Roşia de Izbiceni, pe rafturile din supermarket-uri

413

Legumicultorii din Izbiceni, în ciuda renumelui câştigat în timp datorită calităţii roşiilor cultivate aici, nu se aleg cu prea mulţi bani după un an de muncă asiduă în solarii. Cel mai mult au de câştigat de pe urma muncii lor samsarii din ţară, cărora sunt nevoiţi să-şi vândă legumele en-gross. Pentru ca veniturile să crească, fermierii din aceasă comună s-au decis să se asocieze şi să înfiinţeze un centru de colectare. De aici vor să livreze legumele către supermarket-uri şi chiar comercianţilor din afara ţării.

 

Deşi încep munca în solar, în fiecare an, pe la mijlocul lunii decembrie, reuşind să vândă la preţ bun o mare parte din roşiile produse, legumicultorii din Izbiceni nu reuşesc să se laude la final cu un profitul pe măsura muncii depuse. Sătui să-i mai îmbogăţească pe samsari, cărora sunt nevoiţi să le vândă mare parte din producţie, fermierii din această comună s-au decis să se asocieze. Vor să facă o cooperativă care să aibă drept obiectiv valorificare superioară a legumelor, prin intermediul unui centru de achiziţie a legumelor. De aici, roşiile, castraveţii, ardeii, vinetele sau varza ar urma să ajungă în marile lanţuri de magazine din ţară şi din afara ei. Pentru că legumicultorii îşi doresc nu doar ca roşiile să ajungă pe rafturile supermarket-urilor din ţară, dar şi pe pieţele din afară, aşa cum se întâmpla cu peste 20 de ani în urmă. Astfel preţul obţinut pe legume va fi mai mare decât cel primit de la samsari, iar desfacerea asigurată pentru o perioadă lungă de timp.

Primii paşi spre atingerea obiectivul propus au fost făcuţi zilele trecute, când legumicultorii din Izbiceni s-au întâlnit, la iniţiativa primarului Mircea Velica şi invitul – deputatul Alexandru Stănescu, cu directorul de de achiziţii pentru România al Kaufland, Nicolai Bingenheimer. ,,Astăzi facem un pas impotant în atingerea dezideratului nostru de a înfiinţa un depozit de preluare a legumelor astfel încât dumneavoastră să puteţi să vă livraţi marfa organizat la supermarket-uri. Îl avem în mijlocul nostru pe directorul de achiziţii al Kaufland România pentru a vă spune lucruri interesante despre cum ar trebui să procedăm pentru a intra într-o relaţie de durată cu lanţul de market-uri”, a spus Velica.Nicolai Bingenheimer le-a explicat celor aproape 200 de legumicultori care sunt condiţiile minime pentru a colabora cu firma pe care o reprezintă şi de ce este important pentru firma pe care o reprezintă să existe un contract care să statueze relaţia dintre ei şi Kaufland. Cât priveşte politica firmei pe care o reprezintă, neamţul care s-a îndrăgostit nu doar de românca pe care a luat-o de soţie, ci şi de ţara noastră, aceasta prevede ca banii câştigaţi în România să se reîntoarcă către statul român sub formă de taxe şi impozite. ,,De ce să importăm roşii din Italia când roşiile româneşti sunt cele mai bune din lume. Noi dorim să le luăm din ţară doar că ne trebuie un un contract ferm din respect pentru clienţi. Vrem ca atunci când trebuie să ni se livreze o anumită cantitate dintr-un anumit produs să fim siguri că acest lucru se întâmplă” a susţinut Bingenheimer. Astfel de discuţii vor mai avea loc şi în perioada următoare pentru punerea la punct a tuturor amănuntelor în demararea colaborării dintre legumicultorii din Izbiceni şi cunoscutul lanţ de supermarket-uri.

Demersul de înfiinţare a unui centru de colectare este salutat de toţi fermierii nu doar din localitate, ci şi din zonă.

,,Este important să scăpăm de grija valorificării producţiei. Este partea cea mai grea chiar dacă noi avem, cei mai mulţi, vorbesc, mijloace de transport pentru a ne deplasa în marile pieţe din ţară. Nu putem sta cu maşinile acolo până vindem toată marfa la kilogram şi suntem nevoiţi să o dăm la samsari la un preţ mult mai mic. Practic, noi obţinem doar jumătate din preţul luat pe roşii chiar dacă suntem cei care investim în producţii şi nu sunt bani puţini. Carburantul e scump, sămânţa e şi ea scumpă, iar de muncă, nu mai spun câtă este. Pentru roşiile acestea extratimpurii cu care eu voi ieşi pe piaţă la începutul lunii viitoare am început semănatul înainte de sărbătorile de iarnă”, ne-a declarat Vaşile Golgojan, viceprimarul comunei Izbiceni, unul dintre legumicultorii care ies primii cu roşiile la piaţă ca urmare a soiurilor extratimpurii folosite, dar şi a solariilor ultramoderne deţinute.

De aceeaşi părere sunt sutele de fermieri din Izbiceni care cultivă legume în sistem protejat, pe mai bine de 600 ha. Evident că mare parte din suprafaţă este cultivată cu binecunoscutele roşii de Izbiceni care, în ciuda faptului că nu au fost omologate şi nu au devenit marcă înregistrată, reprezintă o adevărată carte de vizită nu doar pentru comună, dar şi petru judeţ.