Căluşul, între virtuozitate şi talent

212

Căluşul a devenit o sărbătoare, este cea mai mare valoare artistică a folclorului românesc pe scenele altora, iar secătuirea lui ar fi un păcat naţional. Învăţat dintotdeauna să umble, să se adune lângă porţi şi lângă inimi ca o binecuvântare de frumos, căluşul, acest joc pentru eternitate, mesager al spiritualităţii naţionale şi-a învins de mult condiţia afirmându-se în întreaga sa posibilitate de expresie, în vitalitatea neobişnuită a mişcărilor, în iuţeala lor de virtuozitate ieşită din comun.

Începând cu data de 10 iunie şi până pe 14 iunie, Slatina se va transforma în capitala căluşului, municipiul reşedinţă de judeţ urmând să fie gazda celei de-a 16-a ediţii a Concursului Naţional pentru Copii „Căluşul Românesc”.

În organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Consiliului Judeţean Olt, Primăria Slatina, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt şi Palatul Copiilor  Adrian Băran Slatina, peste 1600 de copii vor urca pe scena Casei de Cultură a Tineretului din Slatina şi ne vor prezenta lecţii de virtuozie şi talent.

Vor fi formaţii de căluşari din 18 judeţe, alături de cele din Olt, invitatul de onoare fiind Ansamblul Izvoraş, din oraşul Drochia, Republica Moldova. Organizatorii vor decerna diplome şi premii speciale pe şapte secţiuni: ansambluri folclorice ; cete de căluşari; formaţii de dansuri   mixte; formaţii de căluşari; formaţii de dansuri fete; ansambluri de căluşari şi orchestre populare.

Juriul de la acestă ediţie a Concursului Naţional pentru Copii „Căluşul Românesc” este format din 13 persoane:             RODICA CHERCIU – Inspector General, M.Ed.N. – Bucureşti; LUMINITA FLORICEL – Inspector Şcolar pentru Educaţie Permanentă, I.S.J. Olt; DANIELA MÂNDROC – Coregraf, Ansamblul Folcloric Profesionist “Doina Oltului” Slatina; GEORGIANA GRIGORE  – Comp. Cultură – Sport, Primăria Municipiului Slatina; PAUL ANCA – Consilier juridic, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Olt; IOAN  IUGA – Director, Clubul Copiilor Sighetu Marmaţiei – Maramureş; ŞTEFAN COMAN – Director, Ansamblul “Baladele Deltei” Tulcea; NICU ALEXANDRU – Coregraf, Direcţia Pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Olt; PAUL ŞERBAN – Profesor de muzică, Palatul Copiilor Iaşi; COSTINEL ALECSANDRESCU – Director, Ans. Folc. Prof. “Doina Oltului”, Slatina; CAIMACAN POPESCU DUMITRU – Director, Ans. Folcloric Aromân “Dor” din Sarighiol de Deal, judeţul Tulcea; TEODOR TENEA – Coregraf, Ansamblul Folcloric “Ghiocelul”  Cezieni, jud. Olt; ILIUŢĂ   BRĂILEANU  – Director, Palatul Copiilor  “Adrian Băran” Slatina. Preşedintele juriului va fi Felicia Man, inspector general IŞJ Olt.

Printre formaţiile din judeţul nostru care participă la această ediţie şi care râvnesc la un premiu putem enumera: Ans. Folcloric ”Flori de măr” din CURTIŞOARA; Ans. Folcloric ”Danubius” din CORABIA; Ans. Folcloric ”Căluşul Junior” din SCORNICEŞTI; Ans. de dansuri populare ”Câmpia Boianului” din CRÂMPOIA; Ans. de dansuri  ”Călmăţuiu”  din IZVOARELE; Ans. de dansuri ”Plai de dor” din ŞERBĂNEŞTI; Ans. Folcloric ”Romula Malva” din REŞCA, Com. DOBROSLOVENI; Ans. Folcloric ”Mărţişorul” din CORBU; Formaţia de căluşari  Cununa” din ŞOPÂRLIŢA; Formaţia de căluşari  ”Hora Florilor” din OSICA DE JOS; Formaţia de dansuri ”Crăiţele” a Lic. ”Ion Ghe. Roşca” din OSICA DE SUS; Formaţia de dansuri ”Hora” din DRĂGĂNEŞTI-OLT; Formaţia de dansuri populare mixte – ”Junii Dobrotesei” din DOBROTEASA; Formaţia de dansuri populare mixte ”Muguraşii Oltului” din PLEŞOIU; Formaţia de dansuri populare mixte ”Bălteanca” din BĂLTENI; Formaţia de dansuri populare mixte ”Muguraşii Iminogului” din  PERIEŢI; Formaţia de dansuri populare mixte ”Sâmburelul” din SÂMBUREŞTI; Formaţia de dansuri populare mixte ”Rândunica” din VÂLCELE; Formaţia de dansuri populare ”Alunelul” din TIA MARE; Formaţia de dansuri populare mixte ”Gorganul Romanaţilor” – BÂRZA; Formaţia de dansuri populare mixte ”Dorofeiul” din NICOLAE TITULESCU; Formaţia de dansuri populare mixte ”Muguraşii Brâncovenilor” din BRÂNCOVENI; Formaţia de dansuri populare mixte ”Muguraş” din OPTAŞI-MĂGURA; Ceata de căluşari ”Murguleţul” al Asoc. Social-culturale din POTCOAVA; Ceata de căluşari ”Sâmburelul” din SÂMBUREŞTI; Ceata de căluşari ”Muguraşii Oltului” din PLEŞOIU; Ceata de căluşari ”Dârjovul” din VALEA MARE; Ceata de căluşari ”Muguraşii Brâncovenilor” din BRÂNCOVENI; Ceata de căluş ”Mărţişorul” din CORBU; Form. de căluşari ”Căluşarii Romanaţilor.

Primirea invitaţilor se va face marţi începând cu ora 18.00, urmând ca miercuri, de la orele 9.30, să aibă loc vizite şi demonstraţii artistice la IŞJ Olt, Primăria Slatina, Consiliul Judeţean Olt, iar de la 17.45 va avea loc parada portului popular pe traseul Esplanadă, Bvd AI Cuza, Casa Tineretului. Deschiderea oficială a concursului este programată pentru ora 18.45. joi, de la ora 10.00 va avea loc prima parte a concursului, iar de la orele 17.00 partea a doua, în timp ce vineri, de la orele 18.00, este programată gala laureaţilor.

Mult succes tuturor participanţilor!