Dream Fest Slatina, la a patra ediție

60

 

Festivalul Internaţional de film şi carte pentru copii „DREAM FEST SLATINA” este un concept ALDACO FILM ce anul acesta ajunge la cea de-a patra ediție, ce se desfășoară în perioada 18-22 iunie. Organizatorii festivalului sunt Primăria Municipilui Slatina, Aldaco Film, Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina, Inspectoratul Școlar al Județului Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina. La ediția din acest an participă în concurs la secțiunea filme artistice de lung și scurt metraj 18 filme din mai multe țări, iar la secțiunea „panorama” sunt înscrise cinci filme.  România participă cu două filme – Revederea și Frunze. Invitatul special de la ediția a patra a Festivalul Internaţional de film şi carte pentru copii „Dream Fest Slatina” va fi Ivo Antov – director artistic al Festivalului Giffoni din Macedonia.

Ajuns la cea de-a patra ediție, Festivalul Internaţional de film şi carte pentru copii „Dream Fest Slatina” își propune încurajarea producţiei naționale de filme pentru copii, dezvoltarea literaturii pentru copii și să contribuţie la educaţia cinematografică a copiilor. Cei mici, dar nu numai, vor avea ocazia nu numai să vadă 18 filme de scurt și lung metraj ce vor intra în concurs, dar și cinci filme din antologia cinematografică a filmelor pentru copii. Organizatorii au mai pregătit anul acest și un târg de carte pentru copii, un simpozion cu tematică privind filmul și cartea pentru copii, un concurs de persoanje cinematografice, dar și ateliere de creație (caricatură, desen, gravură) și o paradă a tradițiilor românești.

„Mă bucur să văd că, de la an la an, Slatina e văzută nu doar ca şi capitala aluminiului, cum i se spunea odinioară, ci şi ca o capitală a copilăriei, cel puţin pentru o săptămână, atât cât durează DreamFest. Le mulţumesc atât organizatorilor cât mai ales slătinenilor că au făcut ca acest festival să crească la fel ca un copil care a învăţat întâi să meargă, apoi să scrie şi să citească şi, cine ştie, într-o zi va ajunge să salveze nu doar România, ci întreaga lume. Putem vorbi cu adevărat despre un vis, când ne gândim la acest festival, aşa cum a fost întâi un vis tot ceea ce acum este o realitate în oraşul nostru.

Profit de această ocazie, pe care mi-o oferă Dream Fest Slatina, să le spun slătinenilor că datorită lor Slatina a ajuns într-un timp foarte scurt să fie oraşul în care tinerii se întorc, după ani, îşi întemeiază familii, îşi cresc copiii şi se simt cu adevărat acasă”, a precizat Minel Prina, primarul municipiului Slatina.

 

Slatina, un loc al imaginației

Filmele ce vor intra în concurs vor fi jurizate atât de un juriu internațional de specialitate, cât și de un juriu al celor mici, format din 300 de copii din România (Slatina, Craiova, Timișoara, Suceava, Pitești, Constanța, Brașov, Bistrița, Iași, Baia Mare, etc.) și din Serbia, Ucraina, Moldova, Italia, Polonia, Spania, Germania, Austria, Belgia și Grecia. Juriul internațional, format din personalități ale cinematografiei româneşti şi mondiale, va acorda premii pentru „Cel mai bun film de lung metraj”, „Cel mai bun film de scurt metraj”, „Cel mai bun scenariu”, „Premiu de Regie” și „Premiul special al juriului”.

Artizanii ediției din acest an sunt Cornel Diaconu – regizor și producătorul general al festivalului, Lavinia Șandru – director executiv Dream Fest Slatina, Vladimir Marin – director artistic, Mihai Orășanu – director tehnic, Grațiela Popa – coordonatorul juriului copiilor, Vlad Ionescu – realizator TV, Andreea Prina și Sorin Stanciu – gazdele festivalului de copii de la Slatina.

„Slatina se va transforma şi în acest an, pentru o săptămână, într-un loc al imaginaţiei… Festivalul internaţional al filmului pentru copii propune spectatorilor nu numai o competiţie cinematografică de calitate, ci o călătorie într-o lume fantastică creată pentru cei mici cu mijloacele, mereu mai complete, ale celei de-a şaptea arte. De la an la an, festivalul a evoluat permanent sub raportul calităţii şi diversităţii filmelor proiectate. Festivalul a devenit astfel atât o marcă pentru oraş, cât şi un reper în calendarul evenimentelor de profil. Ajuns în faza adolescenţei exuberante, se îndreaptă cu paşi repezi către siguranţa “matură” atinsă de festivalurile cu tradiţie din străinătate ale căror ediţii se numără deja cu două cifre.
E o bucurie să fac parte din echipa de organizare a acestui festival, iar anul acesta bucuria este cu atât mai mare cu cât festivalul va sta sub semnul ecologiei… Sunt sigură că festivalul va reuşi să convingă spectatorii că ecologia nu este o modă, cu atât mai puţin una legată de zona «militantismului încruntat», ci poate fi o opţiune de viaţă distractivă şi generoasă.
Eugen Ionescu spunea despre copilarie că “este o lume de miracole şi de uimire a creaţiei scăldate în lumină, ieşind din intuneric, nespus de nouă şi proaspătă şi uluitoare. Copilăria se termină atunci când lucrurile încetează să ne mai mire.” Haideţi să nu lăsăm copilăria din noi să se termine vreodată şi haideţi să-i dăm voie copilului din noi să spună întotdeauna tot ce are de spus, să facă întotdeauna tot ceea ce vrea să facă şi tot ceea ce-l face fericit, fără să se teamă că-l vor muştrului părinţii. Doar aşa vom ştii să ne purtam corect şi cu copiii noştri, doar aşa le vom da voie să viseze şi doar aşa, atunci când vor ajunge mari nu se vor trezi că au aripile frânte din cauza unor părinţi care au vrut prea mult să le arate cât de important e să fii ancorat în realitate. La Dream Fest Slatina învăţăm să visăm. Să visăm la tot ceea ce ne poate face fericiţi şi la tot ceea ce poate face lumea asta mai bună. Şi cine ştie, poate că viselele noastre se vor împlini într-o zi. Şi Salvador Dali spunea că în copilărie atât de mult s-a crezut geniu, încât până la urmă a şi ajuns. Vă daţi seama că n-ar fi fost complicat pentru nimeni să-i spună lui Dali că e lipsit de talent şi pictează doar bazaconii. Dar cum nu i-a spus nimeni asta în copilărie, excentricul Salvador Dali a ajuns să fie unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai curentului suprarealist.
Vă invit să visăm şi să-i lăsăm şi pe copiii noştri să viseze în aceste zile, că într-o zi ar putea ajunge genii!”, spune Lavinia Șandru, directorul executiv al Festivalului Dream Fest Slatina

„Revederea”

Unul din filmele românești ce vor intra în competiția din acest an de la Dream Fest Slatina este musicalul „Revederea”, după un scenariu de Cătălin Iliescu și o regie asigurată de Alexe Bogdan și Tiberiu Rotarescu. Din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Tudorel Filimon, Wilmark, Aliona Moon, Meda Horjan, Cosma Levi Lennon.

Acţiunea musical-ului “Revederea” se desfăşoară în cadrul “Şcolii de Arte” – unde se studiază teatru, film, muzică şi dans, fiind locul unde mulţi elevi din ţară şi-ar dori să înveţe. Talentul, ambiţia şi entuziasmul elevilor ating cote maxime atunci când o echipă de casting organizează o preselecţie pentru o producţie cinematografică importantă. Nimeni şi nimic nu poate sta în calea ambiţiei acestor elevi talentaţi care se visează actori, cântăreţi sau dansatori ce cuceresc lumea. Trăiesc intens, cântă şi dansează, iubesc sau îşi calcă în picioare principiile, îşi fac din duşmani prieteni şi din prieteni duşmani. Intrigile şi răsturnările de situaţie sunt nelipsite, toate pe fondul luptei pentru obţinerea rolului mult visat într-un film, rol care-i va aduce mai aproape de atingerea visului suprem: celebritatea.

Așadar, dragi copii și părinți, sunteți așteptați în perioada 18-22 iunie să participați la cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de film şi carte pentru copii „Dream Fest Slatina”, organizatorii promițând că nu veți regreta. Vizionare și distracție plăcută în lumea copiilor…