Bercea-Băsescu, cumetrie cu final neaşteptat

51

Scandalul care a zguduit scena politică românească din temelii nu a avut la bază o ,,iniţiativă” a unui tânăr de etnie rromă. Florin Anghel, zis Ambasador, fiul lui Bercea Mondial, l-a înregistra pe fratele preşedintelui Traian Băsescu, atunci când discuta cu el despre o mită menită să-i scoată tatăl din puşcărie. Deşi scandalului iscat în urma dezvăluirilor a dus la arestarea preventivă a fratelui şefului statului, acesta este departe de a se încheia.

Bercea, avere din fier vechi şi camătă

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, un cunoscut interlop din Olt, ajunsese, până acum trei ani când a fost arestat, un fel de patron al Slatinei şi omul care putea, dacă vroia, să influenţeze orice decizie politico-socio-economică din judeţ.

Nimeni nu ştie cu exactitate ce avere deţinea Bercea nici cum a făcut-o. Neoficial, interlopul era posesorul, direct sau indirect, a zeci de imobile în Bucureşti, Craiova, Slatina, Caracal şi Drăgăneşti, şi multe autoturisme de lux, evaluate la câteva zeci de milioane de euro. Îndeletnicirea care l-a făcut milionar, recunoscută de membrii familiei sale, a fost comerţul cu fier vechi. Cea mai bănoasă, nerecunoscută, este însă cămătăria. Bercea dădea sume imense, care nu-i aparţineau în totalitate, cu dobândă. Una chiar şi de zece ori mai mare ca la bancă. Pe care, la recuperarea datoriei, o împărţea cu proprietarul banilor pe care-i dăduse cu camătă. Persoanele ai căror bani erau înmulţiţi de Bercea erau oameni politici, din Justiţie sau sfera administrativă. Cei cărora le dădea banii erau de obicei oameni de afaceri.

Celebrii naşi ai ,,puradeilor”

Cu banii astfel agonisiţi, simţind ,,trecerea acestora” la persoanele influente, Bercea, persoana care nu ştie să citească, a intuit că e rost de mai mult. Şi a cumpărat influenţă, beneficii şi imagine.

A dat bani în stânga şi-n dreapta oamenilor politici care au candidat la cele mai importante funcţii din judeţ. Cei care au pierdut au fost nevoiţi să-i restituie, cei care au câştigat să-i facă favoruri. Din declaraţiile acestuia, dar şi alte surse neoficiale, a reieşit faptul că fostul edil al Slatinei şi-a câştigat mandatul cu banii lui Bercea. Alianţa DA a avut câştig în Olt, potrivit aceloraşi surse, tot cu anii acestuia. Nici social-democraţilor din Olt nu le-au fost indiferenţi banii interlopului.

Odată cu sporirea averii, Sandu Anghel nu s-a mulţumit doar cu oltenii şi a mers mai departe. Prin intermediul lor a dat bani pentru luptele electorale duse de politicienii de la centru. În acest sens a fost rostit numele lui Mircea Geoană, a lui Vasile Blaga şi chiar al preşedintelui Traian Băsescu.

Pe măsură ce făcea bani mai mulţi, creştea şi ,,paleta” de infracţiuni săvârşite de Bercea. Aşa că avea nevoie de protecţie. Rând pe rând s-au înrudit cu interlopul persoane importante: Maria Huza-fost preşedinte Tribunalul Bucureşti, Gheorghe Brenciu-fost prim-procuror Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Teodor Stolojan-fost premier, Gabriel Diaconu-fost viceprimar al Slatinei, Nicolae Grădinaru-fost prefect şi deputat de Olt şi Mircea Băsescu, ca să numim doar o parte dintre ei. Cu excepţia fratelui preşedintelui, niciunul nu a recunoscut oficial relaţia de rudenie.

Cu banii de care dispunea şi relaţiile pe care şi le făcuse în timp, Bercea a făcut ce a vreut şi când a vrut nu doar în Olt. Mâna legii nu a ajuns la el tocmai datorită acestor rubedenii sus puse pe care şi le făcuse Sandu Anghel.

Trimis după gratii de propriile rude

Asta până în 2011 când Bercea a fost arestat pentru tentativa de ucidere a unui nepot. În urma presiunilor făcute, fratele Felix şi-a retras plângerea. Cu toate acestea procesul a continuat. ,,Am umblat prin toată ţară, am făcut afaceri şi tot ce am vrut şi nimeni nu m-a arestat, dar au făcut-o fraţii mei şi mama mea, de ciudă că eu am bani şi ei nu”, a declarat la un moment dat Bercea. La scurt timp după arestarea lui s-a făcut prima referire la o mită primită de Mircea Băsescu, ultima rubedenie din panoplia interlopului, pentru a-l scoate din închisoare.

,,Păsărica” nu a fost scoasă pe gură de vreun neica nimeni, ci chiar de procurorul de caz, Eugen Iacobescu. Potrivit declaraţiilor făcute atunci, numele fratelui preşedintelui ar fi apărut pe nişte interceptări telefonice oficiale. Suma amintită de procuror coincide, straniu, cu cea care a condus acum la arestarea lui Mircea Băsescu. Pentru că la scurt timp după ,,sinceritatea” lui Iacobescu, acesta a retractat cele afirmate, scandalul izbucnit la acea vreme s-a stins repede, în lipsa oricăror dovezi.

Măsurile de precauţie care l-au înfundat pe Băsescu

În urma  afirmaţiilor necontrolate ale lui Iacobescu, acesta a rămas fără cauză. Cum dosarul şi-a urmat cursul firesc fără ca naşul Băsescu să ridice vreun deget ba, mai mult, creşterea pretenţiilor financiare făcute indirect prin intermediarul Marian Căpăţână, arestat în acelaşi caz cu Mircea Băsescu, i-a făcut pe ,,puradeii lui Bercea” să-şi ia măsuri de precauţie. Cu ajutorul tehnicii moderne, ei au înregistrat mai multe discuţii cu fratele preşedintelui, dar şi cu intermediarul, în care se vorbea despre mită şi scopul ei. Deşi primele înregistrări datază de aproape trei ani, la scurt timp după arestarea lui Bercea, ele au fost făcute publice abia acum. Şi poate nu ar fi ieşit la iveală nici acum dacă Mircea Băsescu nu i-ar fi înscenat un flagrant ginerelui interlopului în urma căruia acesta a ajuns după gratii şi i-ar fi dat acestuia banii pe care-i primise de la familia interlopului pentru eliberarea lui Bercea.

Cum s-a ajuns cu înregistrările la Antena 3

Supărat rău că, deşi se duseseră să-şi ceară proprii bani, membrii familiei sale au ajuns să cadă victime flagrantului făcut de Mircea Băsescu, Bercea a decis să facă publice înregistrările care-l incriminau pe fratele preşedintelui. Nu dându-le spre publicare primei instituţii media care le-au apărut acestora în cale, ci…. celei care lupta împotriva lui Traian Băsescu. Trebuia să lovească sus, ca să simtă naşul Băsescu bine lovitura dată de ruda lui. S-a ales Antenele lui Voiculescu pentru ca lovitura să aibă dublu efect. Nu au făcut-o doar din răzbunare. Surse din anturajul familiei lui Bercea au declarat că avocatul Pavel Abraham a fost recompensa primită de rudele lui Bercea la schimb cu înregistrările.

Dacă Mircea Băsescu şi intermediarul Marian Căpăţână le-ar fi dat banii membrilor familiei lui Bercea imediat ce aceste dovezi ar fi ajuns la DNA, scandalul iscat de înregistrări ar fi apărut dar nu acum ci în campania electorală. Impactul electoral ar fi fost mult mai mare, preşedintele urmând să fie acuzat nu doar de afacerile necurate ale fratelui său, în care se invocă şi numele Traian (n.r. Băsescu), ci şi protejarea acestuia de mâna legii prin muşamalizarea dovezilor. E posibil ca acest lucru să fi fost cunoscut la Cotroceni şi decizia de a nu returna banii şi de a da drumul scandalului acum să fi fost luată de şeful statului. Acest lucru este posibil să se afle în curând, după ce şefii SRI şi SPP vor fi obligaţi să prezinte un răspuns la întrebarea: a fost sau nu informat oficial şeful statului despre aceste afaceri ale lui Mircea Băsescu.

A fost sau nu informat şeful statului?

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale a susţinut că Traian Băsescu nu a fost informat oficial de relaţiile de afaceri ilegale derulate de fratele său şi interlopul Sandu Anghel. SRI şi SPP, principalele instituţii care au sarcina de a apăra cea mai importantă persoană din stat şi cea mai importantă instituţie, nu a prezentat de la izbucnirea scandalului niciun punct de vedere. Dacă cele susţinute de Bogdan Oprea sunt reale, atunci se ridică o întrebare cât se poate de pertinentă: de ce şefii acestor instituţii nu au fost schimbaţi în momentul imediat următor al anunţului făcut de la Palatul Cotroceni de şeful statului vis a vis de acest scandal? Dacă Traian Băsescu ştia, ce au făcut mai marii SRI şi SPP pentru a-şi îndeplini sarcina de serviciu potrivit căreia trebuie să vegheze nu doar la siguranţa fizică a preşedintelui, ci şi la imaginea instituţiei pe care o reprezintă Traian Băsescu?