Sistemul de supraveghere al municipiului Slatina va ajunge, în următorii doi ani la 300 de camere video. Autorităţile au luat decizia de a dubla camerelor de supraveghere după ce s-au convins de utilitatea lor. Ele vor fi achiziţionate din fonduri europene şi vor fi montate pe străzile periferice şi în parcările din spatele blocurilor.
Un sistem util autorităţilor
Zeci de infracţiuni sau accidente sunt documentate lunar de oamenii legii din Slatina cu ajutorul imaginilor furnizate de cele aproape 170 de camere de luat vederi din municipiu. Sistemul de supraveghere ajută autorităţile şi-i face pe oameni să se simtă mai în siguranţă.
,,În fiecare lună avem zeci de solicitări venite din partea Poliţiei locale sau a celei municipale, a SRI sau Poliţiei Transporturi Feroviare, pentru a le pune la dispoziţie anumite imagini de pe camerele de supraveghere, în vederea soluţionării unor plângeri sau a unor cauze aflate în cercetare”, a afirmat Cristian Cizmaru, administratorul public al Slatinei.
Ultima ,,mână de ajutor” dată de camerele de supraveghere montate în Slatina oamenilor legii a fost luna trecută când imaginile au condus la identificare membrilor unei reţele de infractori minori, specializaţi în spargerea de autoturisme.
,,Am ales să facem publice o serie de imagini care-i înfăţişează pe cei certaţi cu legea pentru a-i descuraja pe cei care au în gând să încalce legea. Trebuie să ştie că nu vor fi greu de descoperit, cu ajutorul imaginilor video surprinse de camerele de supraveghere”, a susţinut primarul Slatinei Minel Prina.
Umăriţi dar mulţumiţi
Cei mai mulţi dintre locuitorii municipiului consideră eficient sistemul de supraveghere al munipiului.
,,Consider că sistemul de supraveghere este foarte util. Eu unul am beneficiat de ajutorul lui şi sunt sigură că şi alţii au făcut la fel. Cred că nu ar fi rău să se monteze camere de supraveghere şi prin parcările din spatele blocurilor, prin cartierele mai mărginaşe pentru că acolo se întâmplă cele mai multe spargeri”, ne-a declarat unul dintre locuitorii chestionaţi pe această temă.
,,E bine cu aceste camere pentru că, vedeţi, mulţi dintre noi sunt certaţi cu normele de convieţuire. Se pun flori, ei le smulg, ies cum ies de la discotecă, distrug băncile şi chiar se dedau la tot felul de fapte reprobabile. Eu una mă simt mai în siguranţă dacă ştiu că mulţi dintre cei care ar putea să-mi facă rău se feresc pentru că s-ar putea să fie identificaţi după imaginile furnizate de camerele de luat vederi”, a susţinut o femeie trecută de prima tinereţe.
Mai vor camere de supraveghere
Autorităţile vor să dubleze sistemul de supraveghere a municipiului Slatina dar nu cu bani de la bugetul local, ci de la UE.
,,Avem în intenţie să extindem sistemul de supraveghere pentru că şi-a dovedit eficienţa în tot acest timp. Nu avem bani prevăzuţi pentru aşa ceva în bugetul pe acest an pentru că intenţionăm ca extinderea să o facem printr-un proiect european. Vrem să ajungem la vreo 300 de camere video”, a afirmat primarul municipiului Slatina, Minel Prina.
Potrivit acestuia, zonele care urmează a fi monitorizate prin camerele ce vor fi achiziţionate cu bani de la UE sunt străzile secundare şi parcările din spatele blocurilor.
,,În momentul de faţă avem monitorizate instituţiile publice, dar şi intersecţiile principale şi zonele cele mai aglomerate din Slatina precum şi oraşul vechi. Următorul pas va fi făcut în direcţia monitorizării parcărilor din spatele blocurilor, dar şi a străzilor secundare mai importante din cartierele mărginaşe”, a mai spus edilul.
Urmăriţi pe banii europenilor
Primele 150 de camere de supraveghere au fost montate în Slatina în urmă cu mai bine de şase ani şi a costat, conform afirmaţiilor primarului de la acea dată, Darius Vâlcov, 1,5 milioane de euro. Ele au fost montate în principalele intersecţii, la intrarea în unităţile de învăţământ, dar şi în instituţiile din subordine administraţiei locale. Decizia de la acea dată a autorităţilor a nemulţumit mare parte dintre cetăţeni care se considerau urmăriţi. În cadrul unui proiect cu finanţare europeană, municipalitatea a mai montat alte 17 camere de supraveghere, în zona oraşului vechi.
Autorităţile slătinene speră ca extinderea sistemului de supraveghere ce urmează să fie făcută pe banii europenilor să se finalizeze în următorii doi ani.
Dacă extinderea sistemului nu ridică probleme autorităţilor, finanţarea fiind mai mult ca sigur achiziţionată cu ajutorul banilor accesaţi prin intermediul programelor europene, nu la fel stau lucrurile când vine vorba de personal.
Cu ochii în mai multe direcţii
Camerele de supraveghere din municipiu sunt unele ultrapreformante, care permit filmarea şi pe timp de noapte şi pot, la nevoie, apropia imaginea.Doar că acest lucru trebuie să-l facă unul dintre operatorii care supraveghează sistemul.
,,Din păcate personalul necesar supravegherii sistemului este total insuficient. Ne gândim la o modalitate pentru a putea urmări şi supraveghea îndeaproape monitoarele din centrul de comandă. O variantă ar fi externalizarea acestui serviciu”, au declarat reprezentanţi ai Primăriei Slatina.
Potrivi reprezentanţilor Poliţiei locale, monitoarele care redoau imaginile preluate de camerele video sunt urmărite de doar doi angajaţi. Acest lcuru face ca multe infracţiuni să nu poată fi anticipate ci doar clarificate ulterior.