CN Ion Minulescu, gazda finalei concursului „Diversitatea – O Şansă în plus pentru viitor”

110

Începând de mâine, 29 mai, și până pe 1 iunie Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina va fi gazda fazei finale a Concursul Naţional pentru Elevi „Diversitatea – O Şansă în plus pentru viitor”, la care participă 39 echipaje din 12 județe. Festivitatea de deschidere va avea loc pe 30 mai, începând cu orele 9.30, în sala de festivități a CN Ion Minulescu.

Concursul Naţional „Diversitatea – O Şansă în plus pentru viitor” este organizat de Ministerul Educaţiei Naționale (MEN), în parteneriat cu Asociaţia “Divers” din Târgu Mureş şi împreună cu inspectoratele şcolare şi cu unităţile de învăţământ.Concursul este o provocare adresată elevilor din toată țara care sunt rugaţi să formeze echipe de câte 5 elevi care trebuie să fie formate din fete şi băieţi şi cel puţin un membru al echipei să aparţină unei alte etnii decât cea majoritară. Concurenţii trebuie să treacă de o probă teoretică care cuprinde întrebări tip grilă din domeniile educaţiei civice şi istoria, tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor naţionale, respectiv o probă creativ-artistică. Toate acestea urmărind promovarea contribuţiilor diferitelor culturi la patrimoniul şi modul de viaţă din România precum şi validarea dialogului intercultural ca factor esenţial pentru dezvoltarea viitoare a societăţii multiculturale româneşti şi europene, societate în care cunoaşterea celuilalt, de lângă noi, poate fi o resursă semnificativă pentru fiecare individ, dar şi o bogăţie prin care o comunitate dobândeşte o identitate mai puternică. Pregătirea pentru concurs în echipe aduce ca un rezultat adiţional învăţarea mecanismelor lucrului în echipă, dezvoltarea aptitudinilor de comunicare interpersonale şi al unui climat de încredere favorabil obţinerii de rezultate. Toate acestea pregătind o generaţie nouă care prin înţelegerea diversităţii se pregăteşte inclusiv de a face faţă provocărilor viitoare care o aşteaptă la părăsirea şcolii.

Concursul are și o probă creativ-artistic, ce se desfășoară în faza I și în cea națională. Echipele de la faza pe școală/ locală vor concura în cadrul unui eveniment cultural cu spectatori, la care vor prezenta momentele creativ-artistice pregătite pentru concurs și vor înregistra video evenimentul, în așa fel încât să se vadă integral producția scenică de maxim 10 minute și, de asemenea, să fie văzuți și spectatorii. O condiţie esenţială pentru această probă este aceea ca producţia artistică să oglindească interacţiunea dintre culturi şi nu să reproducă doar elemente separate ale fiecărei culturi.

Fiecare participant (elev, îndrumător artistic, însoţitor) va primi câte o diplomă de participare din partea ISJ Olt şi din partea Asociației “Divers” (care va oferi şi o insignă), în timp ce Echipele câştigătoare la faza naţională vor primi diplome și premii în bani din partea MEN, iar îndrumătorii artistici diplome.