„Trăiască școala mea”

142

 Șase elevi și trei cadre didactice de la Școala „Nicolae Titulescu” Caracal au fost luna trecută în Grecia în cadrul unui proiect Comenius. Proiectul „Trăiască școala mea”    „Vivre mon college”– se derulează în perioada 2012 – 2014, având școli partenere din Franța (școală coordonatoare), Spania, Grecia, Turcia, Belgia, Italia. În cadrul acestui proiect, s-au făcut depalsări în Belgia, Spania, Grecia și în Franța, pentru a participa întâlniri de proiect. Au fost vizitate, școli, licee și grădinițe, asistând la diverse activitaăți prezentate de copii de diferite vârste. La întoarcere, au fost prezentate proiecîii Power Point cu imagini și filme din școlile partenere. Tot în cadrul acestui proiect a fost realizată cartea „Ghid turistic și cultural”.

Astfel, în perioada 17-23 februarie 2014 o echipa formată din trei cadre didactice – Eliza Florea, Valeria Dobromir și Lenuța Daboveanu – și șase elevi de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Caracal s-au deplasat în Grecia, la Școala Aghios Vasilios din Patra, în cadrul proiectului multilateral „Vivre mon collège”.

„Programul pregătit de școala parteneră din Grecia a cuprins, pe lângă cele două axe ale proiectului, vizite culturale la Olymp, Templul lui Zeus, Acropole, vizită la Primăria orașului Patra și vizitarea vestigiilor orașului Patra, capitala Peloponesului. În cadrul primei axe a proiectului, coordonatorul proiectului Arnaud Boursin l-a invitat pe Benoit Jeunier, profesor doctor la Universitatea din Toulouse, pentru a ne ajuta în cadrul dezbaterilor și cercetărilor echipei de proiect în vederea temei de bază a proiectului – «Insuccesul școlar și măsuri pentru recuperarera elevilor cu risc de insucces sau abandon școlar»”, ne-a precizat Eliza Florea, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” Caracal și coordonatorul echipei Romaniei.

Eliza Florea a prezentat chestionarul adresat elevilor și părinților din Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Caracal și concluziile în urma dezbaterilor cu părinții în vederea găsirii pârghiilor pentru recuperarea elevilor cu insucces școlar, aceștia provenind în special din familii dezbinate, ai căror părinți colaborează slab cu școala.

„În cadrul celei de-a doua axe, elevii școlii noastre au prezentat pentru acțiunea «Le petit déjeuner – manger sain» un material power point și au realizat o masă cu produse cu specific românesc, aduse din țară. La acțiunea «Rallye mathématiques», echipajul școlii noastre a obținut locul al II-lea, iar la întrecerea de pe stadionul din Olymp, unul dintre elevii noștri s-a clasat pe locul al III-lea. În ceea ce privește acțiunea «Vibrer avec la musique et la danse», elevii noștri au prezentat în direct dansuri românești în costume tradiționale, care s-au bucurat de mult succes din partea celor prezenți.

De asemenea, am prezentat CD-uri cu muzică tradițională românească și power point cu dansuri tradiționale și am realizat și două strofe puse pe muzică și înregistrate cu imnul proiectului «Vivre mon collège».

Mobilitatea din Grecia a constituit  un interesant schimb de experiență pentru elevii și profesorii școlii noastre, Școala Gimnazială Nicolae Titulescu Caracal remarcându-se prin activitățile prezentate și făcând astfel cunoscute tradițiile poporului nostru și sufletul românului”, a mai preciza Eliza Florea.