Programată să debuteze pe 2 mai, cea de-a IX-a ediţie a Olimpiadei Liceelor a fost amânată câteva zile din cauza vremii nefovorabile ce a fost anunţată. Aşa se face că startul ediţiei din acest an s-a dat luni, 5 mai, de la orele 10.00, când s-au lansat candidaturile celor care vor să fie ”europarlamentari de Slatina”, iar după-amiaza, de ora 17.00 au avut loc primele meciuri de fotbal la LPS și la C.N. Ion Minulescu și de la 17.30 meciurile de baschet masculin la C.N. Radu Greceanu.
Bugetul alocat celei de-a IX-a ediţie a Olimpiadei Liceelor, ce se va desfăşura în perioada 5-24 mai, este de peste 420.000 lei, urmând să se acorde câte 9.000 lei/liceu pentru secţiunea de abilităţi practice, 1.500 lei/liceu pentru secţiunea „Europarlamentarul de Slatina”; dotări la alegere în valoare de 35.000 lei – liceului clasat pe locul I; 20.000 lei – liceului clasat pe locul II; 15.000 lei – liceului clasat pe locul III; 10.000 lei – liceului clasat pe locul IV; 3.000 lei/liceu – premiu de participare pentru unităţile de învăţământ clasate pe locurile V-IX; 1.500 lei liceului cu cea mai bună galerie.
Consiliul Local şi Primăria municipiului Slatina organizează anul acesta, împreună cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Olt, cea de-a IX-a ediţie a concursului „Olimpiada Liceelor”, un programul de stimulare a performanţei adresat elevilor din învăţământul preuniversitar, ciclurile secundar inferior şi secundar superior din Slatina. Programul este constituit din probe competiţionale cu caracter educativ, artistic şi sportiv, la care se pot înscrie toate liceele din municipiul Slatina.
Anul acesta manifestarea „Olimpiada Liceelor” se desfăşoară pe şase secţiuni:sport, discipline de învăţământ, artistică, abilităţi practice, voluntariat, Europarlamentarul de Slatina. La secţiunea sport vor avea loc întreceri la sah, atletism, fotbal, baschet şi tenis de masă, în timp ce la disciplinele de învăţământ liceenii îşi vor prezenta abilităţile şi cunoştiinţele la matematică şi informatică, limba română şi istorie, geografie-biologie, fizică-chimie şi limbi străine. La secţiunea artistică, probele de concurs sunt: miss, mister, interpretare muzicală, desene graffiti, dans şi majorette. Secţiunea abilităţi practice constă în lucrări de întreţinere şi reparaţii efectuate în cadrul unităţii de învăţământ, stabilite de juriul manifestării şi conducerea liceului, în valoare de 9000 lei, în timp ce secţiunea voluntariat constă în implicarea elevilor în orice fel de acţiune umanitară, de ecologizare, de protecţia mediului, etc acţiunile menţionate anterior nu au caracter limitative.
În fine, secţiunea „Europarlamentarul de Slatina” constă în desemnarea din partea fiecărui liceu a unui elev participant care îşi va susţine platforma sa de prezentare, ideea, scopul şi obiectivele principale pe care urmăreşte a le realiza. Ponderea acestei probe este de 20% din punctajul final şi a avut loc pe 5 mai la CNV Nicolae Titulescu. Proba teoretică a acestei secţiune se va susţine pe data de 17 mai şi constă în evaluarea cunoştinţelor generale cu privire la Uniunea Europeană. Ponderea acestei probe este de 50% din punctajul final, urmând ca pe 22 să aibă loc dezbaterea publică televizată, emisiune realizată special în acest scop la OLT TV. În funcţie de felul în care reuşeşte să se remarce fiecare concurent, de prestaţia prin care a atras atenţia, campania sa de promovare, activitatea şi ideile sale de-a lungul acestei perioade, în data de 23 mai susţinătorii fiecărui candidat vor vota pentru alesul lor. Ponderea voturilor este de 30% din punctajul final.
Toţi cei care doresc să voteze la această probă au obligaţia de a merge la liceu să se înscrie. Fiecare liceu în parte are obligaţia de a aduce la primărie listele cu votanţii pentru a le centraliza. Nu se vor face liste suplimentare, astfel încât vor avea dreptul să voteze doar cei care figurează pe aceste liste. Elevul câştigător al acestei probe este cel care va obţine cel mai mare punctaj la cele trei probe pe care le va susţine.
Echipelor clasate pe primele 4 locuri le va fi acordată suma de 100 Lei pentru fiecare punct obţinut în urma desfăşurării probelor de concurs. Suma va fi împărţită în mod egal între membrii echipajului (elevi şi profesorul/antrenorul îndrumător). Excepţia o constituie proba de voluntariat. În urma centralizării punctajelor obţinute în probele de concurs se realizează clasamentul final al programului de stimulare a performanţelor – Olimpiada liceelor, unităţile de învăţământ desemnate câştigătoarele primelor patru locuri fiind premiate de organizatori cu dotări/lucrări la alegere.