Unul din patru olteni, fără asigurare medicală

58

Peste o sută de mii de olteni, reprezentând un sfert din populaţia judeţului, nu au dreptul la servicii medicale gratuite şi la medicamente compensate. Ei nu au calitatea de asigurat medical şi nici nu fac parte din categoriile scutite de lege.

 

Toţi asiguraţii care sunt invalidaţi de CJAS şi devin neasiguraţi primesc pachetul minimal de servicii medicale care le asigură asistenţa de urgenţă. Pentru tot ce depăşeşte limitele acestui pachet, aceştia vor scoate bani din buzunar, în cazul în care vor să evite costul unei spitalizări costisitoare sau al unor investigaţii performante, au o portiţă de scăpare. La cerere, pot redeveni asiguraţi plătind contribuţia restantă.

,,În prezent, în evidenţele instituţiei de sănătate figurează 334.680 de persoane asigurate, în timp ce 110.085 sunt neasigurate”, a susţinut directorul CAS Olt, Florin Ciocan.

Numărul este îngrijorător de mare, susţin specialiştii. Cei mai mulţi dintre neasiguraţi locuiesc în mediul urban şi sunt fie tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, fie persoane în vârstă, fără pensie.

,,Persoanele neasigurate beneficiază doar de pachetul minimal de servicii medicale”, a precizat Constanţa Florea, purtătorul de cuvânt al CAS Olt.

Mai precis, în caz de nevoie, aceştia pot primi îngrijire medicală doar în sistemul de urgenţă şi doar pentru o perioadă de maxim trei zile. Persoane în cauză nu beneficiază nici de posibilitatea decontării unor servicii medicale în afara ţării. Pentru a nu fi nevoiţi să scoată bani frumoşi din buzunar, în caz de nevoie, ei trebuie să încheie, înainte de a părăsi ţara, o asigurare medicală la o firmă de profil.

 

Căpătarea statutului de persoană asigurată medical nu este greu, dar este costisitor. Sumele pe care trebuie să le achite un doritor cuprind nu doar contravaloarea contribuţiei la sănătate, dar şi penalităţi.

„Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni şi luna curentă, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale. Contribuţia în acest caz se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere. Nivelul majorărilor de întârziere este cel în vigoare la data plăţii. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mică de 6 luni, se achită contribuţia legală lunară proporţional cu perioada respectivă, inclusiv majorările de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, după caz”, a declarat pentru Realitatea Oltului, Constanţa Florea.

Potrivit reprezentantului CAS Olt, contravaloarea asigurării medicale pentru o persoană fără venit se ridică în acest moment la 47 lei. Din dorinţa de a beneficia de pachetul de servicii medicale ca şi persoanele care au un loc de muncă, 1600 de olteni merg lună de lună la ghişeele CAS Olt pentru a-şi achita asigurarea medicală.

 

Persoanele care au calitatea de salariat, precum şi coasiguraţii, pot face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei eliberată de angajatori. Termenul de valabilitate a adeverinţei este de trei luni de la data emiterii.