Oltenii şi obiceiurile lor de campanie

49

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare nu a diferit, în Olt, faţă de celelalte perioade pre-scrutin. A lipsit forfota şi gălăgia de pe străzi (marşurile imense şi caravanele enervante), iar drumurile au fost mai puţin colorate decât la ultimele alegeri. La capitolul incidente, am stat cam la fel. Un mic scandal, mai mult fabricat decât real, şi ceva reproşuri la adresa unor edili părtinitori. Au mai fost şi câteva decizii ale Birourilor Electorale care au făcut ca sume importante băgate în materialele publicitare să fie trecute la pierderi…. În rest, totul a fost ca de fiecare dată. Cine a avut cu ce şi, mai ales, cu cine a bătut uliţele satelor să-i convingă pe olteni de ce sunt mai buni reprezentanţii lor decât ai celorlalţi. Cine nu, aşteaptă ca greşelile adversarilor să îndrepte electoratul spre lista lor de candidaţi.

La capitolul politicieni… toate-s vechi şi noi sunt toate. Am avut iarăşi politicieni care au intrat în cursă şi se agită de parcă ar fi deja câştigători, chiar dacă nimic nu le dă măcar speranţe că se vor afla printre laureaţi (a se vedea candidaţii PRM şi PP-DD, care nu mai este nici pe departe ceea ce a fost cu doi ani în urmă, dovadă că românii mai pot fi minţiţi/prostiţi cu televizorul). Am mai avut şi politicieni care şi-au făcut o campanie ,,cu papion”, cam străină electoratului oltean, obişnuit mai cu lucruri concrete… găleţi, ligheane, ceva ulei sau mălai, iar dacă nu se poate cel puţin o eşarfă, un tricou sau vreo şapcă.

În atare condiţii, surprizele nu vor fi chiar nişte surprize. Câştigătorii sunt deja cunoscuţi. Ce nu se ştie cu exactitate este cum se va împărţi feliuţa din tortul electoral care nu ajunge în mâinile Puterii. Curiozităţile legate de revenirea fostului partid de guvernământ în preferinţele electoratului, la cât se situează ,,Albă ca Zăpada” în clasamentul politic sau dacă USL mai trăieşte în ,,inimile” oltenilor, ne vor fi repede satisfăcute după închiderea urnelor