Afaceri pe banii statului

69

Consilierii locali de la Slatina au aprobat în urmă cu câteva zile schema locală de ajutor de minimis, iniţiativă lăudată şi de ministrul delegat al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM), Flroin Jianu, prezent săptămâna trecută la Slatina pentru a participa la o dezbatere privind medierea în buisiness ce a avut loc al Consiliul Judeţean Olt.

Nu numai că a lăudat schema de ajutor de minimis propusă de Primăria Slatina, dar Florin Jianu a precizat şi faptul că aceasta poate fi luată drept exemplu de bună practică. Astfel, conform hotărâri de Consiliul Local, celor care investesc minimum 500.000 euro şi crează cel puţin cinci locuri de muncă Primăria Slatina le va acorda facilităţi de până la 200.000 euro.

Exemplu de bună practică

La întâlnirea de săptămâna trecută de la Consiliul Judeţean Olt au participat, pe lângă ministrul delegat al IMM, Florin Jianu, şi preşedintele instituţiei gazdă, Paul Stănescu, primarul municipiului Slatina, Minel Prina, şefi de instituţii judeţene şi primari, precum şi invitaţi speciali din partea investitorilor şi a Guvernului.

„Schema de ajutor de minimis a Primăriei Slatina este un exemplu de bună practică ce poate fi transferat la nivelul tuturor autorităţilor. Domnul preşedinte al CJ Olt Paul Stănescu chiar a subliniat în cadrul forumului că şi alţi primari pot să dezvolte astfel de programe. Este de salutat iniţiativa domnului primar Prina, iar acest program nu este decât în avantajul Slatinei şi este meritul dânsului şi al echipei pe care o conduce”, a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri.

„Crearea de locuri de muncă este o prioritate pentru Slatina. Prin schema de sprijin a investitorilor care investesc minimum 500.000 de euro şi creează cel puţin cinci locuri de muncă, primăria le va acorda acestora facilităţi de până la 200.000 euro. Sper ca prin acest sprijin şi prin dezvoltarea Parcului Industrial cât mai mulţi slătineni să îşi găsească un loc de muncă.

Astfel, firmele care vor să investească în municipiul Slatina vor fi scutite de la plata taxelor şi impozitelor. Căutăm mereu soluţii noi pentru creşterea gradului de ocupare, iar atragerea investitorilor prin oferirea de facilităţi fiscale este o măsură care va duce la îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii pentru slătineni”, a declarat şi primarul municipiului Slatina, Minel Prina.

Ministrul delegat pentru IMM-uri a precizat la întâlnirea de săptămâna trecută că ministerul său va începe în luna iulie un program de locuri de muncă subvenţionate pentru absolvenţii din 2014, astfel încât întreprinzătorii din judeţul Olt vor putea beneficia de subvenţii pentru absolvenţii de liceu, în cuantum de 900 lei net, adică se plătesc şi contribuţiile angajatului şi ale angajatorului, ceea ce înseamnă că tot salariul va fi plătit din fonduri europene, iar pentru absolvenţii de studii superioare se vor oferi 1.300 de lei.

“Am fost extrem de încântat să văd că primarii au ridicat foarte multe oportunităţi şi îşi cunosc foarte bine nevoile şi mediul din care provin. Cu toţii am recunoscut necesitatea de atragere de investiţii şi sunt convins că în toamnă vom avea şi alte instrumente la dispoziţia investitorilor, de tipul biroului unic de atragere de investiţii sau un material cu investiţii şi cu necesităţi de investiţii ale fiecărui primar şi ale judeţului în ansamblu şi, de ce nu, şi o hartă a investiţiilor pe care s-o putem vizualiza cu toţii aici sau online, astfel încât fiecare investitor sau potenţial investitor să simtă acest parteneriat aşa cum l-a prezentat şi astăzi Guvernul prin mine”, a încheiat domnul Jianu.   

Primarul muncipiului Slatina a adus vorba şi despre un al doilea parc industrial ce ar urma să se realizeze în apropierea Slatinei

”Am încercat să arătăm tuturor celor prezenţi că suntem o administraţie publică care se pliază pe necesităţile investitorilor. Sper că ceea ce ne-am propus noi prin parcul industrial, prin realizarea de investiţii acolo şi prin schema de minimis să creăm noi locuri de muncă, astfel încât municipiul nostru, oraşul nostru, să devină o casă mai veselă unde fiecare ştie ce are de făcut şi, bineînţeles, să nu avem grija zilei de mâine”, mai declarat primarul Minel Prina, cel care a precizat că deja se gândeşte la un al doilea parc industrial ce ar urma să fie realizat pe terenul unităţii militare de la Brebeni.

Schema locală de ajutor de minimis

Conform hotărârii CL Slatina, firmele care investesc minimum 500.000 de euro şi creează cel puţin cinci locuri de muncă pot să primească ajutor financiar de la municipalitate de până la 200.000 de euro. Această sumă se traduce prin scutire de la plata impozitelor locale  pe clădiri şi teren. Pentru a primi facilităţi fiscale, firmele trebuie să nu fie în stare de insolvenţă, să nu aibă datorii publice şi să fie la zi cu plata impozitelor şi taxelor către bugetele de stat şi local.

Facilităţile fiscale care se vor acorda investitorilor persoane juridice sunt următoarele: reducerea impozitului pe clădiri (pentru investiţia de peste 500.000 dc euro nou realizată) pe o perioadă de 3 ani, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 euro, respectiv 100.000 de euro în cazul societăţilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier; scutirea de la plata impozitului pe terenul aferent investiţiilor de peste 500.000 euro, de la data de întâi a lunii urrnătoare celei în care Consiliul local a aprobat prin hotărâre acordarea facilităţilor fiscale solicitate, până la data expirării autorizaţiei de construcţie; scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru investiţiile de natura locuinţelor, până la vânzarea lor, dar nu mai mult de 3 ani şi în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro în cazul societăţilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordată unui investitor nu poate depăşi echivalentul în lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 de euro în cazul societăţilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, cumulat cu orice alt ajutor de minimis pe care investitorul l-a primit deja din orice sursă, în această perioadă.

Criteriul principal de acordare a facilităţilor este cel a1 valorii investiţiei, celelalte criterii de acordare sunt complementare. Durata schemei locale de ajutor de minimis este de 5 ani, respectiv perioada 2014-2018, valoarea totală estimată a ajutorului de minimis acordat în această perioadă fiind de 1 milion euro.