Primăria Slatina îi bagă şi pe liceeni în… alegeri

90

Toţi tinerii din Slatina vor fi implicaţi în scrutinul electoral din luna mai, chiar dacă nu au 18 ani. Asta pentru că municipalitatea olteană va introduce o nouă probă la ediţia din acest an a Olimpiadei Liceelor. Tinerii din instituţiile preuniversitare din localitate îşi vor desemna… europarlamentarul. Cel care va câştiga această întrecere nu va fi recompensat cu un loc în Parlamentul European, pe care cu siguranţă îl va putea vizita, ci cu o sumă importantă.

 

O probă la modă…

Reprezentanţii Primăriei Slatina, organizatoarea Olimpiadei Liceelor, manifestare devenită tradiţională, se ţin de cuvânt. Şi în acest an introduc o probă nouă în întrecerea liceenilor din municipiul: ,,Europarlamentarul Slatinei”. Ideea acestei probe a venit de la organizarea în aceiaşi perioadă cu competiţia liceenilor a scrutinului în urma căruia România îşi va desemna cei 32 de europarlamentari care o vor reprezenta la Bruxelles în viitorii cinci ani.

Astfel, mai marii Slatinei vor să le dezvolte tinerilor spiritual civic şi să-i determine să se implice activ în viaţa cetăţii.

,,Este important ca tinerii, de la o vârstă cât mai fragedă, să nu asiste nepăsători la viaţa politică, ci să se implice activ. Ei nu sunt doar cei mai bine informaţi cetăţeni ai comunităţii, dar sunt şi principalii destinatari ai deciziilor luate de oamenii politici”, a susţinut edilul Slatinei, Minel Prina.

 

Competiţie serioasă

Autorităţile pregătesc un regulament care să permită câştigarea noii probe din cadrul competiţiei de către liceanul care îndeplineşte cel mai bine un cumul de criterii, printre care şi cel privind cunoştinţele despre instituţiile europene şi rolul acestora.

Potrivit primarului Minel Prina, fiecare liceu îşi va desemna la această probă un candidat. Acesta va trebui să defăşoare o serie de activităţi specifice unui scrutin adevărat.

,,Vrem să fie o competiţie cât mai aproape de cea reală. Candidaţii vor avea parte de o lansare oficială şi li se va pune la dipoziţie un buget pentru campanie, pe care pot să-l cheltuie pe materiale promoţionale, organizarea de întâlniri cu electoratul licean…  Scrutinul propriu-zis va avea loc în ultima zi a Olimpiadei Liceelor. În urma alegerilor ce vor fi organizate vom afla cine este ,,Europarlamentarul Slatinei”, a susţinut primarul Slatinei.

 

Europarlamentarul licean mai bună decât cei din PE

Pentru că, în plus, faţă de candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din aceeaşi perioadă, liceenii-candidaţi vor trebui să demonstreze că au cunoştinţe temeinice despre instituţiile UE, şeful administraţiei slătinene e convins că acesta va fi mai bun decât politicienii trimişi la Bruxeles.

,,Sunt sigur că, oricare va fi «Europarlamentarul Slatinei», va fi mai bun decât orice candidat la PE, propus de partidele politice”, a declarat edilul.

Până acum, autorităţile au decis ca ,,Europarlamentarul Slatinei”, ce va fi desemnat prin vot în ultima zi a competiţiei, să primească o sumă importantă drept premiu. Noi le sugerăm să ia în calcul şi posibilitatea ca liceeanul câştigător a celei mai noi probe a Olimpiadei liceelor să poată să ajungă şi la propriu în Parlamentul European. Evident, în vizită.

 

Guvernul le dă planul peste cap…

Ajunsă la a noua ediţie, Olimpiada Liceelor era prevăzută să debuteze pe 2 mai. Declararea acestei zile ca nelucrătoare, creză ceva emoţii organizatorlor cu privire la impactul primei zile a manifestării în rândul liceenilor. Autorităţile iau însă în calcul şi decalarea datei cu o zi  deschiderea ediţiei din acest an a uneia dintre cele mai reprezentative întreceri între liceenii dintr-o localitate a ţării..

,,O decizie cu privire la ziua în care va debuta în acest an Olimpiada Liceelor va fi luată zilele acestea, după o cunsultare a dascălilor”, a afirmat primarul Minel Prina. Cât priveşte bugetul alocat ediţiei din acesta an a manifestări, edilul a precizat că el va fi comparabil cu cel de anul trecut.