Prăjiturile olteneşti au cucerit Europa

1088

În spatele unui perete de sticlă, pe o stradă situată la ieşirea din Slatina spre Piteşti, se desfăşoară cea mai ,,dulce afacere” din Oltenia. Aici, se produc zilnic 12 tone de prăjituri de casă. 30% dintre aceastea iau drumul magazinelor din marile oraşe ale Europei, ajungând, printre altele, pe mesele englezilor, italienilor, nemţilor sau spaniolilor. Cele mai căutate prăjituri de către cetăţenii UE sunt ,,Tiramisu” şi ,,Prăjitura casei cu cremă fină de lămâie”.

 

Dulciuri olteneşti pentru plăcerile europenilor

,,Fabrica de prăjituri” a fost până acum câţiva ani, o… cofetărie. Pasionată de prăjituri, Florina Popescu s-a gândit că nu ar fi rău să nu le mai facă acasă doar pentru membrii familiei şi prieteni, ci şi pentru cei cărora ,,le lasă gura apă” după dulciuri. Aşa a început torul. Nu s-a gândit la început că, în timp, prăjiturile ei vor ajunge aproape în toate casele românilor care, din lipsă de timp, preferă să le cumpere. Cu atât mai mult, că ele vor îndulci mesele multor europeni.

,,Mi-a plăcut să prepar prăjituri. Din păcate acum nu mai am timp să le fac acasă. Tot timpul mi-l dedic fabricii. Mi-l dedic prăjiturilor care i-au drumul marilor marketuri, dar şi al marilor oraşe din Europa”, ne-a declarat ,,regina prăjiturilor”olteneşti. Nu-şi mai aminteşte de unde pasiunea pentru prăjituri dar nu a exclus faptul că totul ar fi putut pleca de la profesia de cofetar a mamei sale. ,,Poate că pasiunea pentru prăjituri i se datorează mamei care a fost cofetar. A renunţat însă când eu eram prin clasa a VIII-a”, a mrturisit Florina.

 

Banii europenilor, şansa unui bussines adevărat

Cu ajutorul unui proiect european, accesat în urmă cu mai bine de cinci ani, pe Măsura 123, în valoare de 800.000 de euro, ceea ce era la început mai mult o pasiune, iar mai apoi un bussines ,,pentru casă”, a devenit o afacere în toată regula. Producţia s-a triplat iar numărul angajaţilor a ajuns la peste 150. Datorită calităţii deosebite, prăjiturile produse în fabrica de la Slatina au început să fie din ce mai căutate, nu doar în ţară, dar şi în afara ei.

,,Acum producem zilnic 12 tone de prăjituri diverse. Avem peste 10 produse pe care le fabricăm la scară industrială. Sunt, în general, produse de casă, de calitate superioară, pe care le producem, zicem noi, la un preţ corect. 30% din producţie este destinată exportului. Exportăm prăjituri în multe ţări din UE: Spania, Italia, Germania, Anglia…, ca să doau doar câteva exemple”, a afirmat Florina Popescu, beneficiara fondurilor comunitare nerambursabile.

Potrivit acesteia, prăjiturile cele mai căutate de către europeni din gama produsă la Slatina sunt ,,Tiramisu” şi ,,Prăjitura casei cu cremă fină de lămâie”.

,,Avem o gamă variată de prăjituri care sunt apreciate la export însă cererea cea mai mare este de ,,Tiramisu” şi ,,Prăjitura casei cu cremă fină de lămâie”, a mai declarat Florina. Ea a recunoscut că nu ar fi reuşit niciodată să facă din prăjiturile fabricate la Slatina, un produs extrem de apreciat şi căutat atât în ţară cât şi în afară, dacă nu ar fi beneficiat de banii UE pentru dezvoltarea micii sale afaceri.

 

Târgurile de profil… o uşă deschisă spre piaţa europeană

Când a început să producă prăjituri, Florina Popescu nu s-a gândit că va ajunge să le exporte. A reuşit această performanţă cu ajutorul reprezentanţilor Ministerului Comerţului care i-a invitat să participe, în numele României, la un târg de profil desfăşurat la Barcelona.

,,Am onorat invitaţia, fără să visăm ceea la ceea ce a urmat. Impactul a fost aşa de mare încât am şi făcut primii paşi spre piaţa externă. Încurajaţi de succesul avut, am onorat şi alte invitaţii şi un nou succes s-a concretizat în alte contracte. Am continuat să mergem la târgurile de profil din marile oraşe europene şi după ce, din lipsă de resurse, ministerul nu a mai susţinut financiar aceste participări ale producătorilor români la târgurile din afara ţării. Vom merge chiar la finele acestei luni la o astfel de manifestare, pe banii noştri”, a susţinut ,,regina părjiturilor olteneşti”, cum îi spun angajaţii.

Florina Popescu ne-a mărturisit că şi-ar dori ca prăjiturile fabricate la Slatina să ajungă şi pe masa… ruşilor.

,,Ne dorim să accedem cu prăjiturile noastre şi pe alte pieţe, din afara Uniunii Europene. Mă gândesc aici la piaţa rusească. Deocamdată este puţin cam greu să facem acest pas din cauza numeroaselor hârtii pe care ar trebui să le facem, autorizaţii… Este greu, dar nu imposibil. Sunt convinsă că, în final, vom reuşi să trimitem maşinile cu prăjituri şi la Moscova”, a susţinut proprietara fabricii de prăjituri dn capitala Oltului.

 

A riscat şi a… câştigat

,,Am semnat contractul în 2008. În plină criză economică. Mi-a tremurat mâna când am semnat pentru că nu ştiam cum o să ne descurcăm, dar… era singura soluţie să ne dezvoltăm. Am riscat şi am reuşit. Nu a fost uşor dar pot să spun că nici ceva extraordinar de greu, nu a fost. Toată lumea vorbeşte de faptul că se solicită tot felul de hârti… Este normal să existe o evidenţă clară a utilizării acestor bani”, a susţinut investitorul slătinean în cea ,,mai dulce afacere” posibilă.

Florina Popescu nu s-a mulţumit să acceseze banii europenilor doar pentru linia de fabricare a prăjiturilor. A accesat alţi bani, printr-un al doilea proiect, care este în implementare. De această dată suma este mai mare-1.300.000 euro. Cu aceşti bani a extins spaţiul de producţie şi a achiziţionat utilajele necesare fabricării biscuiţilor de casă. Îşi doreşte ca şi aceştia să aibă acelaşi succes ca şi prăjiturilor pe care le produce.

Susţine că deşi este concurenţă, nu se teme pentru afacerea sa. Ba, mai mult, este convinsă că peste câţiva ani va putea vorbi de dublarea cifrei de afaceri şi de creşterea pieţei de desfacere.

,,Există concurenţă pe această piaţă, dar nu ne temem. Gama noastră de produse nu este una din categoria celor industriale. Facem prăjituri de casă. Au termenul de valabilitate mai mic, este nevoie de mai multă stricteţe şi atenţie în procesul de fabricaţie, dar… se merită. Satisfacţia este alta atunci când vezi că treaba merge şi că influenţa concurenţei nu prea există”, a susţinut femeia.

 

Reţete tradiţionale cu ingrediente… moderne

Florina Popescu a mărturisit că reţetele folosite pentru prăjiturile produse în fabrica deţinută sunt unele tradiţionale.

,,Reţetele pot spune că sunt tradiţionale. Le cunosc de la mama. Sunt tradiţionale dar ajustate, aş putea spune, de mine. Le mai adaug unele ingrediente, mai renunţ la altele şi am grijă ca finalul să fie mult mai bun, gustul să fie mai rafinat, după gustul clienţilor”, a mărturisit ,,regina prăjiturilor”, precizând că profeia ei de inginer chimist, chiar dacă nu cu specializarea chimie alimentară, o ajută mult în ceea ce face.