O stea pe semicerc

99

Handbalista Luciana Marin este pe cale de a realiza eventul cu echipa sa de club HCM Baia Mare, după ce a câştigat Cupa României în faţa fostei sale echipe HCM Roman, scor 23-21. După trei victorii din tot atâtea meciuri în play-off-ul Ligii Naţionale de handbal, HCM Baia Mare este tot mai aproape de a câştiga şi titlul de campioană naţională, iar un mare merit pentru această performanţă îl are şi hanbalista născută la Slatina, Luciana Marin

După ce a jucat un an în Liga Naţională pentru KZN Slatina, Luciana Marin s-a transferat în 2009 la Oltchim Rm. Vâlcea. În ultimele trei sezoane a fost împrumutată de campioana României la Ştiinţa Bacău şi HCM Roman, iar din 1 iulie 2013 a devenit jucătoarea vicecampioanei naţionale, de la acea vreme, HCM Baia Mare pentru trei sezoane. Din cele 22 de meciuri din campionatul regulat al Ligii naţionale de handbal, Luciana a jucat 21 de meciuri înscriind 70 de goluri. HCM Baia Mare a câştigat Cupa României şi este la un pas de a lua şi titlul de campioană naţională, având trei victorii din tot atâtea posibile în play-off. Mai are de jucat două meciuri cu Dunărea Brăila şi unul cu formaţia din Braşov, Corona, băimărencele fiind favorite la câştigarea titlului.

O familie de sportivi

După ce şi-a trecut în palmares toate titlurile naţionale la nivel de cadete şi junioare, acum Luciana Marin a ajuns, cum era şi normal, în lotul echipei naţionale a României, jucând anul trecut pentru prima dată la un Campionat Mondial

Handbalul a fost primul sport ales de Luciana Marin, cea care – venind dintr-o familie de sportivi – a descins pe semicercuri pe când avea 9 ani. Opţiune firească, mai ales că sora ei practica acest sport. Au existat, însă, momente în care s-au strecurat şi regretele, dat fiind că handbalista a avut până acum o carieră marcată de multe accidentări. În ciuda acestui fapt, însă, Luciana a fost campioană naţională la toate nivelurile de juniorat, face parte din  lotul naţional al României, după ce a trecut pe la reprezentativele de junioare şi tineret, şi a fost cea mai bună marcatoare a HCM Baia Mare în Liga Campionilor.

Născută pe 13 octombrie 1988, Luciana şi-a început cariera handbalistică la CSS-LPS Slatina, sub îndrumarea antrenorului Victor Dăbuleanu, cel care a dat numeroase jucătoare pentru handbalul românesc, deşi Slatina n-a făcut niciodată performanţă în primul eşalon. „Ii mulţumesc pentru ajutorul pe care mi l-a oferit şi pentru că m-a învăţat lecţii care îmi folosesc şi azi”, spune Luciana Marin la adresa primul său antrenor. 

Luciana provine dintr-o familie de sportivi: tatăl ei a practicat fotbalul şi luptele, în timp ce sora ei a jucat handbal şi a fost vicecampioană naţională la suliţă atât la tineret, cât şi la senioare. De altfel influenţată de sora ei a ajuns Luciana pe semicercuri. „Au existat în cariera mea momente în care m-am întrebat de ce am ales handbalul, pentru că m-am confruntat cu foarte multe accidentări. Din cauza acestora, de altfel, chiar începusem să regret opţiunea mea pentru acest sport”, mărturiseşte Luciana.

 Handbalista slătineancă se mândreşte şi cu faptul că a câştigat cu HCM Baia Mare Supercupa României, fiind în acelaşi timp cea mai bună marcatoare a HCM-ului în Liga Campionilor. „Am avut un parcurs bun în Liga Campionilor, zic eu, nimeni nu cred că se aştepta să ne calificăm în grupele principale şi să facem puncte. Cu răbdare şi muncă se pot face lucruri bune şi frumoase la HCM Baia Mare”, spune Luciana. 

„Dorinţa şi ambiţia de a arăta că nu am ajuns întâmplător în grupele Champions League au fost principalele noastre calităţi”, mărturiseşte Luciana care a rămas fermecată de publicul băimărean. „Este o atmosferă superbă aici, la Baia Mare. Cred că oricine şi-ar dori să joace într-o asemenea sală, cu astfel de suporteri. Publicul din Baia Mare chiar este pentru HCM al 8-lea jucător! Sperăm să fie în continuare alături de noi, să ne susţină aşa cum a făcut-o mereu, şi în momentele bune, şi în cele mai grele. Sperăm ca suporterii noştri să aibă răbdare pentru că încet, încet rezultatele mult dorite de fiecare dintre noi vor apărea!”, mai spune handbalista descoperită de Victor Dăbuleanu, singurul antrenor care a dus Slatina în Liga Naţională 

În afara semicercului

Mulţi dintre noi am urmărit-o pe Luciana cum se dăruieşte pe teren în fiecare meci, indiferent că a jucat pentru Slatina, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Roman sau Baia Mare, însă puţini sunt cei care o cunosc pe Luciana în afara semicercului.

„Îmi place să ascult muzică în timpul liber, iar atunci când programul îmi permite îmi place să stau alături de cei dragi. Inainte de partidele dificile nu am tabieturi, încerc doar să cântăresc cu încredere şi calm importanţa fiecărui meci. După joc îmi sun familia sau îl sun pe Daniel Bărbuţi, antrenorul care m-a ajutat în situaţii mai puţin uşoare din viaţa mea. Este ca un al doilea tată pentru mine şi întotdeaua ţin cont de sfaturile dânsului”, mărturiseşte viitoarea, probabil, campioanăa României.

Pentru prima dată la Mondiale

Luciana Marin, centrul de la HCM Baia Mare, a jucat la sfârşitul anului trecut pentru prima dată la Mondiale. Privită ca o jucătoarea de mare perspectivă, Luciana Marin a fost transferată de Oltchim, la Rm. Vâlcea, încă de la 18 ani. Nu a apucat însă să debuteze în tricoul „galacticelor”, fiind mereu împrumutată la alte echipe. Cu toate acestea, Luciana şi-a găsit locul în reprezentativa României, o naţională din care fac parte foarte multe jucătoare din generaţie ei, care au multe de demonstrat.

„Avem un obiectiv, dar să nu se uite că am schimbat generaţiile, suntem multe debutante şi o să fie un pic mai greu. Suntem acum la lot foarte multe fete din generaţia 1988-1989 şi ne dorim foarte mult să arătăm că avem şi noi valoare. Că nu am ajuns degeaba până aici”, spunea Luciana înainte de debutul său la Campionatul Mondial.