Războiul căluşarilor ajunge şi la Caracal

147

După patru zile în care cei mai mici căluşarii se războiesc pe scena Casei Tineretului din Slatina în cea de 16-a ediţie a Concursului Naţional pentru Copii „Căluşul Românesc”, la sfârşit de săptămână capitala Romanaţiului – Caracal – se va transforma într-un tărâm în care căluşarii îşi vor prezenta ritualul ce a intrat în 2005 în patrimoniul UNESCO. Aşadar, începând de joi, timp ce patru zile, la Caracal, se va desfăşura ediţia a 45-a a Festialului Internaţional de Folclor “Căluşul Românesc”, anulacesta concursul fiind organizat în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism şi este finanţat de Uniunea Europeană

Capitala căluşului românesc

În fiecare an, în săptămâna Rusaliilor, în inima Câmpiei Romanaţiului se desfăşoară Festivalul Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc”, ajuns acum la cea de-a 45–a ediţie.

Vreme de patru zile, municipiul Caracal devine capitala căluşului românesc, obiceiul căluşului fiind inclus de către UNESCO, pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii. Este locul de întâlnire pentru căluşarii din Oltenia şi Muntenia, căluşerii din Banat şi Transilvania, căiuţii din Moldova, ansambluri folclorice reprezentative din ţară şi din străinătate, având ca obiectiv punerea în valoare, păstrarea şi promovarea obiceiurilor străbune.

Totodată, creează oprotunitatea punerii în evidenţă a portului popular şi încurajează păstrarea şi transmiterea acestuia cât mai aproape de autentic precum şi a dezvoltării participării internaţionale prin invitarea şi promovarea unor valori imateriale a unor ansambluri similare, din alte ţări, incluse în patrimoniul UNESCO.

Finanţare europeană

Cea de-a 45-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc” va fi organizată de Centrul Cultural Municipal Caracal, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism, cu UNESCO şi Comisia Naţională a României     pentru UNESCO. Festivalul se va desfăşura sub egida Consiliului Local şi a Primăriei municipiului Caracal, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Promovarea Tradiţiilor Populare Olt, în perioada 12 – 15 iunie 2014.

Acum acesta, festivalul dedicat căluşului este organizat  în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism şi este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi creşterea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică, Operaţiunea Crearea unei imagini pozitive a României ca destinaţie turistică prin definirea şi promovarea brandului turistic naţional şi creează premisele includerii festivalului în circuitul naţional şi internaţional de turism cultural.

Ritualul căluşului a fost inclus de către UNESCO, în anul 2005, pe lista capodoperelor imateriale, iar,  pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc”, UNESCO şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi-au exprimat acordul de cooperare în organizarea festivalului privind promovarea, pe plan naţional şi internaţional, a misiunii, scopurilor, obiectivelor, preocupărilor şi programelor UNESCO şi a contribuţiei României la acestea, prin intermediul manifestării de la Caracal

„Acest Festival va oferi, fără îndoială, o oportunitate valoroasă pentru promovarea salvgardării patrimoniului cultural imaterial, precum şi pentru creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei acesteia. Este, prin urmare, o plăcere, să acord patronajul UNESCO acestui festival”, a declarat Irina Bokova, director general UNESCO.       

Evenimentul are ca obiectiv revitalizarea şi promovarea celei mai vechi manifestări folclorice cu caracter spectacular şi valorificarea obiceiului căluşului cu elementele lui componente: muzica, dans şi teatru, punerea în valoare a portului popular, precum şi dezvoltarea participării internaţionale prin invitarea şi promovarea unor valori imateriale incluse în patrimoniul UNESCO. Festivalul încurajează circulaţia valorilor naţionale şi internaţionale şi favorizează dialogul cultural între cetele de căluşari, ansambluri folclorice din principalele zone etnofolclorice ale ţării noastre, cercetători şi coregrafi şi ţările invitate participante în festival.

Astfel, la acest sfârşit de săptămână formaţii de căluşari, căluşeri şi căiuţi îşi vor demonstra virtuozitatea şi talentul pe scena festivalului de la Caracal, printre participanţi putând enumera formaţii din localităţile: Stolnici, Bârla şi Costeşti – Argeş, din Giurgiţa – Dolj, din Vinţu de Jos – Alba, din Hăneşti – Botoşani, din Prundu Bârgăului – Bistriţa Năsăud, din Prundu – Giurgiu, din Frumoasa şi Năsturelu – Teleorman, din Frânceşti – Vâlcea şi Olt, ansamblurile folclorice „Lugojana” din Lugoj, „Columna” din Zalău, „Plaiurile Pojorâtei” din Pojorâta – Suceava, „Romanaţi” din Caracal.

Şi pentru că este un festival internaţional, la cea de-a 45-a ediţie şi-au anunţat participarea şi ansambluri folclorice din străinătate: „ŠARIŠSKÁ LIPA” din Slovacia, „DABKA” din zona Nazaret – Israel şi  “CĂLUŞARII” – Zlatia din Bulgaria.

Surprize pregătite de organizatori

Festivalul de la Caracal va debuta pe 12 iunie cu un spectacol oferit de Ansamblul Folcoric Romanaţi pentru toate ansambluri participante, oranazatorii mai pregătind pentru această ediţie şi alte numeroase surprize: Parada portului popular şi demonstraţii stradale de virtuozitate ale formaţiilor participante; Spectacolele formaţiilor căluşăreşti şi ale ansamblurilor folclorice invitate; Târgul de meşteşuguri tradiţionale – expoziţie de produse tradiţionale şi Târgul – „PRODUS” în Caracal, o expoziţie a firmelor producătoare din Caracal; Simpozion ştiinţific cu tema “Valori de Patrimoniu imaterial şi protejarea lor” – cu participarea membrilor Comisiei de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial „Căluşul” şi a delegaţiilor formaţiilor de căluşari şi a ansamblurilor folclorice invitate; Joc de lasere.

Programul manifestărilor

JOI – 12 iunie

Ora 12.00 – Sosirea ansamblurilor din ţară şi din străinătate

Ora 18.00 – Întâlnirea participanţilor la Teatrul Naţional, şedinţă tehnică.

Ora 18.30 – Spectacolul obicei „Jocul focului” susţinut de Ansamblul Folcloric Romanaţi pentru ansamblurile invitate

VINERI – 13 iunie

Ora 10.00 – 13.00: Ateliere de dans; Work-shop.

Ora 18.00 – Parada portului popular pe traseul: B-dul Antonius Caracalla, platoul Administrativ, Teatrul de vară.

Ora 18.30 – Demonstraţii de virtuozitate ale formaţiilor participante, deschiderea  oficială a festivalului, cuvântul de bun venit adresat de oficialităţii – Platoul administrativ.

Ora 19.00 – Teatrul de vară – Spectacole folclorice şi recitaluri artistice.

SÂMBĂTĂ – 14 iunie

Ora 10.00 – Platoul administrativ – Deschiderea Târgului de meşteşuguri Tradiţionale-expoziţie de produse tradiţionale şi a Târgului „PRODUS” în  Caracal, expoziţie a firmelor producătoare din Caracal.

Ora 10.30 – Sala de consiliu a primăriei – Primirea delegaţiilor ansamblurilor din ţară şi din străinătate de către Eduard Claudiu Ciocăzanu – primarul municipiului Caracal, discuţii, conferinţă de presă.

Ora 18.30 – Teatrul de vară – Spectacole folclorice şi recitaluri artistice.

DUMINICĂ – 15 iunie

Ora 10.00 – Teatrul Naţional – Simpozion ştiinţific cu tema “Valori de Patrimoniu imaterial şi protejarea lor”.

Ora 18.30 – Spectacole folclorice ale formaţiilor şi ansamblurilor folclorice invitate.

Ora 21.30 – Gala festivalului.

Ora 22.00 – Joc de lasere – Închiderea festivalului.