Istorie închiriată

52

Şmecherii din Academia Română ignoră memoria lui Titulescu

Casa memorială ,,Nicolae Titulescu” din comuna care poartă numele marelui diplomat se degradează pe zi ce trece. Academia Română, după ce s-a luptat mai bine de un deceniu prin instanţă pentru a intra în posesia ei,  pare a fi indiferentă de ce se întâmplă cu clădirea monument istoric. Pentru a o putea menţine deschisă publicului, Muzeul Judeţean Olt a fost nevoit să accepte plata unei chirii anuale de aproape 100.000 lei.

În avansată stare de degradare

Casa memorială a marelui diplomat Nicolae Titulescu reprezintă pentru localitate şi pentru judeţ un important reper istoric. Cu toate acestea, ,,Casa de la ţară” se află într-o avansată stare de degradare. Din ea pică permanent bucăţi de tencuială şi Academia Română, proprietara imobilului, nu face nimic pentru a opri degradarea ei, chiar dacă s-a luptat vreo 11 ani prin instanţă pentru a intra în posesia ei şi are un venit substanţial de pe urma averii donate de Titulescu. Aceasta cuprinde, pe lângă imobilul amintit, care face parte din categoria A a monumentelor istorice, şi o suprafaţă de 100 de hectare.

Invocând lipsa banilor, în urmă cu vreo doi ani, Academia Română a pus chiar problema închiderii ei publicului larg. Pentru a o menţine deschisă, Muzeul Judeţean Olt a ajuns să plătească o chirie exorbitantă, conform unui contract încheiat între instituţia proprietară şi Consiliul Judeţean Olt.

,,Chiria pe care o plătim anual Academiei Române sare de 90.000 lei. Oricum ea este de patru ori mai mică decât suma cerută iniţial. Banii nu sunt transferaţi în contul Academiei ci, potrivit contractului, sunt folosiţi pentru plata salariilor celor patru muzeografi care-şi desfăşoară activitatea la Casa Memorială Nicolae Titulescu şi pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii curente. Trimestrial trebuie să prezentăm decontul cheltuielilor reprezentanţilor Academiei. Dacă  suma cheltuită ar fi mai mică decât cea prevăzută în contract atunci avem obligaţia ca diferenţa să o depunem în cont în maxim 15 zile”, ne-a declarat Doru Neagu, muzeograf Muzeul Judeţean Olt.

Prevederi testamentare ignorate

Nicolae Titulescu a donat casa construită la scurt timp după răscoala din 1907 Academiei Române. Împreună cu ea, prin acelaşi Legar testamentar a mai donat şi o suprafaţă de 100 ha deţinută în comuna natală.  Marele diplomat a pus, prin actul de donaţie, şi unele condiţii. Potrivit dorinţei lui Titulescu, Academia avea mai multe obligaţii, în schimbul donaţiei făcute.

Potrivit vicepreşedintelui Fundaţiei Europene Nicolae Titulescu, Laurenţiu Guţică, Academia trebuie să menţină în stare bună şi deschisă publicului ,,Casa de la ţară”, să înfiinţeze în incinta ei o bibliotecă sătească şi să instituie în memoria marelui diplomat un premiu pentru jurişti.

,,Academia Română, din păcate, nu a respectat niciuna din clauzele Legatului testamentar particular. La un moment dat chiar a vrut să închidă casa memorială pe considerentul că nu are bani pentru a o menţine deschisă publicului. Nu s-a achitat nici de obligaţia înfiinţării bibliotecii săteşti (n.r. numită de diplomat drept bibliotecă populară), prevăzută la punctual b. al documentului. Pot spune că Academia, nici măcar nu a donat vreo carte în acest sens deşi avea obligaţia să participe la înfiinţarea bibliotecii cu câte un exemplar din toate volumele editate sub auspiciile ei.  Deşi au trecut doi ani de când a intrat în posesia averii moştenite de la Nicolae Titulescu, nu a înfiinţat premiul care să poarte numele marelui diplomat, obligaţie prevăzută la punctual a.”, a susţinut Guţică. Potrivit acestuia, totalul dezinteres manifestat de Academia Română faţă de doleanţele lui Titulescu pot constitui motive pentru anulare actului de donaţie.

O închiriere cu cântec…

Contractul de închiriere a Casei memoriale Nicolae Titulescu de către Consiliul Judeţean Olt pentru menţinerea deschisă a acestui obiectiv drept secţie externă a Muzeului Judeţean Olt este unul cu cântec. El cuprinde câteva clauze extrem de interesante care demostrează cel puţin lipsa de profesionalism a juriştilor administraţiei judeţene. Documentul pare a fi ,,semnat pe genunchi”. De ce? Nimeni nu ştie. Mai ales că de multe dintre prevederi pare a beneficia nu Academia Română, ci o fundaţie înfiinţată de nişte şmecheri care administrează patrimoniul acestei instituţii. Cum de s-a ajuns ca administraţia judeţeană să achite o chirie aşa de mare  fără ca proprietarul spaţiilor închiriate să nu aibă niciun fel de obligaţie, nu ştim să vă răspundem. Cert este că acest imobil poate cădea oricând pragă unui incediu fără ca nimeni să fie făcut răspunzător, nu de paguba suferită de onor Academiei Române, ci de patrimoniului istoric al judeţului. Pentru că trebuie spus, imobilul în cauză, deşi face parte din categoria monumentelor istorice de categoria A, nu este asigurat aşa cum prevede legea. Cât despre cei care trebuie să vegheze la respectarea legii… Doamne ajută-i să nu uite care le sunt obligaţiile….

Autorităţile locale… legate de mâini şi de picioare

Lipsa resurselor bugetare şi a proprietăţii asupra Casei memoriale face ca autorităţile locale să nu poată interveni cu lucrări menite să redea imobilului trăinicia şi frumuseţea de altă dată.  Potrivit contractului de închiriere, administraţia judeţeană intervine direct sau cu ajutorul celei locale pentru ca imobilul să nu ajungă în paragină. Asta în condiţiile în care, pentru comunitatea din Nicolae Titulescu clădirea reprezintă, se poate spune, chiar emblema localităţii.

,,Pentru noi, Casa memorială a marelui diplomat reprezintă un obiectiv extrem de important, reprezintă parte din istorie şi ne dorim nu doar ca ea să rămână deschisă circuitului turistic, ci să atragă cât mai mulţi turişti, în special pe cei pasionaţi de istorie”, ne-a declarat Gheorghe Tiutiu, primarul comunei Nicolae Titulescu.

Academia Română ,,împiedicată” în interesele şmecherilor

Academia Română nu a ridicat un deget pentru a opri degradarea imobilului al cărei proprietar este. A invocat lipsa resurselor financiare necesare fie şi chiar pentru întreţinerea clădirii în Darea de Seamă de la finele anului trecut. Potrivit documentului, Academia a intrat în posesia a sute de clădiri şi a zeci de mii de hectare de păduri şi terenuri agricole. Tocmai aici este problema… a intrat şi în posesia unei suprafeţe imense aducătoare de venit. Venit care se adaugă susţinerii oferite de către stat. Dar cum să aibă bani de pe urma exploatării celor peste 22.000 ha de pădure şi 8.000 ha de teren agricol când interesele sunt mari? Când dai terenul în arendă lui Voiculescu pentru 100 kilorame de grâu pe ha? De ce o astfel de afacere sau cum de a fost posibil aşa ceva? Poate organele abilitate ale statului vor face tot ce pot pentru a afla.

Monument de primă categorie

Casa memorială ,,Nicolae Titulescu” face parte din categoria celor mai valoroase monumente istorice din Olt. Construirea ”Casei de la ţară”, cum o numea Titulescu, a început la scurtă vreme, după ce, în 1907, răsculaţii au incendiat casa lui Gheorghe Burcă, socrul marelui diplomat. La scurtă vreme de la căsătoria lui Titulescu cu Caterina Burcă. Socrul său i-a propus lui Nicolae Titulescu să-şi construiască o casă pe măsura poziţiei sale. Construirea casei a fost terminată în 1910, aşa cum se observă din înscripţia de pe pavimentul de la intrare.

În 1940 a fost lăsată prin testament Academiei Române, împreună cu un teren de o sută de hectare. Imobilul a fost confiscat abuziv de comunişti câtiva ani mai târziu. În 2012, Academia, după o luptă de 11 ani în instanţă, a reuşit să intre în posesia ei şi a celor 100 ha teren agricol care au făcut obiecutul donaţiei.