Patru elevi slătineni au obţinut, anul acesta, menţiune pentru lucrarea înscrisă în concursul anual NASA Space Settlement Contest. Performanţa lor vine ca o continuare a rezultatului din 2013, când Adrian Vulpe, elev la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” din Slatina, s-a clasat pe poziţia a doua la aceiaşi competiţie. Alexandra Dobrică, Victor Badea, Cristian Voicu şi Ionuţ Drăghici, elevi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina, au fost felicitaţi şi premiaţi de conducerea IŞJ Olt, în cadrul unei conferinţe de presă.
Patru pentru NASA
Liceenii slătineni au impresionat juriul internaţional al concursului cu proiectul reprezentând staţie spaţială, intitulat Pharos. Ei au obţinut menţiune la ediţia din acest an cu staţia proiectată. Ea este structurată pe trei module, numite “tori”, capabile fiecare să susţină viaţa cotidiană a circa 10.00 de persoane.
Cei patru liceeni şi-au împărţit sarcinile în cadrul acestui proiect şi au colaborat foarte bine, completându-se reciproc.
“Proiectul nostru a avut în vedere realizarea unei staţii spaţiale orbitale în jurul unei planete, noi alegând Marte. Deoarece NASA încurajează asemenea staţii spaţiale, proiectul nostru s-a numărat printre cele apreciate de către aceştia la acest concurs”, a susţinut Victor Badea, “căpitanul” echipei şi responsabilul cu partea tehnică şi designul proiectului. Pentru construirea lui Pharos, susţin liceenii slătineni, ar fi nevoie de 250 de miliarde de dolari.
La început de drum…
Performanţa elevilor slătineni este cu atât mai mare cu cât acest „domeniu” a început să fie explorat abia de anul trecut, odată cu participarea elevului Adrian Vulpe Grigoraş, iar numărul elevilor din judeţ care se înscriu la o astfel de competiţie a rămas extrem de mic, în comparaţie cu celelalte judeţe. Ca exemplu am putea aminti faptul că nu mai puţin de zeci de elevi din Constanţa au obţinut distincţii anul acesta la diversele categorii ale concursului organizat de NASA, printre care numărându-se şi câteva premii întâi.
Dincolo de aprecierea de care s-au bucurat din partea autorităţilor judeţene şi a şefilor din învăţământul oltean, participarea liceenilor noştri la această competiţie le dă posibilitatea stabilirii unor relaţii benefice cu ceilalţi participanţi şi astfel să-şi dezvolte ideile ingenioase legate de exporarea şi exploatarea spaţiului cosmic.
Au mai câştigat şi alţii
Anul trecut, un tânăr pasionat de cercetare de la Colegiul Naţional ,,Radu Greceanu” din Slatina a câştigat premiul al doilea, dupa ce s-a înscris în concurs, inspirat de echipa liceului „Tudor Vianu” din Bucureşti
El a proiectat o staţie spaţiala complet autonomă. Pentru realizarea ei, tânărul şi-a folosit cunoştinţele din mai multe domii. ,,A trebuit să arăt cum fac rost de energie, cum fac rost de oxigen, de mâncare, cum de gravitaţie, şi ce măsuri de protecţie pentru staţie folosesc împotriva dezastrelor care se pot întâmpla în spaţiu”, a declarat anul trecut Adrian pentru Realitatea Oltului.
El a caştigat premiul al doilea la categoria individual, clasa a 11-a. Nu a fost prima lui diploma şi nici cercetare în domeniul spaţial sau al cercetării. La alt concurs Matrix, Adrian a câştigat medalia de aur cu o mână robotică care a depăşit stadiul de proiect pe hârtie.
Potrivit acestuia, mâna robotică ,,poate fi folosită în mai multe domenii, cum ar fi domeniul militar, pentru dezamorsarea de bombe, în domeniul medical, şi pentru manevrarea substanţelor periculoase.”
Adrian Vulpe ne-a mai declarat la vremea respectivă că doreşte să-şi perfecţioneze „Mâa animatronică”. „Vreau ca ea să fie controlată prin intermediul gândului, să nu fie controlată prin intermediul senzorilor. Prin intermediul gandului e o posibilă aplicaţie pentru oameni care au suferit diverse amputaţii, pentru invalizi. În prezent lucrez la ea, aştept să-mi vină câteva piese din America ca să pot continua treaba”.
Avem tradiţie…
NASA Ames şi de Societatea Spaţială Naţională organizează anual concursurile: NASA Space Settlement Contest şi NASA Ames Research Center la care pot participa elevi până în clasa a XII-a, din întreaga lume. Anul acesta primul s-a desfăşurat în Houston, Texas, şi, respective, California.
Cele două competiţii sunt structurate pe mai multe categorii: individual, în echipe mici de doi, până la cinci membrii sau în echipe mari, de câte şase membri sau mai mulţi. Elevii din România au cucerit în acest an nu mai puţin de 34 premii, în timp ce echipele din Statele Unite ale Americii – doar 7.
Cei mai mulţi dintre premianţii români la această competiţie sunt de la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa. Pregătiţi de profesorul Ion Băraru de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân au depus nu mai puţin de 77 de lucrări.