Bercea, armă electorală

53

Sandu Anghel, cunoscutul interlop din Drăgăneşti Olt, zis şi Bercea Mondial, a redevenit armă electorală pentru unii, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată de mai bine de un deceniu. Dacă până acum s-a întâmplat fără voia familiei sale, acum totul a plecat de la ,,oamenii lui Bercea”, la scurt timp de la aflarea sentinţei definitive în cazul în care interlopul era judecat pentru tentativă de omor asupra unui nepot.

Familia lui Bercea se reuneşte după gratii

Magistraţii Tribunalului Constanţa au decis, în urmă cu două săptămâni, ca Marius Constantin, ginerele Mondialului, să fie cercetat în stare de arest preventiv, menţinând decizia dată de instanţa inferioară. Ei au respins şi recursul declarat de fiica interlopului din Drăgăneşti-Olt-Izaura, şi Florin, unul dintre fiii minor ai acestuia, împotriva măsurii arestului la domiciliu.

Măsurile au fost dispuse împotriva celor trei după ce au fost prinşi în flagrant de procurori în timp ce încasaseră de la Mircea Băsescu suma de 10.000 euro, ca urmare a şantajării acestuia. Ginerele lui Bercea se alătură astfel interlopului, cumnatului său şi soacrei, aflaţi cu toţii în spatele gratiilor. Singura diferenţă este că Marius Constantin se află în arestul IPJ Constanţa în timp ce restul îşi ispăşesc pedepsele în mai multe penitenciare din ţară.

Un flagrant cu zumzet de cătuşe…

Marius Constantin, Izaura Anghel şi Florin Anghel au fost prinşi în flagrant la finele lunii trecute de procurorii DNA Constanţa după ce încercaseră timp de mai multe luni, prin ameninţări şi şantaj, să obţină de la Mircea Băsescu nici mai mult nici mai puţin decât 285.000 de euro dacă Naşul nu le salvaseră tatăl de la puşcărie.

Familia interlopului neagă acuzaţiile şi spun că procurorii au acţionat la comanda fratelui preşedintelui. Potrivit fiicei lui Bercea Mondial, Mircea Băsescu le datorează suma în cauză, ca parte din cei 600.000 euro daţi ca să li-l scape pe Bercea. Izaura Anghel a susţinut că are probe audio-video, realizate cu telefonul, prin care să-şi susţină afirmaţiile. Ea a promis că le va face publice în câteva zile după ce va vedea dacă bărbatul ei care, a susţinut femeia, era nevinovat, era sau nu pus în libertate,. Marius Constantin a rămas după gratiile arestului preventiv, iar Izaura cu promisiunea de a face publice dovezile zdrobitoare împotriva familiei prezidenţiale.

Interesant este în acest caz că, potrivit lui Mircea Băsescu, împotriva membrilor familiei lui Bercea au mai fost depuse două plângere pentru ameninţări şi şantaj, în 2013, iar flagrantul nu a fost realizat.

Banii, ce s-a întâmplat cu banii…

Suma vehiculată în acest caz este una imensă, mai ales că vorbim de bani lichizi. Nu o să ne punem întrebarea de unde îi aveau pentru că ştim că interlopul vehicula sume cu mult mai mari, fapt ce ne face să credem că după încarcerarea lui familia nu a rămas chiar cu ochii în soare. Legat de bănet nu putem să ne punem decât o întrebare: a avut cineva curajul să verifice provenienţa acestor bani? Dacă pentru obţinerea lor s-a plătit sau nu taxele percepute de stat tuturor muritorilor de rând?

Trecând peste acest aspect, este clar din ce a apărut pe surse şi din declaraţiile impricinaţilor că fiul lui Bercea a dispus de suma în cauză şi a dat-o unui alt interlop local – Marian Căpăţână, pentru… a ajunge la naşul Mircea Băsescu (care i-a creştinat fiica lui Izaura). Dacă banii au ajuns, total sau parţial, la acesta doar procurorii DNA ştiu, pe baza interceptărilor aflate la dosar.

Din discuţiile făcute publice nu reiese acest lucru şi, cu atât mai mult, că o parte din ei ar fi ajuns chiar la preşedinte.

Unde se bat cap în cap declaraţiile publice

Izaura a afirmat că fratele ei i-a dat lui Căpăţână suma de 600.000 euro pentru a-i da lui Mircea Băsescu. Acesta ar fi trebuit să intervină pe lângă preşedinte ca să-l elibereze pe Bercea din arest. Marian Căpăţână recunoaşte că a luat banii de la familia interlopului dar susţine că ei au fost daţi cu titlu de împrumut pentru o afacere….,,banii i-am folosit pentru a salva una dintre firmele mele (n.r. Aversa Bucureşti). O parte din ei i-am restituit iar restul, este adevărat, am cam întârziat… dar nu este o problemă”, a afirmat Căpăţână.

Dacă ei au fost daţi cu titlu de împrumut lui Căpăţână de ce nu au mers ,,oamenii lui Bercea” să-l şantajeze pe acesta. Interesant este că, deşi declaraţiile publice ale lui Căpăţână nu concordă cu înregistrările din dosar, deocamdată nimeni de la DNA nu l-a chemat pe intermediar la audieri. E clar că adevărul este undeva la mijloc. Ce nu înţeleg eu este de ce familia lui Bercea nu i-a dat direct banii naşului Mircea Băsescu şi au făcut-o prin intermediarul Marian Căpăţână? Nu de alta dar, după arestarea lui Bercea, Izaura a mai fost pe la fratele preşedintelui pe acasă. Să fi fost folosit intermediarul pentru a nu fi expus în vreun fel Mircea Băsescu şi astfel să se facă legătura cu preşedintele? Este posibil mai ales că nu ar fi pentru prima dată când oamenii politici se folosesc de banii lui Bercea promiţând în schimb diverse servicii.Bercea, banii şi politicienii

Acest caz nu este primul în care banii Mondialului ar fi ajuns la oameni politici sau din sfera înaltă a puterii. Începuturile sunt prin 2000. Bercea s-a implicat atunci în campania electorală a lui Teodor Stolojan, ca reprezentant al PNL. Relaţia începută atunci a fost continuată apoi cu înrudirea celor două personaje. Deşi nu a recunoascut, Stolojan i-a creştinat unul dintre copii. În 2004 fostul primar al Slatinei, senatorul Darius Vâlcov, s-a folosit de sprijinul financiar al acestuia în campania electorală care l-a adus în scaunul de primar. Cu exactitate, nimeni nu ştie ce suma a primit fostul edil, actual senator, de la Bercea pentru că şi atunci s-a folosit un intermediar – Gabriel Diaconu, prietenul la acea dată al lui Vâlcov şi naş al unuia dintre copiii interlopului.

În 2008, Bercea apărea cu insistenţă în mai toate fotografiile făcute în campania electorală de actualul şef al CJ Olt, Paul Stănescu. Cert este că, în afara alăturării imaginilor celor doi, prin târg nu s-a vehiculat vreo sumă drept preţ al ,,prieteniei”.

În ciuda modalităţilor ilegale de îmbogăţire a lui Bercea-furturi din străinătate, camătă şi evaziune fiscală, nimeni nu l-a luat la întrebări vreodată pe acest suiect. Asta şi pentru că Bercea a ştiut să-şi cumpere protecţie. A plătit cu ani ca nume importante ale scenei politice să-i devină rubedenii. Este şi cazul altor persoane, la fel de importante, în afara celor enumerate. Relaţia cu Mircea Băsescu este, de departe, cea mai sonoră datorită faptului că ea îl aduce pe Bercea în preajma familiei prezidenţiale.