Colegiul Naţional „Ion Minulescu” a primit certificatul „Şcoală Europeană”

386

Palatul Victoriei a fost astăzi, 20 mai, gazda ceremoniei de decernare a certificatelor „Școala Europeană”, competiție națională adresată unităților de învățământ, desfășurată anul acesta sub patronajul Parlamentului European, ajunsă la a XI-a ediție. În acest an s-au înscris în competiție 117 unități de învățământ din 35 de județe și din București, 65 de școli reușind să obțină certificatul „Școală Europeană”, printre acestea aflându-se şi Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina (s-a clasat pe locul 40, cu 138 puncte), care astfel şi-a reconfirmat titlul de „Scoală europeană” adjudecat în 2009. De la eveniment nu puteau lipsi reprezentanţii Oltului – Felicia Man, inspector general Inspectoratul Şcolar al Judeţului Olt, Aurelia Cotoşman – director CN Ion Minulescu şi Emil Albotă – secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. CN Ion Minulescu este cea de-a doua unitate de învăţământ din Olt care primeşte acest certificat, după ce şi Liceul Teoretic „Petre Pandrea” din Balş a primit această distincţie.

Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, Competiţia pentru obţinerea certificatului “Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale. Deși politica în materie de educaţie este stabilită de fiecare stat membru în parte, țările Europei convin asupra obiectivelor comune şi fac schimb de bune practici în domeniu. Uniunea finanţează programele în domeniul educației și formării profesionale care le permit cetăţenilor săi să valorifice cât mai bine posibilităţile de dezvoltare personală şi potenţialul economic al Uniunii. Parteneriatele școlare dezvoltate în cadrul acestor programe încurajează schimburile, cooperarea şi mobilitatea între instituţiile şi sistemele europene de educație și formare profesională.

Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii. Odată obţinut, certificatul ”Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. Certificarea școlilor cu titlul ”Școală Europeană” le conferă recunoștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut, determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

Ponta: Nicio țară nu poate să existe sau să aibă viitor dacă nu investește în Educație și în Sănătate

La evenimentul desfășurat la Palatul Victoria au participat, alături de reprezentanții școlilor premiate, de elevi și profesori, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, Ecaterina Andronescu, președinta Comisiei de învățământ din Senat, Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Angela Filote, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, Mădălina Mihalache, șefa Biroului de informare al Parlamentului European în România, dar reprezentantul Oltului în Ministerul Educaţiei Naţionale, proaspătul secretar de stat în Emil Albotă, venit să fie alături de Felicia Man, inspector general al IŞJ Olt şi Aurelia Cotoşman – directorul Colegiului Naţional Ion Minulescu din Slatina

„Ceea ce inițial a fost o excepție începe să devină o regulă, și anume că rezultatele excepționale pe care le obțin elevii noștri, pe care le obțin cercetătorii noștri, pe care le obțin sportivii noștri sunt recompensate în primul rând moral și financiar, bineînțeles, și sunt apreciate la adevărata lor valoare. Cred că locul Parlamentului României, al Guvernului este ideal pentru a reliefa lucrurile extraordinare pe care le fac mulți dintre cei mai puțin mediatizați care au succes în Educație, în Cultură, în Sport și care, de fapt, fac ca România să fie o țară care poate să aibă mai multă încredere în viitor.

Am dorit ca acest eveniment să aibă loc la Palatul Victoria pentru că nicio țară nu poate să existe sau să aibă viitor dacă nu investește în Educație și în Sănătate. Sunt cele două premise, avem rezultate bune în industrie, în agricultură, fonduri europene, mă bucur pentru aceasta, dar dacă nu avem Educație și dacă nu avem Sănătate, degeaba le avem pe toate celelalte”, a declarat premierul Victor Ponta.

Calitatea managementului unităţilor de învăţământ preuniversitar şi activităţile derulate în cadrul proiectelor europene ale acestora au fost principalele puncte de referinţă în obţinerea certificatului de «Şcoală Europeană» la care au aspirat şi în acest an liceele şi colegiile din România. Pe lista celor 65 de unităţi de învăţământ preuniveristare declarate câştigătoare în cadrul competiţiei naţionale «Şcoală Europeană» se află şi Colegiul Naţional Ion Minulescu din Slatina. Am fost mândru să particip, alături de conducerile ISJ Olt şi C.N. Ion Minulescu, la ceremonia de acordare a titlului de «Şcoală Europeană», care a avut loc astăzi la Palatul Victoria”, a precizat pe pagina sa de Facebook şi secretarul de stat în MEN, Emil Albotă.

CN Ion Minulescu, locul 40

În acest an s-au înscris în competiție 117 unități de învățământ din 35 de județe și din București, 65 de școli reușind să obțină certificatul „Școală Europeană”, potrivit datelor prezentate de subsecretarul de stat în MEN Liliana Preoteasa. Școlile declarate câștigătoare în competiție primesc o diplomă și o plachetă, precum și un premiu de 5.000 de lei, sumă care va fi utilizată pentru dotare.

De-a lungul celor 11 ediții ale competiției „Școala Europeană” în concurs s-au înscris 1.562 de unități școlare din toate județele. Dintre acestea, 376 au primit certificatul „Școală Europeană”. Acest certificat rămâne valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să se reînscrie în competiție dacă dorește să candideze pentru a-și reconfirma titlul obținut. Pentru reconfirmarea titlului, ca și pentru obținerea pentru prima oară a titlului, școala trebuie să dezvolte proiecte de parteneriat cu școli din Uniunea Europeană iar managementul școlii reflectat în documentele manageriale trebuie să fie coerent și performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educației. Dacă documentele nu dovedesc acest lucru, titlul se pierde pentru cei care l-au avut sau nu este câștigat de cei care candidează prima oară. Dintre 376 de școli câștigătoare ale competiției, 187 au pierdut titlul și numai 189 îl mai dețin în acest moment.

Colegiul Naţional Ion Minulescu Slatina şi-a reconfirmat acest titlu, după ce şi-l adjudecase pentru prima dată în 2009. Atunci s-a clasat pe locul 42 din 129 de unităţi de învăţământ participante, în timp ce în ediţia din acest an colegiul slătinean s-a clasat pe locul 40, cu 138 puncte, din 117 şcoli. Pe locul întâi s-a clasat Şcoala Gimnazială „Constantin Parfene” din Vaslui (179 puncte), fiind urmată de Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” Buzău (178 puncte) şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Vaslui (176 puncte).

Din zona Olteniei, doar Doljul şi Gorjul mai au unităţi de învăţământ printer cele 65 distinse cu titlul de Şcoală Europeană: Colegiul Tehnic nr.2 Târgu Jiu (locul 18); Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu” Târgu Jiu (26); Colegiul Național Economic ,,Gheorghe Chițu” Craiova (32); Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” Târgu Jiu (37); Școala Gimnazială Ghindeni-Dolj (49); Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova (56); Liceul „Traian Vuia” Craiova (62); Colegiul Național „Elena Cuza” Craiova (65).

Subsecretarul de stat în MEN Liliana Preoteasa a precizat la ceremonia de la Palatul Victoriei că patru dintre cele 65 de școli premiate anul acesta obțin pentru a patra oară certificatul de „Școală Europeană”: Colegiul Național „Ion Creangă” din București, Colegiul Național Economic „Gheorghe Tițu” din Craiova, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu și Școala gimnazială nr. 1 din satul Draxeni (județul Vaslui). Alte 18 școli primesc pentru a treia oară certificatul „Școală Europeană”.