banii din pensie îi lasa mai mult la bar…”, a declarat un amic de al nepotului. Acesta nu a ştiut să precizeze cu exactitate de când nepotul îi scotea pensia bătrânului.

,,Habar nu am ce făcea cu banii, că dacă omul murise, bănuiesc că dacă-i ducea descoperea că murise şi anunţa autorităţile mai de mult, nu după ce din bătrân nu mai rămăsese nimic”, a mai afirmat bărbatul.

Poliţiştii caracaleni, indiferenţi

O rudă a bătrânului, alta decât nepotul care i-a încasat pensia şi a anunţat că întâmplător a dat peste cadavrul bărbatului, ne-a declarat sub anonimat că în 2013 a mers personal la Poliţia Caracal pentru a sesiza dispariţia acestuia.

,,M-am dus şi le-am cerut să-l dea dispărut că nu mai ştia nimeni de el de foarte mult timp. Mi-au cerut să le aduc un act de identitate al acestuia dacă vreau să-l dea dispărut. Nu am înţeles de ce le trebuia buletinul ca să-l dea dispărut…. Pe cei care dispar cu acte cu tot cum îi dau dispăruţi? Dacă atunci s-ar fi deplasat măcar sectoristul la faţa locului şi ar fi făcut o verificare, s-ar fi descoperit cadavrul…Sunt indiferenţi… orice problemă ai avea, dacă te duci să o reclami la poliţie, te tot plimbă de regreţi că te-ai dus”, a susţinut femeia.

Interesaţi doar de cauza morţii…

Poliţiştii iau în calcul două variante: decesul a survenit în urma problemelor de sănătate pe care le avea bătrânul, indentificat ca fiind Ion Duca, sau a fost provocat. Până la venirea raportului complet al necropsiei dispuse, în cauză nu s-a luat decât o declaraţie de la nepotul care a susţinut că i-a descoperit cadavrul abia acum şi s-a solicitat unităţilor bancare şi Casei Judeţene de Pensii Olt să precizeze dacă în ultima perioadă pensia bâtrânului a fost ridicată şi, dacă da, până la ce dată.

Deşi au trecut trei săptămâni de la macabra descoperire, nici poliţiştii şi nici procurorul de caz nu au primit un răspuns în legătură cu pensia bătrânului.

,,Poliţiştii aşteaptă un răspuns oficial la adresa înaintată unităţilor bancare. Deocamdată nu s-a primit nimic. Dacă se va constata că pensia a fost ridicată atunci se vor extinde cercetările. Până atunci, nu se poate face nimic. Avem doar declaraţia nepotului în care precizează când l-a găsit şi cum”, a declarat comisar şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Nici reprezentantul Parchetului de pe lângă Triunalul Olt nu ştie mai multe despre caz.

,,Ancheta bate acum pasul pe loc în aşteptarea raportului de medicină legală în care să se precizeze cauza morţii”, a susţinut Adrian Aspra, purtătorul de cuvânt al instituţiei menţionate.

Unităţile bancare se mişcă greu şi la solicitarea procurorilor

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a mai afirmat  că procurorul de caz a cerut, printr-o adresă, unităţilor bancare să precizeze suma existentă în contul bătrânului şi când a fost operată ultima mişcare în cont.

,,Am făcut o astfel de adresă la care, deocamdată, nu am primit răspuns. Oricum, acesta, oricare ar fi,  nu are legătură cu cauza. Dosarul vizează cauza decesul bătrânului”, a mai spus Aspra, precizând că dacă se dovedeşte că există cineva care i-a ridicat drepturile după ce omul a decedat avem de-a face cu săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, iar cercetările pot fi declanşate doar la plângerea părţii vătămate-înşelate, în speţă a Casei Judeţene de Pensii Olt. Dacă instituţia va sesiza autorităţile, acest lucru se va face peste ceva timp. Atunci când va fi înştiinţată oficial, prin depunerea unei copii a certificatului de deces. Iar documentul în cauză va fi eliberat abia după ce se va sosi raportul de expertiză medico-legală şi se vor încheia cercetările. Indiferent de concluziile acestora.

Dispărutul a fost cadru didactic

Ion Duca, bătrânul al cărui cadavru a fost descoperit la Caracal, la începutul acestei lunii, a fost, susţin vecinii,  cadru didactic în Dobrogea. El se mutase în casa fratelui său,  în urmă cu câţiva ani. Cu toate aceste, cei doi nu locuiau şi nici nu se gospodăreau împreună. Cei doi bătrâni aveau probleme de sănătate. Nici vecinii nu aveau o relaţie mai bună cu fostul dascăl. ,,Nu ştiu ce fel de om era. Îl mai vedeam din când în când, că pleca cu sacoşa la piaţă. Erau perioade în care dispărea şi nu-l mai vedeam. Aflam, ulterior, că a fost la spital. Era bătrân şi era bolnav”, a afirmat una dintre vecinele celor doi bătrâni.