Parteneriat cu fraţii de peste Prut

137

Învăţământul oltean a fost, timp de patru zile, gazda unei delegaţii din Republica Moldova. Reprezentanţii Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport Drochia au luat contact în această perioadă cu realitatea din şcolile din judeţul nostru, în cadrul unui ,,Parteneriat privind Descentralizarea Învăţământului Preuniversitar”.

 


 

Moldovenii au rămas plăcut impresionaţi

Dascălii de peste Prut au vizitat mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar din Slatina, Caracal şi Izbiceni, şi au avut întâlniri cu reprezentanţi ai administraţiilor locale din cele două municipii şi CJ Olt. Au avut ocazia să cunoască şi caracteristicile economice ale judeţului, vizitând mai mulţi agenţi economici. Nici obiectivele şi evenimentele culturale din această perioadă nu au fost ocolite.

La finalul vizitei s-a decis lărgirea colaborării dintre judeţul Olt şi regiunea Drochia, printre alte domenii şi la cel cultural, oaspeţii moldoveni declarându-se impresionaţi  pe lângă dotările tehnice din şcolile şi liceele oltene, şi de Centrul Cultural ,,Tudor Gheorghe” din Izbiceni, dar în special de Teatrul Naţional din Caracal, unde au urmărit o piesă de teatru în care au evoluat actori de marcă ai Teatrului Naţional din Bucureşti.

,,Am încercat în cele patru zile, în care i-am avut oaspeţi pe colegii şi prietenii noştri din Drochia, să le arătăm câteva aspecte din activitatea educaţională de pe la noi, să le creonăm câteva idei despre economia, cultura şi administraţia din Olt. Am găsit deschiderea necesară la domnul preşedinte Stănescu şi la domnul primar Prina să lărgim acest parteneriat şi în domeniul administrativ”, a afirmat Felicia Man, inspector general IŞJ Olt, în cadrul conferinţei de presă desfăşurată sâmbătă, la Caracal, după ce a prezentat progamul pregătit pentru vizita membrilor delegaţiei de peste Prut în judeţ. Man a precizat că şi-ar fi dorit ca această vizită să fie mai lungă pentru ca imaginea despre învăţământul din judeţ să fie cât mai completă, având în vedere faptul că fiecare şcoală are nivelul ei de dotare şi specificul său

 

Educaţie antreprenorială

De comun acord cu reprezentaţii IŞJ Olt, oaspeţii învăţământului oltean au stabilit care vor fi primele acţiuni comune care vor avea loc în viitor.

,,Am decis să organizăm pentru copii din Drochia şi cei din Olt o tabără comună, pe subiectulul educaţiei antreprenoriale, în care să fie derulate şi alte activităţi care să le permită să se cunoască, dar şi să răspundem invitaţiilor primite de a participa la mai multe manifestări culturale, în vară, la dumneavoastră…la Căluş, la festivalul «Corabia de aur», dar şi la «Floare de tei»”, a declarat Iurie Melinte, şeful  Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport Drochia. La rândul său, acesta i-a invitat pe profesorii din Olt la un simpozion ştiinţific care le aduce un plus de puncte la dosar, pe lângă diplome şi multă experienţă.

 

Oltenii sunt aşteptaţi la Drochia

Reprezentanţii Învăţământului din Drochia consideră că prin astfel de parteneriate ce vizează extinderea colaborărilor cu România, Republica Moldova face primii paşi spre Europa.

,,Ne dorim şi noi, foate mult, să facem parte din Europa, să beneficiem de o dotare similară cu cea pe care am văzut-o în unităţile de învăţământ vizitate. Simţim că prin aceste parteneriate cu structuri din România, aşa cum se întâmplă acum, facem câte un pas spre Europa”, a declarat Rodica Chitic, director Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din  Drochia, lansând o invitaţie ,,prietenilor dascăli şi elevi” din Olt să viziteze Drochia şi în special unitatea de învăţământ pe care o conduce.

 

Sfaturi pentru introducerea uniformei în şcoli

Dacă profesorii din Drochia s-au arătat impresionaţi de dotarea din unităţile de învăţământ vizitate, dascălii olteni s-au arătat impresionaţi de performanţele învăţământului din ţara prietenă şi soră-Republica Moldova, unde descentralizarea învăţământului s-a făcut mult înaintea noastră.

Despre performanţele educaţionale ale învăţământului din Drochia, profesorii noştri au aflat în urma vizitei făcute de o delegaţie a IŞJ Olt peste Prut, desfăşurată în toamna lui 2013.

Uniformele întâlnite în şcolile şi liceele noastre nu au trecut neobservate de reprezentanţii Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport Drochia. Ei au susţinut că fac eforturi pentru a reintroduce uniformele în şcoli şi le-au cerut colegilor din Olt să le dezvăluie care au fost argumentele prezentate elevilor şi părinţilor de la noi şi cum i-ai convins să renunţe la ,,ţinuta civilă”.