Afaceri necurate și șantaj între interlopul Bercea Mondial și familia Băsescu

89

Fiica interlopului oltean Bercea Mondial, Izaura Anghel, dar şi ginerele acestuia, Marius Constantin, au intrat pe mâna procurorilor DNA din Constanţa, care au organizat un fragrant, aceștia fiind reținuți, alături de cei doi fiind și un minor de 17 ani, pentru că l-au şantajat pe fratele președintelui României, Mircea Băsescu. Cei trei au cerut 280.000 euro pentru a nu da în vileag fapte ce ar putea să-l denigreze pe fratele președintelui Traian Băsescu. Unele voci spun că această sumă i-ar fi fost cerută lui Mircea Băsescu întrucât Bercea Mondial „sponsorizase” familia Băsescu cu vreo 600 mii euro în urmă cu doi ani pentru ca interlopul din Drăgănești-Olt să nu ajungă în închisoare.

Conform unui comunicat de presă, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore (începând de la data de 29.05.2014, ora 23:55, până la data de 30.05.2014, ora 23:55) a inculpatului CONSTANTIN MARIUS, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj, în stare de recidivă, prevăzută de art. 131 din Legea nr. 78/2000. În cauză mai sunt cercetate două persoane, respectiv Anghel Izaura și un minor în vârstă de 17 ani, față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj, prevăzută de art. 131 din Legea nr. 78/2000.

În ordonanța de reținere întocmită de procurori se arată că, „în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la datele de 26 mai 2014 și 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a exercitat constrângeri asupra unei persoane, denunțător în cauză, constând în amenințarea cu darea în vileag, prin intermediul mass media, a unor fapte compromițătoare pentru persoana amenințată și pentru membrii familiei acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în infracțiuni de corupție. Amenințările au fost exercitate de inculpat pentru a determina persoana vătămată să dea suma de 280.000 euro. La data de 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a primit împreună cu celelalte două suma de 10.000 euro de la persoana vătămată, procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante. Față de celelalte două persoane, inculpata Anghel Izaura și un minor (17 ani) s-a luat măsura controlului judiciar. Inculpatului Constantin Marius i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală. Inculpatul Constantin Marius urmează a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Constanța”, se arată în comunicatul DNA.

Președinția neagă acuzațiile

Fiul lui Bercea Mondialu, aflat şi el în închisoare, susţine că rudele sale au vrut să recupereze de la Mircea Băsescu banii pe care i-ar fi dat acestuia pentru a-l scapa din închisoare, în timp ce Administraţia Prezidenţială susţine că acuzaţiile familiei lui Bercea Mondialu sunt false.

„Domnul Florin Anghel, doamna Fănica Anghel, domnul Marius Constantin, doamna Izaura Anghel şi un minor au încercat să-l şantajeze pe domnul Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, domnul Traian Băsescu. Aşa cum prevede legislaţia în vigoare, domnul Mircea Băsescu a sesizat de îndată organele de anchetă. Acuzaţiile la care se face referire în solicitarea dumneavoastră sunt mincinoase şi nu au nicio legătură cu realitatea”, se arată în răspunsul Preşedinţiei.