Constantin Măgureanu s-a născut la 13 noiembrie 1967, în localitatea Corabia, judeţul Olt, reprezentând zona folclorică „Romanaţi” (Valea Dunării). Este absolvent al Şcolii Populare de Artă din Slatina. În perioada 1985 – 1987, în timpul satisfacerii stagiului militar a activat în cadrul „Casei Armatei” din Craiova. În 1990 s-a angajat în cadrul Ansamblului Artistic „Doina Gorjului” din Tg-Jiu, apoi în anul 1992 la Ansamblul „Maria Tănase”, la Craiova , iar din anul 1995 a revenit la Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. În prezent Constantin Măgureanu activează la Ansamblul folcloric „Doina Oltului”.
Vreme de 12 ani, Constantin Măgureanu a stat însurat cu a doua lui soţie, cântăreaţa Maria Loga, mai în vârstă decât el cu şapte ani. S-a născut în Corabia, apoi s-a mutat la Slatina, cu liceul şi cu şcoala populară de artă. În această perioadă, Constantin a avut de ales asupra carierei pe care s-o urmeze. Adolescentul cânta în faţa oglinzii, după discurile de vinil ale lui Ion Dolănescu, idolul său, dar juca şi fotbal, la juniorii şi mai apoi la tineretul lui FC Olt. Atunci, spre sfârşitul anilor ’80, din echipa mare a Oltului făceau parte Crişan, Balaci şi Donose. Vârful de atac Măgureanu n-a apucat să facă pasul decisiv spre performanţa sportivă, orientându-se către un ansamblu amator de muzică populară din Slatina.
În 2005, primul său fiu, Răzvan Florentin, se afla cam în aceeaşi situaţie. Băiatul, în vârstă de 15 ani atunci, era elev al şcolii de fotbal conduse chiar de mai sus-numitul Costică Donose, pe postul de fundaş dreapta. “Ştie să cânte populară, are voce, dar îi place mai mult să asculte muzică uşoara şi vrea să se facă fotbalist”, spunea atunci Constantin Măgureanu.
Dacă am vorbit de primul fiu, trebuie să apară în scenă şi prima soţie. Constantin Măgureanu s-a însurat la 22 de ani cu o corăbiancă de-a lui. Imediat după Revoluţie s-au mutat amândoi la Craiova, el intrând în ansamblul de folclorişti amatori de pe lângă IUG. După cinci ani, cât a durat prima lui căsnicie, a început cariera de profesionist a interpretului nostru, care a coincis cu startul celei de-a doua căsnicii: “A fost perioada mea cea mai rodnică din punct de vedere profesional!”.
Mutându-se în al treilea judeţ oltenesc, prin căsătoria cu Maria Loga, Constantin Măgureanu a devenit, pesemne, junele-prim al judeţului: “De fiecare dată când veneau în vizite la Gorj Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu şi cine mai venea, eu şi cu Victoriţa Lăcătuşu îi întâmpinam cu pâine şi sare”. Revenit în Dolj, în capitala judeţului, Constantin şi-a găsit cea de-a treia soţie, care, bineînţeles, va fi şi ultima. Veronica e de meserie farmacistă, e de loc din Teleorman şi e “foarte bună gospodină şi mămică”.
Cuplul (im)perfect
Maria Loga şi Constantin Măgureanu au reprezentat timp de 12 ani cuplul perfect. Se iubeau la nebunie şi nimic nu părea să le strice relaţia armonioasă. Numai că, încet-încet, între ei a intervenit o ruptură, care a devenit definitivă la un moment dat, iar cei doi solişti de muzică populară au apucat pe drumuri separate.
Aşa cum spuneam, povestea celor doi, Maria şi Constantin, a durat 12 ani. A fost dragoste la prima vedere, cu toate că Mariei îi era frică să se mai împlice într-o relaţie după o căsnicie eşuată. Constantin a convins-o că merită să fie iubită şi timp de doi ani au fost prieteni, după care au hotărât să se căsătorească. Maria îşi aduce aminte acum de acea perioadă cu drag, deşi acum nimic nu mai poate fi la fel: “După doi ani extraordinari a reuşit să mă schimbe şi ne-am căsătorit. Niciodată în aceşti ani nu a existat nici măcar o umbră de supărare între noi. Ne-am iubit ca nebunii! Am făcut lucruri frumoase împreună. A fost ca în basmele cu zâne şi feţi-frumoşi, probabil de aceea mă şi doare sufletul aşa de tare”, spunea Maria Loga după ce drumurile celor doi s-au despărţit
Erau frumoşi şi celebri, iar povestea lor de dragoste a impresionat mereu pe toată lumea. Iubirea lor a fost chiar şi subiectul unei emisiuni la ProTV. Atunci o ţară întreagă a aflat de la Constantin că are cea mai frumoasă şi deşteaptă soţie din lume. Numai că iubirea lor începuse din punctul său de vedere să se destrame.
O viaţă pe ritmuri olteneşti
Cântecul popular este cel care l-a făcut pe Constantin Măgureanu iubit de toată Bănia şi tot el l-a făcut s-o întâlnească pe Veronica, marea sa iubire, şi s-o ia din nou de la capăt cu un nou episod din telenovela vieţii sale. Povestea lor, puţin romanţată, a făcut înconjurul ţării. Cei doi s-au cunoscut la o nuntă şi în scurt timp şi-au legat destinele, adăugându-se în viaţa lui Măgureanu o nouă părticică din telenovela în care parcă joacă.
De la nunta lor, iubirea dintre cei doi s-a sudat, iar viaţa lor a curs când lin, când mai energic, pe ritmurile olteneşti ale sufletelor lor. Viaţa alături de Vera este una de vis, aşa cum a fost de altfel şi nunta lor. Andreea Veronica a avut o rochie de mireasă cu o trenă de opt metri, la fel ca o adevărată prinţesă.
PALMARES
1986 – locul I la „Festivalul ostăşesc”, Craiova
1989 – marele premiu la Festivalul „Corabia de Aur”, Corabia , Olt
1991 – locul II la Festivalul „Primăvara băileşteană”, Băileşti
1991 – debutează la Radio şi Televiziune
1991 – „Topul tinerilor interpreţi”, Radio Bucureşti
1998 – locul II la „Festivalul cântecului popular românesc”, secţiunea solişti profesionişti