Oltul, din nou sub ape…

74

UPDATE ora 19.00

Echipele specializate ale ISU Olt acționează în continuare în zonele afectate de inundații din județ pentru salvare animale, înălțare diguri și asanare apă din anexe și locuințe.

O autospecială de intervenție și o barcă pneumatică acționează pentru salvarea a 88 de animale dintr-un adăpost aflat într-o zonă mai joasă din comuna Baldovinești. Intervenția în zonă se poate executa numai cu ajutorul bărcii pneumatice cu motor.

În comuna Icoana, au fost suplimentate forțele și mijloacele de intervenție cu 12 pompieri, un autocamion și o barcă pneumatică. În total sunt peste 50 de lucrători MAI (pompieri, jandarmi și polițiști) care au executat canale de scurgere a apei, au înălțat diguri de nisip în zonele cu risc de inundații și au prealarmat populația din localitate. Aceștia sunt sprijiniți de echipe de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt și membri ai SVSU Icoana, acțiunile fiind coordonate de Prefectul județului Olt – Silviu NEACȘU, Vicepreședintele C.J.S.U. Olt – Paul STĂNESCU și Inspectorul Șef al ISU Olt – Colonel Marian PICĂ.

În comuna Morunglav, 15 pompieri și membrii SVSU Morunglav acționează pentru înălțarea unui dig de protecție a malului râului Olteț. În zona respectivă există riscul, în funcție de debitul apei, să fie inundate curți și grădini, casele fiind situate la circa 60 de metri de malul apei.


 

Peste 150 de pompieri militari, sprijiniți de echipaje de la I.P.J. Olt, I.J.J. Olt și membrii ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au fost angrenaţi în ultimele 24 de ore în misiuni de limitare a efectelor produse de ploile torențiale căzute în majoritatea localităților județului Olt. Au fost primite prin intermediul S.N.U.A.U. -112 circa 400 de apeluri prin care s-a solicitat sprijin pentru intervenții în diverse situații de urgență, 113 solicitări au fost pentru intervenții la inundații, la acestea acționând echipaje ale I.S.U. Olt și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților afectate.

Județul Olt se află în acesta perioadă sub incidența atenționărilor meteorologice și hidrologice de ploi și creșteri de debite și niveluri. Din cauza precipitațiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore, din 33 de localități ale județului au fost primite solicitări pentru intervenții de asanare a apei din curți, grădini, anexe si locuințe. În baza rapoartelor telefonice ale primăriilor din județ și deplasărilor în teren ale președintelui C.J.S.U. Olt, datele centralizate sunt următoarele:  Străzi comunale afectate – 15,3 km; Drumuri comunale afectate – 9,5 km; Drumuri județene afectate – 4 km; Suprafețe agricole inundate – 380 hectare; Locuințe afectate – 47; Curţi/grădini afectate – 583; Poduri afectate – 5; fântâni inundate – 20; un obiectiv economic afectat în comuna Coloneşti.

De asemenea, din cauza fenomenelor meteo periculoase, nu toți elevii Liceului din Potcoava și Școlii Generale Cârlogani nu au putut ajunge la școala în condiții de siguranță. Echipe formate din lucrători M.A.I patrulează în toate localitățile posibil a fi afectate de inundații.

Centenară salvată de pompierii olteni

Pompierii de la Detașamentul Slatina în timp ce interveneau pentru asanarea apei din anexe și locuințe, pe strada Grădiște, din municipiul Slatina, au fost anunțați de dispeceratul ISU Olt despre un apel primit pe 112 care anunța că pe aceeași stradă, locuiește o bătrână, în vârstă de 100 de ani, cu probleme medicale, cu care rudele nu pot lua legătura. Echipajul s-a deplasat la locuința indicată, în curte fiind apă de aproximativ un metru. Ușa locuinței era blocată, iar într-un dormitor a fost văzută femeia, lângă patul din cameră, în apă până la nivelul genunchilor. Militarii au spart geamul camerei, au deblocat ușa casei și au reușit să ajungă la bătrână. Pacienta a fost preluată de echipajul SMURD sosit în sprijin și transportată, conștientă, cu hipotermie ușoară, la UPU Slatina.

O altă intervenție de salvare a avut loc in comuna Osica de Jos, unde, trei persoane au fost surprinse de viitură într-un utilaj agricol. Pentru salvarea acestora au intervenit pompierii de la Garda Osica și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate. Cu ajutorul unei bărci pneumatice, femeia și cei doi bărbați blocați în utilaj au fost duși în locul amenajat de administrația locală, ulterior aceștia s-au întors în locuințe.

Pompierii militari și civili au mai acționat și pentru evacuarea a 22 de persoane din localitățile Priseaca, Teslui, Găneasa și Piatra Olt. Acestea au fost cazate la rude. Echipajele ISU Olt au mai acționat și pentru evacuarea a 98 de animale în comuna Teslui. Astăzi, la ora 13.00, 30 de pompieri interveneau cu motopompe transportabile și remorcabile și ejectoarele de ape mici din dotarea autospecialelor, pentru asanarea apei din curți și anexe gospodărești în orașele Balș și Scornicești și comunele Morunglav, Osica de Jos și Icoana.