Sute de copii din Olt spun primul cuvânt şi fac primii paşi în prezenta tăticilor. Dacă înainte bărbaţii se sfiau să-şi asume îngrijirea micuţilor considerând acest lucru o treabă exclusiv a mămicilor, mai nou tot mai mulţi tătici aleg să intre în concediu paternal. Cei care o fac susţin că legătura lor cu copilul aflat la începutul vieţii este una foarte puternică, o experienţă unică. Chiar dacă nu uşoară, majoritatea susţin că ar repeta experienţa.
Pentru Mihai Marin, din Brebeni, dorinţa de a fi alături de băieţelul lui atunci când spune primul cuvânt sau face primul pas a fost mai puternică decât teama că nu se va descurca în rolul de… mămică. Înarmat cu puţinele cunoştinţe despre creşterea copilului, acumulate cu ani în urmă, odată cu venirea pe lume a primului născut, o fetiţă, bărbatul a intrat în concediul pentru creşterea lui Antonio. A învăţat în scurt timp că acest rol nu-i unul tocmai uşor.
,,Rolul de mămică nu-i nici greu nici uşor. Ca să faci faţă unui copil îţi trebuie răbdare. Uneori plânge că-l doare burtica, de la colici, alteori, mai târziu, pentru că îi ies dinţişorii. Trebuie să fii atent şi să observi tu de unde vine suferinţa lui pentru că el nu-ţi poate spune. Cu toate aceste momente dificile din viaţa unui bebeluş, nimic nu se compară cu momentele de tandreţe oferite de el. Simt că îmi explodează inima când dă mânuţele peste gâtul meu şi îşi pleacă pe umăr capul. Este ceva ce greu se poate descrie în cuvinte”, ne-a mărturisit tăticul care a ales să joace rolul de mămică. Omul recunoaşte că nu prea se înţelege cu cel mic atunci când vine vorba de masă.
,,Este mâncăcios, nu am de ce mă plânge. Mănâncă cam tot ce mănâncă un copil de vârsta lui. Problema este că nu întotdeauna vrea să mănânce. Uneori trebuie să alerg după el prin casă şi să mă joc în timp ce-i dau să mănânce, să-l înşel cumva. Să mă fac că mănânc şi eu ca să ia şi el. Când nu reuşesc sub niciun fel de formă să-l înşel, apelez la ajutorul soţiei”, ne-a mărturisit Mihai. El a recunoscut că lui Antonio nu-i prea place nici să-şi facă somnul de la prânz, iar când nu doarme este agitat.
,,În fiecare zi, la prânz, după ce mănâncă, trebuie să doarmă o oră, o oră şi jumătate. Nu vrea întotdeauna, iar când nu doarme este agitat. E cam supărat. Cu greu îi intri în graţii. Nu-i arde nici de joacă”, a mai susţinut tăticul.
„Nu-i nimic ruşinos…”
În ciuda momentelor dificile cărora a trebuit să le facă faţă, dacă ar fi cazul, tăticul ar lua-o de la capăt. ,,Dacă ar fi să o iau de la capăt, nu aş ezita. Să fii alături de copilul tău când face primii paşi sau spune primele cuvinte sunt momente unice pe care, eu consider că, niciun părinte nu ar trebui să le rateze pentru nimic în lume”, a afirmat Mihai. El ne-a mărturisit că, primul cuvânt spus de micuţul Antonio a fost ,,ta-ta”.
Spre deosebire de fetiţă, care a fost şi este mult mai ataşată de mamă, pentru că a crescut mai mult cu ea, Antonio este ataşat de amândoi.
,,Este foarte ataşat de mine dar şi de mama lui. Fetiţa a fost şi este mai ataşată de mamă. Nici nu avea cum să fie altfel când, la servicu fiind, eşti mai tot timpul plecat de acasă. Dacă se mai întâmplă să mergi şi în diverse deplasări, unele chiar lungi, când revii pentru copil eşti, practic, un străin. El, mic fiind, nu te mai recunoaşte uşor. Se întâmplă să constatăm că este mai ataşat de rudele apropiate decât de tine ca părinte”, a susţinut omul. El le-ar recomanda tuturor tăticilor să stea alături de copii lor atunci când sunt la început de drum.
Cât priveşte obligativitatea ca fiecare tătic să stea măcar o lună în concediu paternal, Mihai consideră că este o decizie benefică atât pentru copil cât şi pentru tătic.
,,Nu-i nimic rău şi nici ruşinos să-i schimbi pampersul copilului, să o ajuţi pe mamă când îi face baie sau, mai ales, să te joci cu el. Se crează o legătură extrem de puternică între tine şi copil”, a susţinut acesta.
15% dintre „mămici” sunt tătici
Asemeni lui Mihai, sute de tătici au ales să intre în concediu paternal. Potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţii Sociale Olt, aproape 15% dintre persoanele aflate în Olt în concediul pentru creşterea copilului sunt bărbaţi.
,,La nivelul judeţului Olt din cele 1917 persoane care primesc indemnizaţii pentru creşterea copilului, 1638 sunt femei, iar diferenţa de 279 sunt bărbaţi. În privinţa stimulentului de inserţie, din cele 550 persoane, 250 sunt femei, iar restul de 300 sunt barbaţi”, a declarat Mariana Bănică, purtătorul de cuvânt al AJPIS Olt.
Potrivit legislaţiei, tăticii au obligaţia de a se ocupa de îngrijirea copilului cel puţin o lună de zile. În caz contrar, mămica aflată în concediu pentru creşterea copilului pierde contravaloarea indemnizaţiei pentru o lună de zile. Cu toate acestea, puţini la număr sunt tăticii care, după ce au decis să le lase pe soţii să aibă grijă de cei mici, aleg să rămână acasă lângă bebeluşi, fie şi pentru o perioadă scurtă. Ei preferă, susţin reprezentanţii AJPIS Olt, să piardă banii decât să intre în concediu paternal. Cei mai mulţi invocă problemele la serviciu pentru a scăpa de… schimbatul scutecelor celor mici.
Potrivit legislaţiei în vigoare, părintele aflat în concediul pentru creşterea copilului primesc de la stat 85% din media salariului din ultimul an, dar nu mai puţin de şase sute lei. La aceşti bani în primii doi ani de viaţă se adaugă alocaţia care este de 200 lei.
Suma pe care urmează să o primească părintele care intră în concediu pentru creşterea copilului contează. De cele mai multe ori cei doi soţi îşi fac calculele înainte de a lua o decizie în acest sens.