A MURIT PAUL MATIU

190

Luni 9 iunie 2014, de Rusalii, am fost zguduiţi de o veste cutremurătoare: „A murit Paul Matiu”. Ce poţi să mai spui? Peste puţin ar fi împlinit 63 de ani. Paul Matiu merită să-i fie cinstită memoria aşa cum se cuvine.

S-a născut la 14 august 1951 la Râmnicu Sărat într-o familie cu origini ardelene. Şi-a urmat tatăl, ofiţer de carieră, prin diferite oraşe până când se stabileşte la Caracal unde termină liceul. Mândria sa de moţ sporeşte cu cea de oltean romănăţean. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost, pe rând, profesor la şcoala generală din Osica de Sus (1977-1979), muzeograf la muzeul din Caracal (1979-1980), instructor cultural la Casa de Cultură din Caracal (1980-1987), director adjunct al Casei de Cultură a Tineretului din Slatina (1987-1989), consilier şef al Inspectoratului pentru Cultură Olt (1990-1994) şi, din 1994, director al Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” din Slatina-Olt.

Prezenţa sa activă în mediul cultural este împlinită de o aplecare specială spre cercetarea arheologică a unor situri importante pentru istoria veche a poporului român. Între anii 1992-1994 participă la campaniile de săpături arheologice efectuate la castrul de la Romula (Reşca)  conduse de col. dr. Cristian Vlădescu de Muzeul Militar Naţional. În intervalul 1994-2002 a făcut parte din colectivul de cercetare a cetăţii romano-bizantine Sucidava sub conducerea prof. univ. dr. Octavian Toropu şi apoi a prof. univ. dr. Petre Gherghe de la Universitatea din Craiova.

În decembrie 2000 îşi susţine teza de doctorat Religiile în Oltenia în secolele II-VII d. Chr. la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi sub îndrumarea reputatului specialist Silviu Sanie. Lucrarea a fost bine primită în lumea ştiinţifică. Prof. univ. dr. Alexandru Barnea sublinia faptul că această contribuţie este primul repertoriu complet al documentelor arheologice şi epigrafice privind viaţa spirituală pe teritoriul Olteniei în epoca romană şi romană târzie.

A însufleţit peisajul cultural local şi naţional cu o notă distinctă, de anvergură, marca Paul Matiu. Era o încântare să discuţi cu un intelectual de mare profunzime, cu o remarcabilă capacitate de sinteză şi de asocieri inedite. A fost un ziditor şi un dirijor priceput al culturii locale, un partener şi colaborator constant al Muzeului Judeţean Olt.

Paul Matiu a trăit cu bucurie şi cu detaşarea proprie oamenilor mari.

Dumnezeu să-l odihnească!