Viaţa de după trecerea apelor

60

Apele s-au retras iar oamenii încearcă să revină la viaţa de dinainte de inundaţii. După ce şi-au adus acasă păsările şi animalele evacuate la rudele norocoase, fără să mai aştepte ajutor din partea autorităţilor, ei au început să sape şanţuri prin gospodării pentru a evacua apa. Speră astfel să diminueze efectele stricăciunilor provocate de apă.

 


 

Se ajută singuri sătui de a aştepta sprijin de la autorităţi

Primul lucru pe care l-au făcut sătenii din comuna Schitu după ce apele au început să se retragă iar pericolul ca ele să le pătrundă în locuinţe a trecut a fost să-şi aducă acasă animalele pe care le duseseră la localnicii din zonele înalte ale localităţii.

,,A dat Dumnezeu şi am trecut cu bine peste inundăţiile ăstea. Acum aduc acasă caprele. Le-am dus la Greci, la un văr. Acolo nu ajunge niciodată apa. Am avut noroc şi le-am dus de acasă că nu se ştie ce se putea întâmpla. În 2005 nu am avut bafta asta. Ne-a luat apa totul”, a afirmat badea Ghită.

O vecină de a sa a pus mâna pe sapă şi a început să facă şanţuri pentru a scoate apa din curte. Nu mai aşteaptă ajutor. Ştie că dacă nu se ajută singură… să vină alţii să-i facă treaba, nu prea are noroc… de aşa ceva….

Doi paşi de Schitu, la Movileni, sătenii afectaţi de inundaţii au primit ajutor din partea angajaţilor ISU: unora le-au scos apa din curte, altora le-au dat saci cu nisip să-şi ferească casele de furia apelor.

Nu la fel de norocoşi au fost vecinii lor din Şerbăneşti. Şi ei au fost nevoiţi să se descurce singuri.

 

Autorităţile au trecut şi ele la treabă

Pentru că majoritatea fântânilor au fost afectate, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Olt au recoltat probe din toate sursele de apă din comunele afectate, pentru a stabili care din ele mai au apă bună de băut.

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au luat încă de la început unele măsuri. Au decis, printre altele, inventarierea necesarului de apă plată şi de alimente. CJ Olt le-a pus la dispoziţie resursa financiară necesară aprovizionării În cel mai scurt timp, reprezentanţii ISU au început, pe baza cererilor venite dinspre primării, distribuirea apei potabile. La Schitu, primele sticle cu apă pentru săteni au fost achiziţionate din fonduri proprii.

Administraţiile locale au reinventariat problemele

Primarul comunei Schitu, Cornel Ionescu, susţine că localitatea ar fi ferită de inundaţii dacă pe vremuri podul de peste pârâul care trece prin localitate nu ar fi fost mai mic decât dimensiunea albiei pârâului. Edilul susţine că se impunea de foarte mult timp cel puţin decolmatarea albiei pârâului.

Problemele create de apele de la aceste inudaţii sunt multe, la Schitu. Un drum local extrem de folosit de microbuzul şcolar care duce şi aduce copiii la şcoala de centru din satele localităţii este practic distrus. Se impune de urgenţă asfaltarea lui. În caz contrar, microbuzul şcolar, vechi şi supus la un efort considerabil în vederea transportării celor cca 140 de elevi, va ceda. Cum altul nu-i, primarul nu ştie cum vor mai învăţa elevii carte. Ca să nu mai aducem vorba că la aşa număr mare de elevi se mai impune măcar un microbuz şcolar.

 

Aceleaşi probleme, altă cauză

Proleme au şi autorităţile din Şerbăneşti. Lipsa regularizării pârâului Dorofei crează probleme ori de câte ori plouă în cantităţi mai importante. Primarul Titi Peligrad ne-a declarat că pentru lucrările necesare care să nu-i mai facă pe săteni să tremure de fiecare dată când ,,cerul se deschide” pentru  mai multe zile a fost dată şi o hotărâre de guvern de pe vremea premierului Emil Boc care, din păcate, nu a fost niciodată pusă în practică.

,,Am fost şi de curând la Bucureşti, la doamna Rovana Plumb. Avem promisiuni şi sperăm ca de această dată să fie respectate”, a afirmat edilul.

 

Cu gândul la Dumnezeu

Deşi afectaţi de ape, oamenii din zonele inundate, îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu au fost nevoiţi să retrăiască tragedia de acum nouă ani când furia apelor revărsate a luat drept tribut mai multe vieţi oemeneşti.

În urma revărsării mai multor pâraie din judeţul Olt la finele săptămânii trecute, peste 600 de gospodării şi 1200 de ha de teren şi islaz, au fost inundate peste 20 de poduri şi podeţe au fost distruse şi mai multe drumuri comunale şi un drum judeţean au devenit impracticabile.

În judeţul Olt au fost produse inundaţii, ca urmare a precipitaţiilor abundente ce a condus la revărsarea unor pâraie, în 10 localităţi, în 8 dintre ele fiind afectate şi gospodăriile oamenilor. Cele mai afectate localităţi au fost comunele Şerbăneşti, Movileni şi Schitu.