Tichetele de masă, motiv de revoltă la SJU Slatina

68

Spitalul Judeţean de Urgenţă… fierbe. Angajaţii sunt în prag de revoltă. Motivul: neacordarea tichetelor de masă. Primul pas spre manifestarea nemulţumirii cu privire la neacordarea tichetelor de masă a fost făcut la finele săptămânii trecute, atunci când câteva sute de infiermiere, brancardieri sau asistente au luat cu asalt zona administrativă a unităţii spitaliceşti.

 


 

Managerul, răspuns amânat

Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care au intrat pentru câteva ore într-o grevă spontană, au cerut conducerii spitalului explicaţii cu privire la renunţarea la acordarea tichetelor de masă. Deşi a venit fără nicio reţinere în faţa subordonaţilor, managerul SJU Slatina, Andrei Iordache, nu a putut să le dea acestora un răspuns clar, dacă aceste ,,suplimente salariale” vor mai fi acordate şi care ar fi justificările care stau la baza deciziei luate. El le-a promis angajaţilor că le va oferi un răspuns în cel mai scurt timp, după consultarea membrilor Consiliului de Administraţie al SJU Slatina şi după o discuţie cu conducerea CJ Olt, instituţie în subordinea căreia se află unitatea sanitară.

,,Promit că, în cel mai scurt timp vom avea un răspuns ferm şi clar în ceea ce priveşte tichetele de masă pe anul acesta. Răspunsul va veni în urma unei analize temeinice”, a declarat Iordache, precizând că spitalul nu a semnat pe acest an contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate şi, ca atare, nu se cunoaşte cu exactitate care este bugetul pe acest an ca să se poată lua în calcul suma necesară acordării tichetelor de masă.

 

Se pregătesc de revoltă

Conducerea Sindicatului Sanitas Olt a stabilit deja calendarul manifestărilor de protest prin care angajaţii SJU Slatina să-şi manifeste nemulţumirea cu privire la decizia de renunţare la tichetele de masă pentru angajaţii unităţii spitaliceşti. Potrivit reprezentanţilor sindiactului, dacă răspunsul conducerii va fi unul negativ, sindicatul cadrelor medicale va declanşa acţiuni legale de protest care vor începe printr-un miting în faţa sediului Consiliului Judeţean Olt şi vor culmina cu o grevă generală la spital.

Preşedintele Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, a susţinut în faţa membrilor de sindicat, în mijlocul cărora s-a aflat pe durata acţiunii de protest, că neacordarea tichetelor de masă este ilegală.

Dreptul la tichetele de masă este prevăzut imperativ de Legea 125/2005, potrivit căreia personalul încadrat în unităţile sanitare publice finanţate din venituri proprii realizate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate beneficiază lunar de maximum 20 de tichete de masă. Iar un drept prevăzut de o lege nu poate fi suspendat de o decizie fie ea şi a unui Consiliu de Administraţie şi motivată, justificat, de lipsa resurselor financiare.

 

Tichetele de masă, un spor de 20%…

Valoarea tichetelor de masă în ,,economia salarială”  a majorităţii angajaţilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se ridică la aproape 20%. Ceea ce înseamnă foarte mult. Potrivit informaţiilor deţinute de noi, salariul mediu în SJU Slatina se ridică la aproximativ 1.500 lei. Conform aceloraşi date, mai mult de jumătate dintre angajaţi au sub 1000 lei venitul net. Pentru ei, echivalentul tichetelor de masă pe care le foloseau pentru procurarea alimentelor reprezintă un ,,spor” extrem de important.

,,Am 1.100 lei după 15 ani de vechime. Tichetele ălea sunt importante pentru noi. Luăm mâncare pe ele, iar din banii pe care-i primim le luăm ce le trebuie copiilor, că le trebuiesc multe. Avem copiii la şcoală, nu putem să-i trimitem desculţi sau dezbrăcaţi şi nici nu le putem spune că nu le luăm caiete. Tot din salariu trebuie să plătim întreţinerea, gazele şi lumina.. Sunt destule cheltuieli… Cum să ne descurcăm cu salariul ăsta? Dumneavoastră aţi reuşi? Să trăiască şi guvernanţii noştri cu salariul ăsta de mizerie, să vadă cum este”, ne-a declarat una dintre asistentele participante la protest.

 

Acordarea tichetelor de masă… o problemă cu cântec

Conducerea spitalului slătinean a mai luat în discuţie şi anul trecut renunţarea la acordarea tichetelor de masă. După mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii sindicatelor şi speriaţi de protestele de care se pregăteau angajaţii, s-a renunţat la ideea suspendării acordării tichetelor de masă.

Şefii SJU Slatina susţin în sprijinul decizie de suspendare a acordării tichetelor de masă că lipsa semnării contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt şi finanţarea spitalului pe baza unor acte adiţionale la vechiul contract nu le permite angajarea unor astfel de cheltuieli. În plus, aceştia se mai agaţă şi de lipsa resurselor bugetare ca urmare a demarării unei serii de investiţii ce se vor realiza şi cu finanţare din veniturile proprii ale instituţiei.